null Beeld

'Alles komt goed': de ups en downs van Najib Amhali

Najib Amhali, veertig inmiddels, tourt dezer dagen met 'Alles komt goed', een tweeëneenhalf uur durende krachttoer waarmee hij vanaf komende maandag een week in de Antwerpse Stadsschouwburg staat en in maart in de Capitole in Gent.

Noud Jansen

In 'Alles komt goed' maakt Najib Amhali komaf met de gebeurtenissen die zijn leven twee jaar lang tot een drama maakten: zijn scheiding, zijn depressie en de ernstige ziekte van zijn moeder. Zware thema’s, maar Nêerlands populairste cabaretier weet ze op pijnlijk geestige en bijwijlen meesterlijke wijze te brengen, met hier en daar een vermakelijk muzikaal intermezzo ter variatie.

Najib Amhali «Een jaar of drie geleden, aan het einde van een lange tournee, wilde ik voor het eerst in mijn leven een sabbatical inlassen. Een jaartje helemaal niks doen, dat zou me goed doen, dacht ik. Nou ja, niks: ik wilde een lange reis maken, via Suriname en Curaçao naar Amerika, om daar het comedycircuit te checken en misschien wel wat inspiratie op te doen. Maar die mooie plannen zijn dus allemaal in het water gevallen.

Het begon ermee dat ik overwerkt was: bijna tien jaar had ik praktisch niks anders gedaan dan werken, wat zich op een gegeven moment vanzelf begint te wreken. Mede daardoor is mijn huwelijk spaak beginnen te lopen. Een heel ingewikkeld verhaal, waar ik eigenlijk niet meer over kwijt wil dan dat mijn vrouw en ik op een gegeven moment in relatietherapie zijn gegaan. Van die praatsessies, weet je wel, waarin je vooral 'open' moet zijn. Drie sessies heb ik uitgezeten, toen had ik het er wel mee gehad. Het hielp niet echt, of zelfs echt niet, misschien ook omdat die therapeute zélf al drie jaar gescheiden was. Raar, vind ik, voor iemand die koppels advies geeft over hoe ze hun relatie in stand moeten houden: 't is toch een beetje als moeten blazen bij een dronken agent.

Uiteindelijk zijn mijn vrouw en ik na zeven jaar huwelijk gescheiden. Dat hakte er behoorlijk in, mag ik wel zeggen. Voor de allereerste keer heb ik toen ook een show afgezegd: ik kon het echt niet opbrengen om op een podium grappig te staan doen. Kreeg ik gelijk een rechtszaak aan m’n broek, want de organisatoren vonden niet dat ik me op overmacht kon beroepen. Om een lang verhaal kort te maken: ik voelde me behoorlijk kut. En het werd er bepaald niet beter op toen ik een paar weken later telefoon kreeg van m’n moeder: 'Slecht nieuws Najib, de dokter heeft kanker geconstateerd'.»

HUMO Dat was de druppel?

Amhali «Ja, toen ben ik pas echt goed depressief geworden. In de show vergelijk ik het met een hele dikke man die op een ochtend ineens bovenop m'n gezicht zat, en die me de rest van de dag niet meer wilde loslaten. 's Morgens wilde ik m’n bed niet uit, want ik voelde me beroerd, en het huis uitgaan wilde ik al helemaal niet - een paar keer ben ik bij de voordeur omgedraaid en weer binnen gegaan. Als komiek kun je niet zomaar met een zuur gezicht rondlopen, hè, want dan krijg je geheid opmerkingen: 'Hey Amhali, op televisie ben je vrolijker!' Lang heb ik een uitgelaten grimas kunnen ophouden als ik me eens niet lekker voelde, maar nu ging het niet meer: ik kón gewoon niet meer lachen. En dus bleef ik maar zo veel mogelijk binnen. Dan trok ik de telefoonkabel uit het stopcontact, ging in bed liggen en zette het op een zuipen.

Vluchtgedrag, als ik er nu op terugkijk, waar ik niks mee ben opgeschoten. Ja, alcohol verdooft wel wat, maar dat is tijdelijk. En het ene probleem versterkte ook het andere: ik werd depressiever omdat ik dronk, en omdat ik depressiever werd, dronk ik meer.»

HUMO Je nam ook drugs.

Amhali «Ja, alles wat ik maar te pakken kon krijgen: hasj, xtc, cocaïne, noem maar op. En als ik niks anders in huis had, slikte ik ook wel eens een pijnstillertje of twee, Ibuprofen vooral. Alleen aan het spuitwerk ben ik nooit begonnen; heroïne, daar heb ik nooit iets van moeten weten.

Afijn, op den duur was ik zozeer de weg kwijt dat ik naar een psychiater ben gestapt. Twee zelfs: de ene was een échte psychiater, met een diploma; de ander was meer een healer, zo’n goeroetype met geneeskrachtige kruiden. Bij die laatste was ik terechtgekomen omdat een kennis hem had aangeraden: 'Die vent is hartstikke goed, je weet niet wat je meemaakt!' Nou, ik wist inderdaad niet wat ik meemaakte: ik begreep er echt waar geen snars van. ’t Ging de hele tijd over aura’s, 'kleuren' en hoe ik mijn wortel in de grond moest aarden of iets van die strekking. Er zaten ook allerlei krachten in mij, beweerde hij, en die kon hij heel precies meten met zo’n heen en weer schommelend dingetje aan een ketting...»


Najib Amhali over 'Alles komt goed' in De Wereld Draait door:


Najib Amhali in de coulissen van z'n show in Eindhoven:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234