null Beeld

Albert en Paola 50 jaar getrouwd

Vijftig jaar geleden stond het land in rep en roer: prins Albert had in Italië een mokkel aan de haak geslagen waar iedere niet-homoseksuele man (en die waren er in de jaren vijftig officieel nog niet) de lendenen van voelde bránden. Paola Ruffo di Calabria heette ze, en ze zou snel uitgroeien tot hét Belgische sekssymbool van de jaren zestig. Een prinses in badpak op een boot! Met een martini! En een sigaret!

Sven Spoormakers

Over wat er sindsdien gebeurde in het kasteel van Belvédère, schreef 'Royalty'-journaliste Kathy Pauwels een boek: 'Albert en Paola - Vijftig jaar lief en leed' (Uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts).

Het volledige interview met Kathy Pauwels leest u in Humo 3588 van dinsdag 9 juni.

Enkele quotes

«Albert en Paola waren jong in de jaren zestig, de jaren van de seksuele revolutie. En hoe ging dat: hij was vaak in het buitenland op missie, met lekker eten en goeie wijn, en daar hoorden blijkbaar ook mooie vrouwen bij. Maar ach, met uitzondering van Boudewijn hebben we dat soort verhalen in ons koningshuis áltijd gehad. Als je lang genoeg zoekt, zouden er behalve Delphine Boël nog wel eens buitenechtelijke kinderen van koninklijken bloede uit de kast kunnen vallen.»

«Ik vermoed dat Boudewijn erover nagedacht had wie hem na zijn dood zou opvolgen. En een scheiding tussen Albert en Paola mocht er niet komen, want dat zou een te grote imagoschade veroorzaakt hebben - een koning die gescheiden was, dat kon niet! De scheidingspapieren lagen nochtans klaar, bij stafhouder De Grave van de Franse orde van advocaten bij de balie van Brussel. Maar Boudewijn en Fabiola hebben alles in het werk gesteld om dat te verhinderen: ze dreigden ermee Alberts dotatie af te pakken, en Paola zou haar kinderen enkel nog in België mogen zien. Ook kardinaal Suenens heeft een grote rol gespeeld in het redden van het huwelijk. Samen met Boudewijn heeft hij Albert en Paola aangeraden om naar het Franse gebedsoord Paray-le-Monial te gaan. Daar is een soort van Heilige Geest over hen neergedaald, in de vorm van de Charismatische Beweging - een godsdienstbeleving die heel erg op het sentiment speelt, zoals we gezien hebben bij de begrafenis van Boudewijn.»

«Privé zien de koning en Filip mekaar bijna niet: er zijn geen spontane of intieme relaties aan het hof, zelfs niet nu er kleinkinderen zijn. Het lijkt wel alsof de koning zijn zoon niet wil introduceren in zijn leefwereld, en zijn ervaringen met het koningschap niet wil delen. Nu, Filip heeft en public nog nooit gereageerd op die geruchten. In interviews spreekt hij altijd vol lof over z'n vader. Maar ik vrees dat er in het verleden te veel kapot is gemaakt - Alberts liederlijke levenswandel botste met de strenge opvattingen die Filip van Boudewijn en Fabiola had meegekregen.»

«Zolang zijn gezondheid het toelaat, gaat Albert door. Hij geniet van zijn populariteit, net als Paola trouwens. Maar als er nu nóg een medisch probleem opduikt, zal hij een stap opzij moeten zetten, vrees ik. Mentaal is hij nog de oude - ad rem, met een goeie humor - maar fysiek begint het te wegen. In vergelijking met de missies van Filip en Mathilde is de agenda bij de staatsbezoeken van Albert en Paola een stuk minder gevuld: hij heeft duidelijk meer nood aan rust.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234