null Beeld

'Alleen Elvis blijft bestaan': het vijfde seizoen belooft meer van hetzelfde

Alleen Elvis blijft bestaan, akkoord, maar van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ is het einde toch ook nog niet in zicht (doordenkertje van de week). Het vanavond ingaande vijfde seizoen belooft meer van hetzelfde, en daar zijn wij – net zomin als host Thomas Vanderveken – allerminst zum Tode betrübt om.

Noud Jansen

''Interessante figuren met een boeiend verhaal: voor ons is dat meer dan voldoende.'' Thomas Vanderveken

Thomas Vanderveken «Ik voel me enigszins zoals motorrijders zich schijnen te voelen bij het begin van de lente: hoera, het stalen ros mag weer van stal! En dan nu: scheuren maar! Met dat verschil dat ‘Alleen Elvis’ presenteren een tamelijk ongevaarlijke hobby is, waar ik nog eens voor betaald word ook. ’t Is ook wel fijn om te weten dat je iets maakt waar veel mensen naar uitkijken. Want ook al bereiken we geen miljoenenpubliek, de mensen die kijken zijn veelal echte fans van het programma. ’t Valt me bijvoorbeeld al langer dan vandaag op dat ik veel vaker wordt aangesproken op dit programma dan op om het even welk programma dat ik al gepresenteerd heb – en daar zaten er bij die meer dan een miljoen kijkers haalden.»

HUMO Van de zeven praatgasten van dit seizoen zijn enkel Tom Lanoye, Hugo Camps en Otto-Jan Ham in brede kring bekend: van commerciële toegevingen is geen sprake?

Vanderveken «Nee, het is inmiddels zo’n beetje een traditie dat we een mix brengen van bekende en minder bekende mensen. Iemand als de jonge filosofe Alicja Gescinska, om maar één voorbeeld te geven, mag dan vrijwel onbekend zijn bij het grote publiek, ze is wel een erg interessante figuur, met een boeiend verhaal. Voor ons is dat meer dan voldoende.

»Tom Lanoye stond trouwens al sinds de eerste reeks op ons verlanglijstje. Ik ben heel blij dat het nu eindelijk gelukt is om hem te strikken: Lanoye is zoals bekend een maatschappelijk geëngageerde schrijver, die zijn mening met verve en kracht durft te verwoorden. En bovendien heeft hij een oeuvre opgebouwd waar ik mijn hoed voor afneem. Ik ben nu al enkele maanden zijn boeken aan het ontdekken slash herontdekken – mijn devies is: over prepare, then go with the flow – en ik moet zeggen: er zijn minder aangename tijdsbestedingen te bedenken. ‘Kartonnen dozen’ heb ik onlangs voor het eerst gelezen: een buitengewoon flamboyant boek over ontluikende homoseksualiteit, en alle opwinding en vertwijfeling die daarbij komen kijken. Vooral het hoofdstukje over aftrekken vond ik uitzonderlijk, euhm, inspirerend. ’t Is ongetwijfeld herkenbaar voor elke man die ooit puber geweest is (lacht).»

HUMO Wie staat er helemaal bovenaan op dat verlanglijstje waar je net over sprak?

Vanderveken «Vincent Kompany.

»Weet je, ’t is helaas niet zo vanzelfsprekend om topsporters te vinden die een breed beeldgeheugen hebben, en die er nog boeiend over kunnen vertellen ook – meestal zijn ze nogal monomaan met hun sport bezig. Maar enkele sportjournalisten hebben me verzekerd dat Kompany wat dat betreft een uitzondering is. Daarbij heeft hij ook een interessant levensverhaal, dat-ie bij mijn weten nog nooit in een tv-interview uit de doeken gedaan heeft. Zijn manager (Klaas Gaublomme, red.) is fan van het programma – altijd een plus – maar vooralsnog heeft Vincent het te druk, daar in Engeland. Daarmee is hij één van de weinige mensen die we nog niet hebben kunnen strikken, de meesten zeggen meteen ‘ja’.

»Het is zelfs al meer dan één keer gebeurd dat ik op een receptie of zo sta, en dat er ineens een Bekende Vlaming naast me komt staan met een iPhone in de hand: ‘Kijk, Thomas, dit fragment zou ik kiezen mocht ik te gast zijn in ‘Alleen Elvis’. En daarna zou ik dit fragment kiezen.’ Ik zal hun namen maar niet onthullen – ’t is toch een beetje gênant – maar in ieder geval: als we ooit een tekort aan gasten mochten hebben, dan weet ik bij wie we moeten aankloppen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234