null Beeld

Alles of niks: de liefdesverklaring van SX

In de wereld van SX is chaos de tegenpool van eros. De chaos van conflict, een mismeesterde natuur en slecht onderhouden relaties.

Katia Vlerick

Op hun nieuwe plaat ‘Eros’ prediken Stefanie Callebaut en Benjamin Desmet dan ook de liefde in al haar wellustige vormen, en dat doen ze met zinnelijke zanglijnen en opzwepende elektronica. Met dank aan het misdienaarskamp van Wevelgem.

Gent in de mistige vroegte. Ik zwaai de deur open van een zo goed als lege Vooruit en zie Stuff.-drummer Lander Gyselinck voorbijschieten, maar ik heb het gemunt op het duo op het bankje helemaal achterin. Boven een kop thee sukkelt Stefanie Callebaut nog met de naweeën van een virale infectie. Maar binnenkort kan ze zich op het podium weer transformeren tot de popdiva die zo bedwelmend ‘Designed/Desire’ zingt in de gelijknamige SX-song.

HUMO Het beste nummer op ‘Eros’ vind ik ‘Give’: dat kan zo in een nachtelijke radiouitzending met louter elektronische soul uit de jaren 80.

Stefanie Callebaut «‘Give’ is een nummer over hoe je alleen maar liefde wil geven, en hoe dat als een boemerang in je gezicht kan terugkomen. Als je graag veel geeft, vraag je bijna om teleurgesteld te worden.

»Ik ben altijd een soul- en gospelfan geweest. Toen ik Benjamin leerde kennen – op ons 14de in Wevelgem – hadden we een compleet verschillende muzieksmaak. De enige band die we gemeen hadden, was Nirvana

Benjamin Desmet «In de late jaren 90 had je nog die strijd tussen house en rock, hè. Ik hield van gitaren én van techno. Mijn broer Dimitri Andreas, die deze en onze vorige plaat mixte, was dj op Kozzmozz en I Love Techno, en ik ging dan mee. Ik hield van Tool, maar had ook Thunderdome-cd’s, met van die hardcore gabberhouse (lacht).»

HUMO Annie Lennox en Dave Stewart van synthpopband Eurythmics waren eerst geliefden, maar vonden de muziek té belangrijk om na hun relatiebreuk de groep niet verder te zetten. Hoe ziet jullie relatie eruit?

Desmet «Laat ons zeggen dat het ingewikkeld is. We vormen in ieder geval niet louter een muzikaal duo.»

Callebaut «We schieten wel áltijd goed met elkaar op. Maar dat we nu naakt op de hoes van ‘Eros’ staan, in een innige omhelzing, heeft weinig te maken met of we nu wel of niet een koppel zijn. Het betekent wél dat we een onmetelijke liefde voor elkaar voelen en altijd voor elkaar willen zorgen.

'Of we nu wel een koppel zijn of niet: we voelen een onmetelijke liefde voor elkaar'

»‘Eros’ vind ik de alomvattende song van de plaat, een nummer waarin we dankbaar zijn voor alle schoonheid rond ons, ook de natuur. Ik probeer zo puur mogelijk te eten, neem al eens de fiets in plaats van de auto en koop mijn kleren vooral in de kringloopwinkel. Als iedereen een béétje zijn best doet, staan we toch al snel veel verder?»

HUMO Is er met al dat zorgen voor elkaar nog ruimte voor een relatie buiten SX?

Callebaut «Dat ligt niet voor de hand. Het laatste jaar zijn we alleen maar bezig geweest met de plaat. We zijn ons al acht jaar aan het smijten, en dat is altijd al onze focus geweest. Als je ruimte wil creëren kan dat natuurlijk altijd, maar het is goed zoals het is.»

HUMO De traditionele tegenpool van Eros, de god van de liefde, is Thanatos, de god van de dood: werden jullie al geconfronteerd met de dood?

Desmet «Mijn beste vriend is in 2006 gestorven, bij een ongeval: Thobias Vanneste, de broer van Brent van Steak Number Eight, nu Stake.

»Thobias en ik speelden vroeger samen in de hardcoreband Voidpoint. Ik was gitarist en producer, Thobias was drummer. Toen hij stierf, had niks nog waarde voor me. Ik had net mijn diploma filosofie gehaald, maar dat leek me ineens waardeloos. Ik heb me door zijn dood helemaal op de muziek gestort.»

