Oscars Beeld HUMO
OscarsBeeld HUMO

HUMO’S ONFEILBARE OSCARPRONOSTIEK!

Alle voorspellingen, overal tegelijk: wie wint en verliest straks de Oscars?

Wint Lukas Dhont als eerste Belg in de geschiedenis de Oscar voor Beste Internationale Film? Vliegt ‘Top Gun: Maverick’ ervandoor met de Oscar voor Beste Film? En zal er op het podium van het Dolby Theatre in Los Angeles opnieuw een djoef worden uitgedeeld, Big Willie-style? Het Oscarfeestje barst los op zondag 12 maart, maar wij hebben de winnaars in de belangrijkste zeven categorieën nu al voor u op een rijtje gezet. Hier is Humo’s Onfeilbare Oscarpronostiek!

Erik Stockman

BESTE ACTEUR

The Whale Beeld rv
The WhaleBeeld rv

De genomineerden: Austin Butler (‘Elvis’), Colin Farrell (‘The Banshees of Inisherin’), Brendan Fraser (‘The Whale’), Paul Mescal (‘Aftersun’), Bill Nighy (‘Living’).

De winnaar: Brendan Fraser.

Nadat hij wereldberoemd was geworden met zijn rollen in de entertainende ‘Mummy’-films, verdween Brendan Fraser van de radar, maar twintig jaar later keert hij glorieus terug in ‘The Whale’, Darren Aronofsky’s portret van een obese professor die zich in het aanschijn van de dood met zijn tienerdochter probeert te verzoenen. Gedoodverfde winnaar Fraser onderging voor ‘The Whale’ het soort fysieke metamorfose waar de stemgerechtigde leden van de Academy dol op zijn: hij liet zijn haardos uitdunnen, werd in een indrukwekkend vetpak gehesen en kreeg een halskwab aangemeten die zó volumineus is dat hier en daar ‘Fatshaming!’ werd geroepen. Maar omdat de Academy traditioneel graag acteurs in muzikale biopics bekroont (denk aan Jamie Foxx in ‘Ray’ en Rami Malek in ‘Bohemian Rhapsody’), zou het zomaar kunnen dat Fraser op de valreep wordt voorbijgestoken door Austin Butler, de man die in Baz Luhrmanns spetterende ‘Elvis’ al shakend bewees dat Elvis Presley nog altijd in da house is. Praise the lord!

BESTE ACTRICE

'Tar' Cate Blanchett Beeld rv
'Tar' Cate BlanchettBeeld rv

De genomineerden: Cate Blanchett (‘Tár’), Ana de Armas (‘Blonde’), Andrea Riseborough (‘To Leslie’), Michelle Williams (‘The Fabelmans’), Michelle Yeoh (‘Everything Everywhere All at Once’).

De winnares: Cate Blanchett.

Wat ons betreft, is het simpel: als topfavoriete Cate Blanchett boven alle verwachtingen de Oscar níét zou winnen voor haar briljante, meesterlijk geraffineerde, alle interpretaties openlatende vertolking van de van haar voetstuk tuimelende dirigente Lydia Tár, dan kunnen we met absolute zekerheid stellen dat de Academy voorbijgaat aan één van de indrukwekkendste acteerprestaties van de afgelopen jaren.

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

De genomineerden: Brendan Gleeson (‘The Banshees of Inisherin’), Brian Tyree Henry (‘Causeway’), Judd Hirsch (‘The Fabelmans’), Barry Keoghan (‘The Banshees of Inisherin’), Ke Huy Quan (‘Everything Everywhere All at Once’).

De winnaar: Ke Huy Quan.

Een vergeten Goonie die een Oscar wint! Wie had dát durven te denken! Toen de Vietnamese Amerikaan Ke Huy Quan 12 jaar oud was, maakte hij in ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ zijn acteerdebuut als één van de onuitstaanbaarste sidekicks uit de geschiedenis van de cinema: die ergerlijke Short Round met z’n hinderlijke petje. Daarna verscheen Quan nog in ‘The Goonies’, en vervolgens verdween hij in de afgrond van de vergetelheid. Maar zie, in ‘Everything Everywhere All at Once’ maakt de intussen 51-jarige Quan als de echtgenoot van Michelle Yeoh één van de spectaculairste comebacks sinds de verrijzenis van Christus. U mag een staande ovatie verwachten, veel tranen en een emotionele dankspeech waarin hopelijk toch één keer het zinnetje ‘Okido, Dr. Jones!’ zal vallen.

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

De genomineerden: Angela Bassett (‘Black Panther: Wakanda Forever’), Hong Chau (‘The Whale’), Kerry Condon (‘The Banshees of Inisherin’), Jamie Lee Curtis (‘Everything Everywhere All at Once’), Stephanie Hsu (‘Everything Everywhere All at Once’).

De winnares: Angela Bassett.

Eén ding durven we nu al met zekerheid te verkondigen: niemand zal het dit jaar wagen om de naam van de echtgenote van Will Smith in de mond te nemen! Wie zal zegevieren in de categorie van de beste vrouwelijke bijrol, valt moeilijker te voorspellen. De sterren staan het gunstigst voor Angela Bassett: ze is erg geliefd in Hollywood, verkeert na haar Golden Globe in de winningmood, en is na een mooie, lange carrière (in 1993 kreeg ze al eens een nominatie voor haar vertolking van Tina Turner in ‘What’s Love Got to Do with It?’) op het punt gekomen dat ze die Oscar verdient. Hoewel: sinds Jamie Lee Curtis vorige week een Screen Actors Guild Award heeft gewonnen, voelt Bassett de hete adem van de scream queen uit ‘Halloween’ in haar nek. Als het maar niet tot een catfight komt!

