null Beeld

'Alleen Elvis blijft bestaan': de beurt aan De Morgen-columnist Hugo Camps

‘Alleen Elvis blijft bestaan’, het altijd prikkelende en niet zelden hoogst aangename praatprogramma voorgezeten door Thomas Vanderveken, kuiert alweer naar het einde van het seizoen toe. Volgende week mag Claire Tillekaerts, topvrouw van Flanders Investment & Trade, nog langskomen en vanavond is het de beurt aan De Morgen-columnist Hugo Camps, een dag voor uitzending 73 jaar geworden en een goeie prater.

vincent van peer

'Ik heb grote twijfels bij de duurzaamheid van een ideaal. Dingen gaan stuk.' Hugo Camps

Hugo Camps «Ik moet zeggen dat ik wel een beetje trots was toen ik gevraagd werd, omdat ik het een mooi programma vind, een programma met inhoud; het is geen anekdotiek, niet de snelle emotie van het moment of de waan van de dag. Ik kom niet meer op tv – ik vond dat ik op den duur te veel een personage begon te spelen – maar als ik voor zoiets gevraagd word, dan vind ik dat bijna een eer.»

HUMO Voor een columnist is het ook een dankbaar podium: je kiest zelf de onderwerpen uit, en daar wordt dan anderhalf uur over gepalaverd.

Camps (lacht) «Dat zegt u nu wel, maar het is ook een moeilijke keuze. Als je uit álles mag kiezen, dan weet je het op den duur zelf niet meer. Ik denk nu nog: ‘Zou ik dat niet beter inruilen voor iets anders?’ Maar op een bepaald moment moet je er een streep onder trekken. Dan kies je zo ongeveer het gemiddelde van de gemoedstoestand waarmee je de wereld of het land in kijkt.»

HUMO U had met uw fragmenten dus een bepaald betoog voor ogen?

Camps «Er zit wel een zekere lijn in, namelijk dat hoop en verandering – in deze tijd geladen woorden, zoals u weet – korter van duur zijn dan de mensen denken. Het is altijd zo snel voorbij. Dan bedoel ik: mei ’68 eindigde al met het drama van de Praagse Lente. De prachtige figuur van president Allende stierf al tijdens de staatsgreep van ’73. Dat zijn extreme voorbeelden uit mijn levensloop. En zo zie je dat bewegingen naar verandering, naar – laten we zeggen – kwaliteit van leven en denken, gauw worden weggemoffeld door de actualiteit, door de volgende ontwikkelingen en door nieuwe machthebbers. Ik heb grote twijfels bij de duurzaamheid van een ideaal. Dingen gaan stuk.»

HUMO Da’s een pessimistische visie: zou je, als optimist, ook niet kunnen zeggen dat negatieve fenomenen evengoed voorbijvliegen?

Camps «Dat kunt u wel zeggen en hopen, maar ik zie ze niet zo snel verdwijnen. De dictaturen in Afrika zijn er nog altijd, het spijt me heel erg – en er komen er elke dag bij. Of het criminele gedrag van banken en de leugenachtigheid van politici: dat verandert niet zo snel. Het zou leuk zijn als ik kon geloven in de eeuwige verandering ten goede, maar daarvoor ben ik iets te pessimistisch.»

HUMO Zware thema’s. U hebt er ook wat sport ingestopt, hoop ik?

Camps «Dat zeker, maar ik moet u teleurstellen: ook in de sport ben ik blijven stilstaan bij het ongeluk. Kijk: de dood van Jean-Pierre Monseré, dat is iets dat mij nog steeds helder voor de geest staat. Fabio Casartelli en Wouter Weylandt: idem dito. Waarom heeft dat zo’n impact, de dood van een wielrenner op het asfalt? Omdat hij daar op zijn frêlest is. Een dun shirtje, misschien een gescheurde broek en daar ligt-ie dan: roerloos. Wielrenners die gevallen zijn met de dood tot gevolg, liggen altijd roerloos. Dat vind ik een slag in het gezicht die haast onverdraaglijk is.»

HUMO Ook niet bepaald opbeurend: het is opvallend dat net die dingen u het meest bijblijven.

Camps «Ik ben ook dolgelukkig als Valverde in Hoei de Muur beklimt en wint: dat raakt me ook wel. Maar als ik eerlijk moet zijn: het drama op de fiets, het drama van de eenling, dat vind ik een grotere essentie van sport dan de glorie en de bloemenmeisjes en het geluk.»

HUMO Ik denk niet dat ik mij een breuk ga lachen vanavond, maar ik ga wel kijken.

Camps «Ik zal mijn best doen voor u.» (vvp)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234