Callebaut «Ik heb nog backings gezongen op de laatste plaat van Voidpoint. En ik heb tijdens mijn studies gewerkt in het café van Brents vader, zes jaar zelfs.»

HUMO Steak Number Eight, SX, maar ook Wannes Cappelle komen allemaal uit Wevelgem – al groeide Stefanie als pluskind ook deels in Kortrijk op.

Desmet «En Stefaan Degand niet vergeten! Ik ben vroeger nog met Wannes Cappelle en Stefaan Degand op misdienaarskamp geweest. Wij vonden het alle drie echt supercool om misdienaar te zijn, puur omdat we dan mochten zingen. We zongen ook in het koor, zoals de hele jeugd van Wevelgem eigenlijk (lacht).

»Ik ben misdienaar geweest tot ik begon met Voidpoint. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet gelovig. Het ging me alleen om het zingen, vooral de Franse en Latijnse liederen, die ons zeer ijverig werden aangeleerd door onze leraar godsdienst op school. Op woensdag gingen we op zijn aanraden zelfs om 7 uur ’s ochtends naar een speciale zangmis in de kapel.»

Callebaut «Samen zingen heeft iets magisch. Dat voelde ik ook toen we met een koor werkten voor de clip van ‘Vision’. En toen ik in Antwerpen studeerde aan de jazzstudio en daar in een soul- en gospelkoor zat.»

HUMO Stefanie, je hebt een tijdje in Parijs gewoond, maar keerde toch terug naar Kortrijk. Ook de leden van Goose blijven graag in Kortrijk wonen. Merk je een typisch West-Vlaamse attitude onder die muzikanten?

Callebaut «Ja: niet te veel woorden verspillen aan onzin, en een hang naar diepgang.»

Desmet «Ik voel die attitude ook als ik de mannen van Amenra tegenkom – Colin Van Eeckhout komt ook uit Kortrijk. Een hang naar diepgang, gecombineerd met de zin om hard te werken.»

HUMO Róisín Murphy en Matthew Herbert zagen eens een rol vasttapijt in de studio liggen, rolden die af en gebruikten de holle buis als percussie-instrument. Maken jullie ook weleens zo muziek?

Callebaut «In Parijs, in de Ardennen, aan zee: overal zijn we al op geluidenjacht gegaan. En in de studio hebben we al eens een heus geluidenlaboratorium gemaakt, met een heleboel objecten.»

Desmet «De beste geluiden zijn altijd de toevallige. Ik doe niets liever dan een ritme tokkelen op een tafel (trommelt op het marmeren tafelblad) en dan merk ik bijvoorbeeld dat het gerinkel van een koffiekopje met een lepeltje erin goed klinkt. Als je dan in de studio dat geluid wil recreëren met de juiste opnameapparatuur erbij, klinkt het nooit zo goed.»

Callebaut «Met vocals weten we intussen dat de eerste take vaak de beste is. Daarom werken we onze teksten altijd af voor de eerste opname. Zelfs als we aan het jammen zijn, is het beter om al een tekst af te hebben. In de brug van ‘Gold’ op onze eerste plaat zong Benjamin daardoor ‘into Rihanna’: omdat dat gewoon zijn eerste en beste take was (lacht).»

HUMO In artikels over SX ligt vaak de nadruk op jullie podiumoutfits en video’s. Stoort jullie dat? Popmuziek heeft toch altijd gedraaid rond geluid én beeld?

Desmet «Hier heerst misschien nog het vooroordeel dat het net geloofwaardig is om daar níét mee bezig te zijn: het archetype van het rockgroepje, hè. Ik weet nog dat we gechoqueerd waren door onze allereerste concertrecensie. Er stond geen letter in over onze muziek, het ging alleen over hoe we eruitzagen.»

undefined

null Beeld

Callebaut «Toen heb ik even gedacht: als het zo zit, trek ik nog liever een zak over mijn kop. Maar intussen is het natuurlijk helemaal anders verlopen: de clips, de shows, de kostuums – we doen niets liever dan met het visuele aspect te spelen. En door wie zouden we ons laten tegenhouden?»

‘Eros’ van SX komt uit op 16 november bij Universal.

SX speelt op 28 maart in Het Depot in Leuven. Alle speeldata vind je hier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234