deugmeter
Alex Callier: ‘Trots zijn omdat je Vlaams bent, dat klinkt zo 18de-eeuws’
Is de deuger verdwenen of wordt er in stilte nog volop gedeugd? Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: Alex Callier (50) van Hooverphonic.
ALEX CALLIER «De presentatrice van een radioprogramma vertelde me onlangs dat ze het moeilijk vond om zich nog een trotse Vlaming te noemen, dat ze zich geviseerd voelt als ze op 11 juli de Vlaamse vlag uithangt. Ik viel compleet uit de lucht. Voor mij is juist het omgekeerde waar: ik huiver om te zeggen dat ik me 100 procent Belg voel, omdat ik weet dat veel mensen vinden dat België beter kan barsten.
»Ik zei tegen die vrouw: ‘Wat doet het er eigenlijk toe? We zijn toch allemaal gewoon mensen?’ Trots zijn omdat je Vlaams bent, dat klinkt ook zo 18de-eeuws. Wees liever trots op je gedrag, trots dat je het hart op de juiste plaats hebt, trots dat je als mens deugt.»
HUMO Heb jij reden om trots te zijn?
CALLIER «Ik probeer goed te zijn voor de mensen in mijn directe omgeving. Ik probeer mijn moeder te soigneren op haar oude dag, en ik schrijf geld over naar goede doelen. Met Hooverphonic geven we geregeld benefietoptredens en ik laat spullen veilen voor het goede doel, van gitaren tot gouden platen. Maar zoals elke mens die probeert het goede te doen, heb ik vaak het gevoel dat ik nog meer mijn best zou moeten doen.»
HUMO En de wereld écht veranderen?
CALLIER «Als muzikant denk ik vaak: wat draag ik eigenlijk bij? Een bakker die lekker brood bakt, maakt niet alleen mensen blij, hij zorgt er ook voor dat ze niet sterven van de honger. Wij maken muziek, dat is veel minder tastbaar.
»In the end kun je alleen maar proberen je best te doen, en soms merk je dat je toch het verschil kunt maken. Zo sprak ik laatst op tournee met een Oekraïens meisje dat naar Roemenië was gevlucht. Ze zei me: ‘Jullie muziek heeft me echt geholpen in deze barre tijden.»
HUMO Is mensen helpen ook een motivatie om muziek te maken?
CALLIER «Ik ben een crowdpleaser. Als ik de setlist samenstel, probeer ik vooral het publiek een plezier te doen, ik geef geen concert zonder de hits te spelen. Nieuwe songs schrijven is meer een evenwichtsoefening: dan probeer ik tegelijk dicht bij mezelf te blijven.»
HUMO In de nummers van Hooverphonic zit geen maatschappijkritiek, of hoor ik dat verkeerd?
CALLIER «Tot nog toe heb ik vooral nummers geschreven die een soort vlucht uit de harde realiteit waren, maar op de nieuwe plaat komt daar verandering in. Voor het eerst heb ik songs geschreven waarin ook maatschappelijke elementen aan bod komen. Eén nummer gaat bijvoorbeeld over ‘Bowling for Columbine’ van Michael Moore, een film die ik twintig jaar geleden heb gezien tijdens een tournee in de States en die me is bijgebleven. Moore vertelt hoe de media en politici er alle belang bij hebben dat het volk angstig is, omdat je zo de massa kunt manipuleren. Ik dacht toen: dat is typisch Amerikaans, dat zou bij ons nooit werken. Helaas moet ik nu constateren dat ik ongelijk had, want angst en onverdraagzaamheid zijn ook in Europa in opmars.»
HUMO Ook de #MeToo-beweging kwam overgewaaid uit de VS. De muziekindustrie bleef niet buiten schot: grensoverschrijdend gedrag bleek schering en inslag bij ‘The Voice of Holland’.
CALLIER «Die verhalen hebben ook mij gechoqueerd. Ik heb aan vier seizoenen van ‘The Voice van Vlaanderen’ meegewerkt en ik heb nooit iets gezien wat niet door de beugel kon. Maar ik wil ook niet naïef zijn: zoiets kan overal voorkomen.
»Het is een goede zaak dat er nu meer mogelijkheden zijn om het misbruik aan te kaarten. Maar ik vrees dat het iets van alle tijden is, en dat je misbruik nooit helemaal zult kunnen uitroeien. Het is net zoals geklooi in de politiek of moord: het kwade maakt deel uit van de wereld.»
HUMO Dat is toch een pessimistische conclusie.
CALLIER «Ik vind dat niet pessimistisch, wel realistisch. Ik ben gelukkiger als ik accepteer dat het kwade bestaat, in plaats van telkens opnieuw teleurgesteld te worden. En niet alles is slecht. Er is ook nog altijd het goede, en dáár doen we het allemaal voor.»
DEUGSCORE: 75/100