null Beeld

Alleen Rudi Vranckx blijft bestaan: 'Dat meisje alleen op de vlucht door de woestijn, dat hakt er nog altijd in'

Alleen Elvis blijft bestaan, dat weet u. Maar nu blijkt dat ook ene Rudi blijft bestaan. Naar aanleiding van tien jaar ‘Vranckx’ presenteert Thomas Vanderveken zaterdag een speciale aflevering in zijn ‘Alleen Elvis’-studio met Rudi Vranckx als gast.

Jeroen Maris

undefined

Rudi Vranckx «We praten over fragmenten die vooral uit de afgelopen tien jaar komen – uit het reportagemagazine op zaterdagavond, maar ook uit de documentaires die we online gezet hebben. Er is veel werk bij van ‘De Nomaden’, de jonge reportagemakers die ik probeer te stimuleren.»

HUMO Had je bepaalde selectiecriteria?

Vranckx «Ik heb zelf fragmenten aangedragen die aantonen met welke dilemma’s je als journalist in een oorlog geconfronteerd wordt. Of die duidelijk maken wat je als reportagemaker drijft. Ik merk dat ik zelf kies voor dingen die een blijvende indruk nagelaten hebben. En natuurlijk gaat het dan over die hachelijke situatie in Homs, waar ik maar net aan de dood ontsnapt ben – dat heeft mijn wereld veranderd. Maar het gaat ook en vooral over mensen die mij geraakt hebben. De getuigenis van het meisje op de vlucht, dat als enige een helletocht door de woestijn overleefd had, dat hakt er nog altijd in. Ik draag dat soort reportages met me mee. Op het einde van elk jaar maak ik de balans op: wat heeft me het diepst geraakt? Veel van die reportages zie je in het programma.»

HUMO Vind je zelf een duidelijke rode draad in je werk?

Vranckx «Ik ga op zoek naar het gezicht en de stem van ménsen in oorlogssituaties. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Ik weet perfect hoe oorlogen ontstaan, hoe propaganda werkt, hoe de gruwel geïnstalleerd wordt. Maar het volstaat niet om daar alleen over te berichten: je moet de stem laten horen van mensen die er middenin zitten. En ik merk nu dat ik dat al sinds het begin doe, zij het toen vaak nog onbewust.

»Door die verhalen hoop ik verzuring, vervreemding en polarisering te bestrijden. Voor mezelf, en hopelijk ook voor wie

de reportages bekijkt. Ik heb dat echt nodig. Het verhaal van de muziekinstrumenten voor Mosul, dat is van een ontroerende schoonheid, en dat hoort ook bij de realiteit van een oorlog. Die weerbaarheid moet je óók tonen.»

HUMO In 2015 zat je al eens in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’.

Vranckx «Dat is me prima bevallen. Ik heb ook geen enkele eis gesteld, ik zie wel welke fragmenten uit mijn selectie het programma halen en welke richting het gesprek uitgaat. Thomas is een goeie interviewer, iemand die je er niet wil inluizen. Je kan in vertrouwen iets vertellen, zonder dat je op je woorden moet letten. Voor de rest hangt het van mij af: laat ons hopen dat er enige consistentie in mijn uitleg zit (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234