null Beeld

Alexandria Ocasio-Cortez (29): de millennial voor wie de politiek siddert.

Ze is nog geen drie weken lid van het Amerikaanse Congres en nu al de schrik van Washington. Links én rechts zijn in de ban van Alexandria Ocasio-Cortez.

leoni nijland

Een debuut als dit heeft politiek Washington nog nooit gezien. Alexandria Ocasio-Cortez (29) is sinds begin deze maand lid van het Huis van Afgevaardigden en al een van de bekendste Democraten, met meer online volgers dan partijleider Nancy Pelosi en meer aandacht in de nationale media dan sommige collega’s in hun complete carrière krijgen.

’s Lands meest gewaardeerde interview­programma, '60 minutes', nodigde Ocasio-Cortez al op haar eerste zondag als Congreslid uit. Als president Donald Trump in een beladen speech de natie toespreekt om te pleiten voor zijn grensmuur, ogen partijleiders Pelosi en Chuck Schumer in hun reactie stijf en weinig overtuigend. Het is Ocasio die van het scherm spat als ze op MSNBC de president van repliek dient.

'Die vrouwen en kinderen die hier proberen te komen met niets anders dan het shirt om hun lijf om een kans te creëren en te zorgen voor dit land, gedragen zich meer naar de Amerikaanse traditie dan deze president,' zegt ze over immigranten uit het zuiden die in Trumps verhaal vooral gevaarlijk zijn.

undefined


Radicaal

Wie aankondigt het namens de Democraten op te willen nemen tegen Trump in de verkiezingen van 2020, krijgt inmiddels steevast een vraag over de ideeën van de vrouw die door het leven gaat als ‘AOC’, zelf te jong om zich verkiesbaar te kunnen stellen voor het presidentschap (daarvoor moet je 35 zijn).

Ocasio, een New Yorkse met Puerto Ricaanse roots en diploma’s in economie en internationale betrekkingen, die tot voor kort als barvrouw werkte om de rekeningen te betalen, doorbreekt alle mores in het Congres, waar dienstjaren doorgaans gelijk staan aan invloed en senioren het voor het zeggen hebben. Knalrode lipstick beschouwd als te frivool? Zij verschijnt dagelijks met rode lippen én de grote gouden oorringen die horen bij het standaardrepertoire van een latina uit The Bronx.

Sonia Sotomayor, net als zij Puerto Ricaanse uit de Bronx en rechter in het Hooggerechtshof, kreeg nog te horen dat ze er maar beter ‘neutraal’ uit kon zien toen ze aantrad, beschreef Ocasio in een tweet. 'De volgende keer dat iemand meisjes uit The Bronx zegt dat ze hun oorringen uit moet doen, kunnen ze zeggen dat ze zich kleden als een Congreslid.'

'Ocasio-Cortez geeft lesjes politiek via Instagram en werkte eerder als barvrouw om rond te komen'

Ocasio is erin geslaagd de hele Democratische Partij naar links te duwen. Het land debatteert dankzij haar pleidooi over herinvoering van een belastingtarief van 70 procent voor inkomens boven de 10 miljoen dollar. Ze wil er een ingrijpende vergroening van de economie mee financieren. Radicaal? 'Alleen radicalen hebben dit land veranderd,' reageerde ze. 'Ik denk dat de Democratische Partij niet moedig genoeg is,” zei ze eerder. “Als wij niet voor mensen opkomen, komen zij niet voor ons op.'

De partijtop is niet gelukkig met die activistische aanpak. Ocasio won haar zetel nadat ze in voorverkiezingen in haar district in The Bronx en Queens in New York verrassend een partijkopstuk uit het zadel had gewipt, door in een stadsdeel vol jongeren en minderheden kiezers die politiek lang aan zich voorbij lieten gaan, te interesseren voor het Congres. Ze heeft laten doorschemeren anderen te willen helpen elders in het land hetzelfde te doen met Democraten die ze niet progressief genoeg vindt.

