Monsieur Cannibale Beeld Efteling
Monsieur CannibaleBeeld Efteling

Monsieur Cannibale

Al bij de bouw in 1988 was er discussie of deze Efteling-attractie niet erg racistisch was

In de Efteling maakt Monsieur Cannibale plaats voor Sindbad de Zeeman. De attractie met de donkere kannibaal met dikke lippen en een lepel door z’n neus werd (vooral ook in het buitenland) gezien als een racistische stereotypering.

Merel Van Beers

De Efteling verwijderde twee jaar terug het kroeshaar, de spleetogen en de neusringen uit de attractie, maar de kannibaal bleef staan. Eventuele aanpassingen van Monsieur Cannibale zou de Efteling pas bekijken bij groot onderhoud, was de reactie steeds. “En dat is nu’', aldus directeur Fons Jurgens.

De attractie blijft in de basis hetzelfde: je draait nog altijd rond op een groot plateau. Alleen stap je volgend jaar niet meer in kookpotten, maar in bootjes die terechtkomen in een zeestorm. Sinbad de Zeeman vaart mee, terwijl kooplieden hun handelswaar proberen te redden.

Eigenlijk was er al vanaf de bouw in 1988 kritiek op Monsieur Cannibale; een metershoge donkere kannibaal met dikke lippen, oorringen, grote voortanden en een lepel door z’n neus, zittend op een tamtam. Dat kon niet, vond het Tilburgs Meld- en Registratiepunt Discriminatiezaken. Als compromis werd er fruit toegevoegd - om te suggereren dat hij vegetariër zou zijn - en kwam er een wit figuur naast de kannibaal.

Sinds 2014, toen The Wall Street Journal het ‘een discriminerend tafereel met een walgelijke weergave van zwarte mensen’ noemde, laait de discussie steeds weer op. In 2016 schreef de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes (SOS) een open brief aan het themapark met als titel ‘Efteling, wereld vol racisme’. De groep liet weten de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale uiterst racistisch te vinden en kreeg vooral online veel bijval.

De bekende cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest twitterde vorig jaar mei over ‘schokkende racistische bullshit’, waar hij de hashtag #BlackLivesMatter aan toevoegde. Twee bezoekers demonstreerden een maand later bij de kookpottenmolen, Canadese vloggers noemden het ‘een racistische karikatuur van een donker persoon die niet meer zou moeten bestaan’. Een petitie om de kannibaal per direct te verwijderen is inmiddels ruim 2700 keer ondertekend. Een petitie voor behoud van de attractie is er overigens ook. Die heeft op dit moment meer dan 1200 handtekeningen.

Na bekendmaking gisteren ontplofte het internet bij onze noorderburen. De Nederlandse politicus Geert Wilders riep via Twitter op tot behoud van de attractie. ‘hou op met dat politiek correctie inclusieve linkse gedram’. De PVV’er kreeg nogal wat bijval van mensen die meenden dat de Efteling niet had ‘moeten zwichten voor een minderheid die het aanstootgevend vindt’.

Daarnaast waren er ook mensen die blij zijn dat de Efteling deze stap neemt. Er is enthousiasme over het nieuwe thema en de aanpassing van de attractie. ‘Een keer iets anders, en het past bij Vogel Rok.’ ‘Ziet er gaaf uit, kan niet wachten’. De meeste positieve reacties gingen over de keuze tot het verwijderen van de kannibaal. ‘Heel woke van de Efteling’.

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234