null Beeld

'Alleen Elvis blijft bestaan': Otto-Jan Ham prepareert zijn shot

Zaterdag is het andermaal ‘twee krullenbollen voor de prijs van één’ op Canvas: onlangs nog had ‘De ideale wereld’ de presentator van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ op bezoek; nu zit de presentator van ‘De ideale wereld’ in ‘Alleen Elvis’.

Noud Jansen

'Voor de duidelijkheid: ik heb verder niks met heroïne'

Otto-Jan Ham « Mijn favoriete groep aller tijden, Ween, speelt in New York een drietal reünieshows: ik wilde daar absoluut bij zijn, dus mijn vriendin en ik vliegen morgen naar ginder. Niet dat zij überhaupt geïnteresseerd is in Ween, maar dat is geen probleem: terwijl ik op het concert ben, bezoekt zij het Vrijheidsbeeld of zo. Ik heb overigens nog maar voor één van de drie shows een ticket, maar ik hoop ook binnen te raken op de twee andere: een tijdje geleden hebben die gasten ook al eens drie reünieconcerten gespeeld in Colorado, en toen hadden ze elke avond een compleet andere setlist mee. Vingers gekruist, dus.»

HUMO Heb je voor ‘Alleen Elvis’ een fragment van je favoriete groep gekozen?

Ham «Nee, en daar was de researcher van het programma wel wat verbaasd over. Maar ik heb in interviews nu al zo vaak de loftrompet over Ween gestoken – nu alweer, trouwens – dat ik dacht: laat ik het niet nog een keer doen, want ik verveel er de mensen stilaan mee. Geweldige band trouwens, Ween, haha.

»Er zitten wel twee andere muzikale dingetjes tussen mijn negen keuzefragmenten: iets van de Australische singer-songwriter Ben Lee, en ook een fragment uit ‘The Fearless Freaks’, een documentaire over de Flaming Lips.»

HUMO Thomas Vanderveken wist me deze ochtend al te vertellen voor welke scène je hebt gekozen: die waarin bandlid Steven Drozd een shot heroïne prepareert.

Ham «Voor de duidelijkheid: ik heb verder niks met heroïne. Ik heb het nog nooit gebruikt, en de kans is vrij klein dat ik het ooit zál gebruiken. Maar ’t is gewoon een buitengewoon straffe scène in wat misschien wel één van de beste muziekdocumentaires aller tijden is. Je zíét wat heroïne met een mens doet wanneer het wordt ingespoten: ik vind dat fascinerend.»

HUMO Zit er een rode draad in je keuzefragmenten?

Ham «Niet echt, nee. Maar ’t is wel typisch ‘ik’ geworden: vrij Hollands getint, en naast muziek zitten er ook sport en humor in.»

HUMO Te weten: een fragment uit de briljante animatiereeks ‘South Park’.

Ham «Man, ‘South Park’, ik ben daar zo’n ongelooflijke fan van! Negentien jaargangen aan een stuk al is dat ongelooflijk spot-on, en ’t is wat mij betreft nog altijd het grappigste wat er bestaat. Na ‘De ideale wereld’ dan.

»Ik heb gekozen voor een stukje uit die episode waarin Kyle van zijn geloof valt, omdat hij met zwaar geïnfecteerde, extreem pijnlijke aambeien af te rekenen krijgt, terwijl de grootste klootzak op de planeet, Eric Cartman, alle fortuin van de wereld krijgt aangewaaid. Kyle’s gelovige ouders proberen hem er op een nogal eigenaardige manier van te overtuigen dat er wel degelijk een God bestaat: terwijl hij in het ziekenhuis ligt te creperen van de pijn, lezen ze hem het verhaal van Job voor – je weet wel, die Bijbelse figuur die ondanks zijn godsvrucht niets dan tegenspoed voor de kiezen krijgt, zogezegd omdat God daarmee één of ander voorbeeld wil stellen. De absurditeit van dat verhaal spat er sowieso al van af – het slaat werkelijk nergens op – en in ‘South Park’ wordt dat nog eens extra in de verf gezet.

»Ah, wat ik daarnet nog vergeten te zeggen was: je mag je ook op een portie seks verheugen. Ik heb namelijk voor een erotisch getint filmfragment gekozen, omdat ik vind dat Canvas dat wel kan gebruiken. ’t Is niet meteen de meest geile zender, hè? Daar zal ik dus voor eventjes verandering in brengen. Tenminste: als het fragment wordt uitgezonden – je weet dat in ‘Alleen Elvis’ het lot dat ook een beetje bepaalt. Maar in het meest gunstige geval kan ik je dus verzekeren dat je met een boner zult gaan slapen. Zonder dank, hè.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234