null Beeld

Alain De Botton - Weg van liefde

Rabih en Kirsten ontmoeten el- kaar via het werk, worden voor- zichtig verliefd en zijn dolgelukkig wanneer hun verlangens weder- zijds blijken te zijn.

jvb

Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar via het werk, worden voorzichtig verliefd en zijn dolgelukkig wanneer hun verlangens wederzijds blijken te zijn. In ‘Weg van liefde’ (Atlas Contact) beschrijft Alain de Botton hun eerste romantische ontmoetingen zo empathisch en levendig dat je er zelf vlinders in buik én onderbuik van krijgt. Maar voordat u lekker denkt weg te zwijmelen bij een meeslepend boy meets girl-verhaaltje: De Botton vertelt de historie van Rabih en Kirsten van het zeemzoete begin tot de frustrerend banale verderzetting – na de hoofdstukken ‘Romantiek’ en ‘Lang en gelukkig’ volgen namelijk nog hoofdstukken als ‘Overspel’ en ‘De romantiek voorbij’.

In ‘Weg van liefde’ onderzoekt De Botton wat er gebeurt ná de initiële verliefdheid, want: ‘Liefdesver- halen beginnen niet wanneer we bang zijn dat iemand ons misschien niet meer zal willen zien, maar zodra die persoon besluit dat er niets op tegen is om ons voortdurend te zien.’ Helaas blijft in kunst en literatuur het verloop van doodgewone relaties onderbelicht: ‘De aan- dacht gaat altijd uit naar extreme gevallen – de volkomen gelukzalige verbintenissen of de moorddadige rampen.’ Zo komt het dat we veel te veel weten over hoe liefde begint, en gevaarlijk weinig over hoe het daarna verdergaat. Daar- om is het moeilijk om te weten hoe we onze eigen relatie moeten bekijken, die soms saai, eenzaam of compleet fout kan aanvoelen. Dus beschrijft De Botton wat er nodig is om liefde te behouden en wat er gebeurt wanneer onze idealen zachtjes maar zeker verbrijzeld worden onder de druk van een pijnlijk gemiddeld bestaan, wanneer er kinderen komen, en stress op het werk en vermoeidheid en overspel. Dát is het echte liefdesverhaal.

23 jaar na zijn debuut, ‘Proeven van liefde’, stort De Botton zich dus opnieuw op hét onderwerp der onderwerpen. Deze keer onderbreekt hij zijn roman af en toe voor cursief gedrukt commentaar dat duiding geeft bij wat we net gelezen hebben. Niet iedereen zal het af en toe belerende toontje van De Botton weten te appreciëren, maar toch biedt hij veel inzicht in de chao- tische psyche van de menselijke soort. Hij roept vooral op tot aanvaarding en mededogen, voor de ander én voor onszelf.

Het is onmogelijk om bij het lezen níét je eigen liefdeswederva- ren op je netvlies te zien passeren, zo herkenbaar schrijft dit Britse boegbeeld van de toegepaste filosofie. En hoewel veel van wat hij vertelt zo evident is dat je het allemaal al wel weet, is het lang niet slecht om het eens expliciet op papier te zien staan. Als mijn ex dit boek had gelezen, was hij misschien geen ex.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234