null Beeld

Alleen Elvis blijft bestaan: Kadir Balci

Kadir Balci is een vriendelijke Gentenaar van Turkse afkomst die het in zijn films (‘Turquaze’ en het op til staande ‘Trouw met mij’) over identiteit in Vlaanderen heeft. Weeral een geknipte gast om enkele met zorg uitgekozen beeldfragmenten van duiding te voorzien in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’.

vvp

HUMO Moest je naarstig op zoek naar fragmenten of ben je van het type dat altijd wel lijstjes bij de hand heeft?

Kadir Balci «Dat laatste zeker niet. Toen ik de vraag kreeg om mijn favoriete fragmenten op te snorren, kon ik opeens op niks meer komen – gelukkig had ik even bedenktijd. Het mooie is dat ik tijdens mijn voorbereiding opnieuw de reis kon maken langs alle dingen die me ooit verwonderd of verbaasd hebben: er kwamen heel veel herinneringen terug boven.»

HUMO Een opvallende keuze in je lijstje: de originele ‘Superman’ (1978) van Richard Donner, met Christopher Reeve.

Balci «De eerste film die ik ooit op groot scherm heb gezien, samen met mijn moeder. Dat maakte heel veel indruk op mij als achtjarige – niet alleen de film maar ook alle promotie eromheen. Ik weet nog dat er toen in Gent naast de Capitole een vliegende Superman op een bord lag.

»Ik kijk nog altijd heel graag naar de Marvel-films, ik hou vooral van ‘Iron Man’. ’t Is misschien wat raar voor een regisseur, maar ik heb die interesse nooit onder stoelen of banken gestoken: mijn ingangsexamen op de academie ging over de parallellen tussen mijn leven en dat van Peter Parker. Spider-Man, dus (lacht).»

HUMO Je zou ook bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in Sophie Marceau.

Balci (dromerig) «Jáááá… Ik vind ze fantastisch, nog altijd: moest ik ze morgen tegenkomen, ik zou er nog altijd een beetje stil van worden. In de uitzending zit een fragmentje van ‘La boum’, uit 1980: mijn eerste aanraking met de liefde!

»Voor de duidelijkheid: er zitten niet alleen filmfragmenten met Sophie Marceau of superhelden in, hè: ik heb het ook over vernieuwende Turkse regisseurs van nu, Nuri Bilge Ceylan op kop. Die heeft drie jaar terug met ‘Once Upon a Time in Anatolia’ een even pretentie- als compromisloos meesterwerk gemaakt, en dat in een land waar subsidies niet bestaan! Turkije is momenteel een heel boeiend filmland.»

HUMO Je koos ook voor een reportage over Gentse cafés die in de jaren 70 een bordje voor het raam hingen: ‘Interdit aux Turcs et Marocains’.

Balci «In mijn tijd bestond dat niet meer, maar in de vroege jaren 70 was dat normaal, ja. Ik was heel boos en triestig toen ik dat ontdekte, al vond ik het vooral erg voor mijn oudere familieleden: de geslotenheid van mijn vader, en zijn beschermende houding tegenover zijn kinderen, ben ik daardoor veel beter gaan begrijpen.

»Nu heb je vreemdere vormen van racisme. Onlangs nog kwam ik een gast tegen die om de één of andere reden duidelijk wilde maken dat zijn Vlaams beter was dan het mijne. Terwijl: zijn dialect was amper te begrijpen. Ik heb even geluisterd en ’m er dan snel op gewezen hoe belachelijk het gesprek wel was dat hij wilde voeren.»

HUMO Dan laat ik je tot slot graag even schaamteloos promotie voeren voor je tweede film, ‘Trouw met mij’. Die komt eind januari uit.

Balci «28 januari! Ik denk dat je aangenaam verrast zal zijn. Ik heb echt mijn draai gevonden als regisseur: ik merk dat ik een grote sprong heb gemaakt sinds ‘Turquaze’ – grotendeels dankzij mijn coscenarist Jean-Claude van Rijckeghem – en dat ik mijn verhaal nu beter kan vertellen. ‘Trouw met mij’ is tegelijk toegankelijker én waarachtiger. De Spaanse pers omschreef ’m als: ‘‘My Big Fat Greek Wedding’, maar dan realistisch.’ Toen ik dat las, dacht ik: hewel, ja.»


Bekijk de trailer van 'Trouw met mij':

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234