null Beeld

Alleenstaande ouders zonder job

Het leven deelt soms klappen uit. Daar sta je dan: je partner plots weg – of misschien is die er zelfs nooit geweest. Je staat er alleen voor met de kinderen – of je ziet je kinderen amper nog, maar moet wél een fikse alimentatie betalen. En dan zit je ook nog eens zonder job en moet je het zien te rooien met een uitkering. In 2008 woonden er in ons land 687.299 vaders en moeders alleen met hun kinderen. Voor één op de drie van hen dreigt de armoede, zeker als ze zonder job vallen.

Hanne Van Tendeloo

De finale uppercut wordt uitgedeeld door de regering-Di Rupo: uit besparingsoverwegingen en om sneller mensen aan het werk te krijgen besliste die in december 2011 dat de werkloosheidsuitkeringen voortaan sneller in de tijd naar beneden moeten. De nieuwe maatregel is al sinds 1 november van kracht voor samenwonenden, maar nog niet voor alleenstaanden en gezinshoofden – zij zijn in maart 2013 aan de beurt. Als het afhangt van het Netwerk tegen Armoede, een koepelorganisatie van 55 Vlaamse en Brussels verenigingen die armen een stem willen geven, dan komt het nooit zover. Eind september hebben ze een procedure aangespannen bij de Raad van State om de maatregel te schorsen en te annuleren. Uitspraak over de schorsing wordt verwacht tegen februari.

Samira Castermans (Netwerk tegen Armoede) «Wij zijn aan de alarmbel gaan hangen omdat we een sterk signaal kregen vanuit onze verenigingen: met deze maatregel duw je mensen de dieperik in. Vroeger daalden uitkeringen ook na verloop van tijd, maar nu gaat dat dus sneller. Het gevolg is dat veel meer werklozen veel sneller aan het minimumbedrag zullen zitten en dat ligt gewoon veel te laag. Voor een gezinshoofd met een kind ten laste bedraagt de uitkering bijvoorbeeld 1.091 euro, voor een alleenstaande zonder iemand ten laste is dat 916 euro. Voor die laatste ligt de armoedegrens momenteel op 1.047 euro: dat maakt dat de minimumuitkering maar liefst 131 euro onder de armoedegrens ligt. Voor u en mij maken die 131 euro misschien niet veel uit, maar als je elke cent moet omdraaien, is dat een wereld van verschil.»

HUMO U zegt dat werklozen sneller aan het minimumbedrag zullen zitten: hoeveel sneller is dat dan?

Castermans «Pff, dat valt niet zo makkelijk te zeggen. Dat is meteen ook de tweede reden waarom we tegen de nieuwe maatregel gekant zijn: het is allemaal zo complex dat werklozen niet meer weten waar ze aan toe zijn. Werp één blik op de website van de RVA en je ziet meteen waarover ik het heb: als werkloze zijn er drie periodes waarin je kan zitten, maar die zijn dan nog eens onderverdeeld in verschillende fases. Zo wordt het wel erg moeilijk om te weten hoeveel je volgende maand of pakweg over een jaar nog zal trekken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234