BESTE INTERNATIONALE FILM

De genomineerden: ‘All Quiet on the Western Front’, ‘Argentina, 1985', ‘Close’,EO’, ‘The Quiet Girl’.

De winnaar: ‘All Quiet on the Western Front’.

Wanneer de 80-jarige Lukas Dhont bij het haardvuur zal terugdenken aan het jaar waarin hij naast de Oscar greep, dan zal hij één naam luidop vervloeken: die van Vladimir Poetin. Want nu er in de Oekraïense loopgraven doodskreten weerklinken van jonge soldaten die door toedoen van de Russische president een wrede dood sterven, zal de Academy in deze categorie manu militari de Duitse anti-oorlogsfilm ‘All Quiet on the Western Front’ willen bekronen. Dhont heeft nog één piepkleine kans: als de Academy zover zou gaan om ‘All Quiet on the Western Front’ op het einde van de avond de állerbelangrijkste Oscar toe te kennen, die van Beste Film, dan komt ‘Close’ in zijn categorie tóch weer in poleposition te liggen. We duimen!

Everything everywhere all at once Beeld rv
Everything everywhere all at onceBeeld rv

BESTE REGISSEUR

De genomineerden: Martin McDonaugh (‘The Banshees of Inisherin’), Daniel Kwan en Daniel Scheinert (‘Everything Everywhere All at Once’), Steven Spielberg (‘The Fabelmans’), Todd Field (‘Tár’), Ruben Östlund (‘Triangle of Sadness’).

De winnaars: Daniel Kwan en Daniel Scheinert.

Wij grommen van ongenoegen: waar is Damien Chazelle, die met ‘Babylon’ nochtans een geweldig spektakel heeft afgeleverd? Waar is Charlotte Wells, de regisseuse van het diep ontroerende ‘Aftersun’? Maar goed: niemand, ook de door ons zó geliefde Martin McDonaugh niet, zal dit jaar Kwan en Scheinert van de overwinning kunnen houden. De twee Daniels, die tot nu toe slechts één film op hun naam hadden staan (het bizarre ‘Swiss Army Man’), knutselden voor een relatief klein budget een uitzinnige sciencefictionkomedie in elkaar die dit seizoen zowat alles wint wat er te winnen valt: toegegeven, je moet het maar doen. En tóch is Spielberg niet geheel kansloos: het zou immers kunnen dat de krasse knarren van de Academy (gemiddelde leeftijd: 62 jaar) de warme nostalgie van ‘The Fabelmans’ zullen verkiezen boven de psychedelische Multiverse-waanzin van ‘Everything Everywhere All at Once’.

All Quiet on the Western Front  Beeld Netflix
All Quiet on the Western FrontBeeld Netflix

BESTE FILM

De genomineerden: ‘All Quiet on the Western Front’, ‘Avatar: The Way of Water’, ‘The Banshees of Inisherin’, ‘Elvis’, ‘Everything Everywhere All at Once’, ‘The Fabelmans’, ‘Tár’, ‘Top Gun: Maverick’, ‘Triangle of Sadness’, ‘Woman Talking’.

De winnaar: ‘Everything Everywhere All at Once’.

Steven Spielberg viel uit dankbaarheid nét niet op z’n blote knieën toen hij Tom Cruise onlangs tijdens één of andere Oscarlunch tegen het lijf liep: ‘Tom! Je hebt de bioscopen gered!’ En ziedaar de reden waarom het heel mooi zou zijn als ‘Top Gun: Maverick’ de Oscar voor Beste Film zou winnen. Want nog meer dan de blauwe Na’vi uit ‘Avatar: The Way of Water’ was het Maverick die ervoor zorgde dat de mensen na twee ellendige coronajaren opnieuw massaal de weg naar de cinema vonden. Maar het zal niet mogen zijn: 2023 is het jaar van ‘Everything Everywhere All at Once’. Wie het lijstje van recente winnaars bestudeert, zal trouwens merken dat de Oscar voor Beste Film de voorbije jaren altijd ging naar inclusieve rolprenten die een stem geven aan minderheden: de dovengemeenschap in ‘CODA’, de daklozen in ‘Nomadland’, de paria’s van de samenleving in ‘Parasite’, onze gekleurde medemensen in ‘Green Book’, de uitgestoten freaks in ‘The Shape of Water’. ‘Everything Everywhere All At Once’, over Chinees-Amerikaanse immigranten, past perfect in dat rijtje. Eerlijk gezegd, wij blíjven het verbijsterend vinden dat deze schele hoofdpijn verwekkende en rotsentimentele potpourri van speciale effecten méér kans maakt op de Oscar voor Beste Film dan het magnifieke ‘The Banshees of Inisherin’, het briljante ‘Tár’ of het superentertainende ‘Top Gun: Maverick’. Of zorgt Maverick alsnog voor een supersonische verrassing?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234