null Beeld

Alexander De Croo & Gwendolyn Rutten

Ja, het was een bom, een dikke week geleden. Ze wonnen. Geen verkiezing weliswaar, maar toch al een peiling, maar zelfs dat was al een eeuwigheid geleden voor Open VLD.

Eric Goens

Hij heeft het zelf één keer mogen meemaken, zegt Alexander De Croo, kort na zijn aanstelling als voorzitter, in 2009. Eén positieve peiling, daarna ging het alleen maar bergaf. Gwendolyn Rutten klimt nu uit dat diepste dal, halverwege tussen kiesdrempel en succes. Maar het geloof in eigen kunnen is helemaal terug, zegt ze. En ze zal het nog een keer of vijf herhalen. Minstens.

Oud en nieuw, de vorige en de huidige voorzitter van Open VLD, de twee rechtstreekse concurrenten bovendien in 2009, nu samen op één sofa, om de analyse te maken van de teloorgang en de revival van hun partij. De openingsvraag gooit danig roet in het eten. Of ze het erg vinden om deel uit te maken van de Verliezende Generatie? Want wie vandaag én jong én liberaal is, heeft eigenlijk nog nooit een verkiezing van enige allure gewonnen.

Hij: ‘Ik geen verkiezing gewonnen? En die in Brakel dan?’

Zij: ‘Daar deden wel twee De Croos mee.’

Ja, het wordt een pittig, bij momenten zelfs bits gesprek tussen de ex- en de huidige voorzitter van Open VLD. Ze delen dezelfde wolk, en zelfs grotendeels dezelfde analyse, maar prettig is het de voorbije jaren zeker niet geweest.

Hij: ‘Ik heb serieus afgezien, ja.’

Zij: ‘We hebben opnieuw goesting en plezier in wat we doen.’

HUMO Als u met zoveel nadruk ‘opnieuw’ zegt, doet dat vermoeden dat dat tot voor kort niet het geval was.

Gwendolyn Rutten «Dat klopt. De partij bevindt zich al een paar jaar in een weinig benijdenswaardige toestand. Het zal weinig mensen verbazen als ik zeg dat dat niet plezierig was.»

Alexander De Croo «Eigenlijk zijn de voorzittersverkiezingen in 2009 het keerpunt geweest. Er is toen veel meer veranderd dan er op dat moment zichtbaar was. Kijk naar iedereen die vandaag een belangrijke rol speelt in onze partij. Dat zijn bijna allemaal mensen die vóór 2009 politiek gezien nog niet bestonden.»

HUMO Straks klinkt u als Georges Leekens en zegt u dat het werk voor 90 procent door u is gerealiseerd.

De Croo «Ik ben niet meteen van plan om mezelf in de markt te zetten als de nieuwe Georges Leekens(lacht). Voor alle duidelijkheid, ik zeg niet dat dat mijn verdienste is, maar het werk is toen wel begonnen. De vernieuwing die toen is gestart, heeft ons vandaag opnieuw zelfvertrouwen gegeven.»

Rutten «Je mag ook niet vergeten dat we uit een periode kwamen waarin we bijna tien jaar lang het land hadden geleid. Dat is voor een liberale partij sowieso een uitzonderlijk gegeven. Het maakt het alleen maar moeilijker om op zo’n moment jezelf ter discussie te stellen en voor vernieuwing te pleiten. Helaas bestaat er geen toverstokje voor dat soort oefeningen. Dat is onvermijdelijk een proces dat lang duurt en geregeld pijn doet. Alexander heeft zijn nek uitgestoken op een zeer moeilijk moment. Maar elke stap die hij heeft gezet, is een noodzakelijke stap geweest om te staan waar we vandaag staan.»

HUMO Bent u meer crisismanager dan voorzitter geweest?

De Croo «Misschien wel.»

HUMO U vond uzelf na verloop van tijd niet de meest geschikte persoon om partijvoorzitter te zijn.

De Croo «Ik denk dat mijn sterkte vandaag veel meer tot zijn recht komt als vicepremier dan als voorzitter.»

HUMO Dat is een beschaafde manier om toe te geven dat u er als partijvoorzitter weinig van gebakken hebt.

De Croo (lacht) «Ik was nochtans graag voorzitter. Maar als ik eerlijk ben, geef ik toe dat ik me als vicepremier als een vis in het water voel. Dat weet je natuurlijk nooit op voorhand.»

HUMO Was u een goede voorzitter?

De Croo «Goh... Mijn inschatting vooraf was toch dat ik een stuk verder zou hebben gestaan dan waar ik ben uitgekomen, zeker ideologisch. Ik geef eerlijk toe dat ik sterker ben in het vinden van oplossingen en akkoorden dan in het uitdokteren van een nieuw ideologisch discours.»

Rutten «Het is een grote misvatting dat een partij staat of valt met de voorzitter. Natuurlijk ben je hét uithangbord van de partij, maar je weerspiegelt vooral wat er op dat moment in de partij leeft. Als het fout afloopt, draagt iedereen daar de verantwoordelijkheid voor. We zijn toen met zijn allen de weg kwijtgeraakt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234