null Beeld

Aldous Harding komt naar Brussel: 'Als ik moet kiezen tussen roem of een citytrip met mijn moeder, geef mij dan maar het tweede'

De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Aldous Harding interviewen, dat is: lang wachten op een antwoord en haar daarna verzekeren dat ze niet als een idioot klinkt. Gelukkig is ze een opmerkelijke artiest, en haar tweede langspeler ‘Party’ een bijzonder mooie plaat.

Joshua Migneau

Gelooft u ons niet? Geloof dan de Ancienne Belgique, die haar op 15 november voor de víérde keer dit concertseizoen uitnodigt. Of popster Lorde, die tweette: ‘Aldous Harding is de interessantste muzikant van het moment.’ En anders Perfume Genius, curator van de volgende editie van het Utrechtse Le Guess Who?-festival, die haar hoog op de affiche heeft gezet.

ALDOUS HARDING «Ik heb nog veel meer aan Mike Hadreas van Perfume Genius te danken: hij heeft me namelijk een duwtje richting producer John Parish gegeven. Ik kende John al van zijn samenwerkingen met PJ Harvey en Eels, dus ik wist dat hij geen kluns was. Maar toen ik zijn productie van de Perfume Genius-plaat ‘Too Bright’ hoorde, was ik van mijn melk. Via Mike heb ik John gevraagd of hij met mij in zee wilde gaan. Hij zei ja, en dat heeft alles veranderd.

undefined

»Vroeger nam ik mijn muziekcarrière niet al te serieus. Mijn debuut was weinig meer dan een poging om mijn leven na een stevige zenuwinzinking weer bij elkaar te puzzelen door liedjes te schrijven. Ik deed maar wat. Maar als je de kans krijgt om met John Parish samen te werken, geef je maar beter alles wat je hebt. Ik wilde een plaat maken waar John trots op kon zijn. En sindsdien leef ik voor mijn muziek.»

HUMO Op ‘Party’ staan negen stille, sombere liedjes. Wie zich de plaat aanschaft in de hoop een feestje te kunnen bouwen, zal bedrogen uitkomen.

HARDING (lacht) «Ik lees vaak dat ik die titel wel ironisch bedoeld moet hebben, maar dat is echt niet waar. Een dik jaar geleden had ik voor het eerst een nummer geschreven waarvan ik dacht: dit is een popsong. Oké, de strofes klonken vrij wanhopig, maar het refrein was vrolijk. Dus gaf ik het de titel ‘Party’ en ik besloot meteen om de plaat ook zo te noemen. Maar blijkbaar vinden de meeste mensen dat nummer en de rest helemaal niet vrolijk.»

HUMO Alles klinkt ook bijzonder spaarzaam: enkele piano-akkoorden, wat gitaargetokkel.

HARDING «Als ik naar andermans muziek luister, denk ik vaak: véél te druk. Maar of het nu mijn bedoeling was om een spaarzame plaat te maken? Ik… (Denkt lang na) Vreemd, hoe meer interviews ik geef, hoe meer ik bijleer over mijn eigen muziek. Als ik schrijf, sta ik daar niet bij stil. Tot ik het aan iemand anders moet uitleggen. Vaak heb ik zelfs geen zin om over mijn muziek te praten: ik weet er zo weinig over en ik wil niet als een imbeciel overkomen. Ik wil vooral spelen voor een groep mensen en hun aandacht vasthouden. Dáár ben ik goed in.»

HUMO Jouw optreden bij Jools Holland in mei ging de wereld rond. De meest gelikete reactie op YouTube: ‘Wat een geweldige Robert De Niro-vertolking.’

HARDING «Ja, die spookt al een hele tijd door mijn hoofd. Ik weet dat ik gekke gezichten trek, zeker als ik in een nummer opga. Ik drink ook veel energiedrankjes als ik moet optreden, waardoor ik vaak stijf van de adrenaline sta. Maar Robert De Niro? (zucht) Nu, ik ben nog altijd trots op mijn passage bij Jools Holland. Ik heb er ook Lorde ontmoet. Een prachtige vrouw: zo jong, zoveel druk en toch schrijft ze fenomenale popsongs. Haar steun betekent veel voor mij.»

HUMO In ‘Living the Classics’ zing je over jouw ambities als artiest: ‘Win the money back, take mom to Paris and jump on the big beds’. Droom je niet van roem en erkenning zoals de meeste artiesten?

HARDING «Niet echt. Ik wil vooral financieel rondkomen. Creatief bezig blijven. Goede platen maken. En bovenal: mezelf niet verliezen, want het artiestenleven is heftig. Je bent voortdurend onderweg, je staat elke avond op een podium voor een grote groep onbekenden en daarna praat je met vreemden over je privéleven. Ondertussen zie ik wekenlang mijn ouders niet. Ik wil dat zij weten dat ik apprecieer wat ze voor mij hebben gedaan, én hun tonen dat ik goed bezig ben. In mijn puberteit leek het namelijk vaak alsof het niets zou worden met mij. Als ik moet kiezen tussen roem of een citytrip met mijn moeder naar Parijs, geef mij dan maar het tweede.»

Aldous Harding speelt op 15 november in een uitverkochte AB Club.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234