null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Maatregelen coronavirus

Alle maatregelen op een rij: sociale bubbel gaat naar vijf personen, avondklok in Antwerpen

Maandagmiddag boog de Nationale Veiligheidsraad zich over strengere maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen. De laatste week steeg het gemiddelde aantal besmettingen weer sterk.

Redactie

Vorige week werd al een mondmaskerplicht in winkels en drukke plaatsen aangekondigd, net als contacttracing in de horeca. Nu zijn er bijkomende maatregelen, de belangrijkste op een rij:

Beperkte sociale bubbel

- Vanaf 29 juli tot eind augustus gaat de sociale bubbel terug van 15 naar 5. Deze bubbel geldt voor een heel gezin moet bovendien minstens 4 weken lang dezelfde blijven.

Eén gezin mag dus vier weken lang dezelfde extra 5 volwassen personen buiten het gezin blijven zien, waarbij de veiligheidsafstand niet altijd gerespecteerd kan worden. Kinderen onder 12 jaar worden niet meegeteld.

Evenementen ingeperkt

- Alle evenementen moeten herbeken worden, zegt Wilmés. De geplande vergroting van het aantal bezoekers op evenementen is van de baan: met respect voor de afstandsregels en mondmaskerverplichting, maximaal 200 mensen op een buitenevenement en 100 voor een indoorevenement.

Uitstappen, ontmoetingen met familie en vrienden zijn beperkt tot 10 personen. Trouwfeesten en recepties gaan ook terug naar 10.

Zomerkampen met jongeren mogen wél doorgaan.

De contacttracing wordt uitgebreid

Ook bij sportclubs zal voortaan persoonlijke informatie worden gevraagd, net als bij wellnesscentra. Een volledige lijst wordt later gepubliceerd.

Winkelen moet weer alleen

Winkelen mag niet langer met meerdere personen, maar moet weer alleen gebeuren. Ook is de maximale winkelduur opnieuw 30 minuten.

Daarnaast gelden volgende bijkomende regels voor de provincie Antwerpen

Avondklok. In de provincie zal een avondklok gelden tussen 23.30 uur en 6.00 uur. Iedereen moet dan dus thuis blijven tussen 23.30 uur en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen. Cafés en restaurants sluiten al om 23 uur.

Mondmaskers. In provincie Antwerpen wordt iedereen boven 12 jaar verplicht om een mond-neusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken, of thuis.

Afstand in horeca. In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

Maximum aan tafel. In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt maximum aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

Alleen naar de markt. Voor markten zullen dezelfde regels gelden als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen (of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

Sport. Individuele contactsporten worden verboden. Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar.

Maatregelen in meest getroffen zone

In de meest getroffen zone worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen. Het gaat dan om stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst. Het gaat dus niet om de hele provincie. Daar zullen deze maatregelen gelden:

Feestzalen gesloten. Alle evenementen en feesten zijn ten strengste verboden, feestzalen sluiten.

Alle fitnesscentra sluiten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234