Achter de schermen wordt gefluisterd over manieren om haar te ‘beteugelen’, berichtte nieuwsorgaan Politico. 'Ze is nieuw hier, ze weet nog niet hoe het hier werkt,' zei afgevaardigde Kurt Schrader uit Oregon. Voormalig senator Claire McCaskill beschreef haar denigrerend als niet meer dan een ‘glimmend nieuw object’. Actrice en Democraat Whoopi Goldberg: 'Je bent net begonnen en ik weet dat je veel goede ideeën hebt, maar ik zou je aanmoedigen om even stil te zitten en te leren.'


Existentiële paniek

Het lijkt op het commentaar van de tegenpartij – Republikeins strateeg Ed Rollins zette Ocasio weg als ‘meisje’ met een ‘grote mond’. Rechts raakt tegelijk niet over haar uitgepraat. Fox News besteedde twee uur zendtijd aan haar eerste vijf dagen in het Congres, dubbel zo veel als de linkse huiszender MSNBC.

Het is haar socialistische politiek, de nachtmerrie van rechts Amerika. Maar ook haar ­leven, kleding, bijnaam, een nepnaaktfoto, het saldo op haar bankrekening (niet voldoende voor een appartement in Washington), haar ­moves op de dansvloer – het is allemaal in twijfel getrokken, bespot of bekritiseerd, aangewakkerd door onder meer een twitteraar die haar in verlegenheid dacht te brengen met een filmpje waarin ze als vrolijk dansende student te zien is.

De feministische schrijfster Jessica Valenti spreekt van ‘existentiële paniek’ onder Republikeinen, die meer en meer gezien worden als club voor oude blanke mannen. Ocasio vertegenwoordigt als jonge, etnisch diverse vrouw alles waar die partij níet voor staat.

Ze is een meester in het gebruik van sociale media – haar Instagramvolgers praat ze bij over het Congres terwijl ze staat te koken – en sloeg terug met een video waarin ze vrolijk haar kantoor in danst. 'Als Republikeinen dachten dat vrouwen die dansen op de universiteit een schandaal zijn, wacht maar tot ze ontdekken dat vrouwen ook in het Congres dansen!'

Ze werd een meme en danst inmiddels dankzij handige videobewerkers op tientallen andere populaire nummers. De hele affaire maakte haar alleen maar populairder. Haar fractiegenoten hopen de kunst af te kijken en vroeg Ocasio een ‘twitterles’ te verzorgen in het Congres.

undefined


Fittie en fictie à la Trump

Ze heeft de stijl van een mondige millennial op het sociale netwerk – ze zendt niet alleen verklaringen, zoals veel politici, maar mengt zich in de ‘fitties’ die het netwerk geliefd en gehaat maken, verwerkt politieke analyses tot series tweets en bijt bij kritiek steevast van zich af, gesteund door haar 2,5 miljoen volgers. Het leidt ertoe dat anonieme bronnen uit de partij tegen Politico zeggen dat Democraten de online macht van Ocasio vrezen zoals Republikeinen nerveus de onstuimige Twitterfeed van Donald Trump in de gaten houden. ‘Mensen zijn bang voor haar,’ zo citeert de krant.

Ze is vaker met Trump vergeleken – op momenten dat ze haar feiten niet op orde had, wat in de verte doet denken aan de president die strooit met halve en hele leugens. Als ze tweet dat gezondheidszorg voor alle Amerikanen betaald kan worden met al het geld dat ‘verspild’ zou worden bij defensie, blijkt van de cijfers achter dat idee niets te kloppen.

Ocasio komt dan met een argument dat ook trumpisten om de haverklap gebruiken om een verbuiging van de waarheid recht te praten: je moet haar niet letterlijk nemen. 'Veel mensen maken zich meer zorgen om feitelijk en semantisch correct zijn, dan moreel gelijk hebben.'

In haar befaamde Instagramsessies bespreekt ze behalve politiek even soepel haar onzeker­heden. Ze verzuchtte: 'Je wordt geacht perfect te zijn in elke kwestie. Ik denk dat mensen vergeten dat als we willen dat alledaagse, werkende Amerikanen zich verkiesbaar stellen, in plaats van die robots, we imperfectie, groei en menselijkheid moeten erkennen en accepteren.'

© Het Parool

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234