Alina doet hostessenwerk. Beeld Fytch Callebert
Alina doet hostessenwerk.Beeld Fytch Callebert

RubriekStudentenjobs

Alina werkt als hostess: ‘Een hele dag op hoge hakken paraderen en zorgen dat je niet valt’

Een studentenjob vinden in volle coronatijden is niet makkelijk, dat kunnen vele jongeren beamen. Toch gaat Humo elke week op zoek naar enkele productieve jongelingen met een bijzondere studentenjob. Vandaag aan de beurt: Alina Horbach (22), hostess.

Céline Rottier

HUMO Hostessenwerk, dat is…

ALINA HORBACH «...hoofdzakelijk de mensen naar hun plaats begeleiden, in coronatijden, maar de kern van hostessenwerk is eigenlijk mensen verwelkomen. Wij zijn een beetje het visitekaartje van bedrijven tijdens evenementen. We moeten de bezoekers zo goed mogelijk op hun gemak stellen.

»Momenteel werk ik in zomerbar The Lakehouse in Stekene, maar ik heb ook als hostess gewerkt op allerlei opendeurdagen en in een club. In die club begeleidde ik mensen naar hun viptafel of -box. Ik werkte er als vaste student, maar het hostessenwerk op opendeurdagen wordt geregeld via een gespecialiseerd bureau, op interimbasis. Zij roepen je op als ze je nodig hebben voor één of ander evenement.»

HUMO Heeft corona een grote invloed op deze studentenjob?

HORBACH «Zeker, zowel in positieve als negatieve zin. In The Lakehouse zorg ik dat mensen op de aangewezen plaatsen gaan zitten en zich aan de coronamaatregelen houden. De crisis heeft dus eigenlijk een extra klusje gecreëerd, maar het heeft er ook veel afgenomen. Mijn hostessenwerk speelde zich hoofdzakelijk af in de club en het ziet er niet naar uit dat die binnenkort heropent. Dat geldt ook voor opendeurdagen en andere grote evenementen.»

HUMO Heeft hostessenwerk iets weg van modellenwerk? Met andere woorden: kan iedereen deze studentenjob uitvoeren?

HORBACH «Het lijkt in zekere zin wel op elkaar. Als hostess hoor je je aan enkele voorschriften te houden, dat is ook zo bij modellenwerk. In de eerste plaats moet je een verzorgd voorkomen hebben. Dat betekent dat je niet met ongekamde haren en in jogging kunt verschijnen op je job.

»Je krijgt enkele kledingvoorschriften mee. Het klinkt raar, maar we moeten eigenlijk altijd in blote benen en op hoge hakken werken. Dat kan soms vervelend zijn, want hakken doen al snel pijn aan je voeten. Zeker als je een hele dag op die torenhoge schoenen moet paraderen en de ondergrond niet stevig is. In The Lakehouse ligt een hele hoop zand. Ik heb dan al blaren op mijn hielen door mijn schoenen, maar dat zand zorgt er ook nog eens voor dat mijn tenen tegen elkaar schuren en daartussen ook wondjes ontstaan. Zeer pijnlijk, maar ik doe het graag. Dat is het belangrijkste.»

HUMO Je raadt deze studentenjob, afgezien van de pijnlijke voeten, wel aan dus?

HORBACH «Ja. In de club geniet ik steeds mee van de sfeer en in The Lakehouse geniet ik van het zonnetje – als die schijnt tenminste. Het is aangenaam werk, maar ik draai wel lange uren soms. In de club begon ik om 22 uur met werken en was ik vaak pas klaar om 6 uur ’s ochtends. Dat weegt door, maar het is doenbaar als je het één keer per week doet.»

HUMO Krijg je soms te maken met vervelende klanten?

HORBACH «Zelden. Ik word weleens nagefloten, maar daar houdt het op. Mensen begrijpen vaak wel wat mijn job is en waarom ik hen, zeker tijdens corona, naar hun plaatsen moet begeleiden.»

HUMO Een indiscrete laatste vraag: hoeveel geld brengt het in het laatje?

HORBACH «Momenteel verdien ik rond de 12 euro per uur, maar de lonen liggen tussen de 10,5 euro en 12 euro. Het kan dus verschillen naargelang de plaats waar je werkt. Ik werk gemiddeld drie dagen per maand en daar krijg ik ongeveer 300 euro voor. Misschien dat ik daar ooit wel een gemakkelijker paar schoenen mee koop! (lacht)»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234