null Beeld

'Alles kan beter', Le bestof: Mark Uytterhoeven en Guy Mortier kijken terug en vooruit

Eindelijk, na jaren wachten is Mark Uytterhoeven nog eens op uw tv te zien! Helaas niet met een nieuw programma (de splendid isolation in la douce France bevalt hem nog steeds uitstekend) maar dankzij dit te gekke magazine wel met een succulente, uit vier dvd's bestaande compilatie met het beste van misschien wel het beste dat hij ooit gemaakt heeft: 'Alles kan beter'.

Redactie

Bovendien was niet alleen Uytterhoeven in 'Alles kan beter' in topvorm, hij werd ook goed omringd: zijn regisseur was Jan Eelen, (die u achteraf zou leren kennen als het brein achter 'In de gloria' en 'Het eiland'); vaste panelleden: Rob Vanoudenhoven ('Who the fuck is dát?' dacht heel Vlaanderen toen hij voor het eerst in 'Alles Kan Beter' opdook) en Guy Mortier (Guy Mortier); en een indrukwekkende rij gastpanelleden die qua indrukwekkende rij gastpanelleden echt wel kon tellen: Tom Van Dyck, Frieda Van Wijck, Stany Crets, Barbara Sarafian, Wim Opbrouck, Tania Van der Sanden, Carl Huybrechts, Dirk Tieleman, Adriaan Van den Hoof, Martin Heylen, Tom Lanoye, Jan De Smet, Warre Borgmans en Dirk Sterckx. Alstublieft.

En toch wou Uytterhoeven destijds per se dat 'Alles kan beter' op Canvas en niet op TV1 werd uitgezonden, want, zo redeneerde hij toen: 'Het is entertainment, maar wel entertainment waar maar drie op de tien mensen voor te vinden zijn.'


HUMO Achteraf bekeken niet mis qua onderschatting van je eigen mogelijkheden.

Mark Uytterhoeven «Neeneen, dat is net een ruime overschatting van mezelf gebleken: er zijn zes miljoen Vlamingen, volgens die redenering hadden er dus twee miljoen mensen moeten kijken. En dat is niet gebeurd (lacht).


»Je mag niet vergeten dat 'Alles kan beter' maar enkele jaren na 'Morgen Maandag' kwam, en dat ik daar nog altijd mee geassocieerd werd. Als je de pretentie hebt om op zondagavond met 'Morgen Maandag' op TV1 te gaan staan, moet je iederéén kunnen bereiken. 'Alles kan beter' was toch voor een specifieker publiek: mensen die de actualiteit volgen, en mensen met een zekere taalgevoeligheid

»Na 'Morgen Maandag' heb ik destijds 'Onvoorziene omstandigheden' gemaakt, dat ook laat op de avond liep op wat toen nog TV2 was, na 'De IQ-quiz'. Ik weet nog dat we het vooraf met de VRT-studiedienst getest hebben: mensen mochten het programma bekijken en een enquête invullen. Achteraf kwam ik dat zaaltje binnen en vroeg wie het goed had gevonden: ongeveer de helft stak zijn vinger op. 'En wie vond het slecht?' Ook ongeveer de helft, want er waren niet veel onthoudingen. En ik: 'Oké, wie het slecht vond, mag naar huis gaan.' (lacht) Die mannen van de studiedienst meteen in alle staten: 'Wat doe jij nu? Ben je zot geworden?' Maar mijn redenering was: ik ga geen moeite doen om diegenen die het slecht vinden over de streep te trekken. En wie het goed vindt, moet mij vertellen hoe het beter kan. Dat idee zat er bij 'Alles kan beter' nóg sterker achter.»


HUMO 'Het is wel om te lachen, denk ik', zo liet Guy mij weten over de compilatie. Vond jij dat na al die jaren ook nog, Mark?

Uytterhoeven «Ik had het nooit teruggezien, tot een tijdje geleden mijn dochter hier een weekendje op bezoek was, en ik me liet ontvallen dat ik een bepaalde scène helemaal vergeten was. 'Wacht! Dat staat op YouTube!' zei ze. Wist ik veel, ik kénde dat niet eens, YouTube. Toen hebben we tot vier of vijf uur 's nachts naar alle 'Alles kan beter'-klassiekers op YouTube zitten kijken: daar heb ik toen wel goed mee gelachen, maar ja, we hadden ook behoorlijk wat gedronken. 't Was wel plezierig om daar samen met mijn dochter naar te kijken, en te zien dat zij moest lachen om iets dat ik gemaakt had, want dat was me tot nog toe niet overkomen - ook al omdat ze nog redelijk jong was toen we het maakten.

»Voor de samenstelling van 'Le bestof' heb ik nu nog eens alle afleveringen na elkaar bekeken, op twee dagen tijd - als ik ergens aan begin, wil ik het ook afmaken - en die klassiekers was ik al meteen beu, want ik had ze dus net opnieuw gezien. Mijn probleem is: ik kan dat niet meer normaal bekijken, want voor mij is dat wérk, en ik zie alleen maar de fouten - dat is nu eenmaal de basis van mijn werkfilosofie. Maar goed, terwijl ik alles aan het bekijken was, liepen mijn vrouw en dochter hier ook rond, en die lagen toch geregeld plat van het lachen. Terwijl ze niet eens echt aan het meekijken waren, maar het alleen maar hoorden!»

(godb)

U vindt het volledige interview met Mark Uytterhoeven en Guy Mortier vanaf dinsdag 26 augustus in Humo 3547

Bekijk enkele fragmenten

null Beeld

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234