All riot! Reena Riot

Naomi Sijmons (26) aka Reena Riot, finaliste in Humo’s Rock Rally 2012, heeft een tweede ep uit: ‘Stop/Reverse’, geproducet door Mauro Pawlowski. Sinds haar eersteling ‘Reena Riot’ werden de songs sierlijker­ en minder bluesy, en liet het leven zich voelen: vader Fons Sijmons, Scab voor altijd, stierf afgelopen zomer aan longvlieskanker.

HUMO Was het een uitgemaakte zaak dat Mauro je zou producen, nadat jullie allebei hadden meegewerkt aan ‘New Found Sacred Ground’ van Roland Van Campenhout?

Naomi Sijmons «Niet per se, maar ik ben vree content met de samenwerking. Het was ook door hem dat Roland me vorig jaar belde om backings te doen: Mauro had me zien spelen.

»Hierna zou er een volledige plaat moeten komen, en ik zou heel graag weer met hem werken. Mauro is iemand die je op je gemak stelt.»

HUMO Waarom heb je één van de nummers ‘Army Boots’ genoemd? Niemand draagt nog combats, dacht ik.

Sijmons «De song gaat over een eerste ontmoeting die veel teweeg heeft gebracht (lachje). Hij droeg legerschoenen van z’n opa. Geen echte combats, maar legerbotjes uit de jaren dertig. ‘Put on your army boots and meet me by the church.’ Dat is letterlijk gebeurd: hij kwam me met zijn auto oppikken aan de Sint-Jacobskerk en had die schoenen aan.»

HUMO Ik heb je op de laatste Gentse Feesten ook zien spelen op Sint-Jacobs, enkele dagen na de dood van je vader.

Sijmons «Ik weet niks meer van dat optreden. Het heeft ook tot Nieuwjaar geduurd voor ik écht besefte dat ik hem kwijt was. Dat ik hem geen gelukkig Nieuwjaar kon wensen, dat we niet samen zouden eten. Daarvoor kwam het verdriet in vlagen opzetten, toen was het er ineens helemaal.

»Dat optreden voelde wel bevrijdend hoor. Heel juist. Fons is gestorven de dag voor de Gentse Feesten, en hij vond het vreselijk dat hij niet meer naar mijn optreden kon gaan.»

HUMO Je bent gedreven, gefocust, veganistisch... Moet je bewust vechten tegen de hang naar de roes van je vader? Of heb je die neiging gewoon niet in je?

Sijmons «Dat zit daar, het zit in mijn genen. Er zijn meerdere mensen in mijn familie die een soort verslaving hebben gehad. En muzikanten hebben een gevaarlijk beroep: om twee uur ’s middags beginnen te drinken is perfect normaal.

»Ik heb een periode gehad dat ik niet studeerde, dat ik in de horeca werkte en constant uitging. Ik dronk toen veel en er kwamen ook andere dingen aan te pas. Tot ik zei: ‘Ho-ho, stop!’

»Ik ben niet zelfdestructief, maar ik ga wel snel in overdrive. Zingen tot ik geen stem meer heb, bijvoorbeeld. Of in relaties: als ik weg ben van iemand, dan is er niks anders meer. En als het slecht gaat, dan is er óók niks anders meer. Dan eet en slaap ik niet. Beetje­ ­autistisch (lacht). Dat heb ik van mijn pa. ­Gelukkig heb ik ook wat van mijn moeder, iets dat mij sust: ‘Naomi, het komt wel in orde.’»

HUMO Wat herinner je je twee jaar later nog van je Rock Rally-finale?

Sijmons «Dat er iemand naast me stond die ik al kende van toen hij nog in een buggy zat: Lee Swinnen. Nu is hij twee koppen groter dan ik (lacht).

»Het was zo’n dag waarop ik content was dat Fons erbij was: ik zag hem staan op de eerste rij – hij stond daar domweg superblij te wezen – en toen moest ik bijna blèten.»


Nu te winnen! 20 gesigneerde vinyls van de nieuwe EP 'Stop Reverse' van Reena Riot »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234