null Beeld

Alles wat u wilde weten over eten: aan tafel met Louise Fresco, voormalig wereldvoedselbaas

'Ik wil het verhaal achter de boterham kwijt,' zegt ze, in haar nog kale kantoor in het Amsterdamse Maagdenhuis. Louise Fresco (54) heeft sinds 1 juni een professoraat aanvaard aan de Universiteit van Amsterdam.

'In Italië noemde ik het altijd het verhaal achter de spaghetti.'

undefined

Negen jaar werkte ze in Rome, als adjunct-directeur van de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties. Ze leidde er de grootste afdeling, Landbouw: wereldvoedselbaas werd ze genoemd. Ze is er uit onvrede vertrokken. Onenigheid over het beleid, bittere ontgoocheling over de hoogste leiding: 'U hebt een cultuur van stilte, roddels en zelfs angst gestimuleerd,' schreef ze op 14 mei haar directeur-generaal, de Senegalees Jacques Diouf, in een ontslagbrief die voluit door The Observer werd geciteerd.

'Ik weet niet hoe die brief daar beland is,' zegt ze me met een lachje, 'ik heb 'm vooral geschreven om mijn collega's een hart onder de riem te steken.'

Ze is blij dat ze even tot reflectie en schrijven kan komen, en ze went er nog aan dat Nederlands weer haar dagelijkse taal is. Duurzame ontwikkeling zal haar thema zijn, en één van de vertalingen daarvan is aandacht en respect voor wat we eten; kennis over voedsel. 'We zijn vervreemd geraakt van wat we eten: kinderen denken écht dat melk een frisdrank is.' Het gaat haar om de samenhang tussen eten, weten en geweten, zo staat in haar boek 'Nieuwe spijswetten', net verschenen bij Bert Bakker.


LOUISE FRESCO « Er ís toch al genoeg aandacht voor voedsel, krijg ik weleens te horen. Want elk vrouwenblad heeft leuke receptjes, en iedereen is bezig met zijn gewicht. Maar dat zijn individuele reacties; ik bekijk het in een historisch en mondiaal perspectief: hoe gaan we met ons voedsel om, en hoe tonen we daarmee onze verantwoordelijkheid tegenover de wereld in zijn geheel?»

Het voordeel van een plek als de FAO is dat de statistieken er voortdurend worden bijgespijkerd. Louise Fresco kan dan ook de moeilijkste vragen beantwoorden, zoals deze: zullen we, met een wereldbevolking die blijft toenemen, ooit eten hebben voor iedereen? Haar antwoord is verrassend positief: de cijfers laten weten dat het nooit beter gegaan is. Het totale voedselpakket is de afgelopen veertig jaar verdubbeld - Fresco heeft het over 'één van de grootste en minst gewaardeerde successen van de tweede helft van de twintigste eeuw'.


FRESCO « Het goede nieuws is dat we vandaag de technologie hebben om de wereldbevolking te voeden, in tegenstelling tot wat de doemscenario's een paar decennia geleden nog voorhielden. De bevolkingsgroei komt sneller tot een evenwicht dan we gedacht hadden - vooral de betere opleiding van de vrouwen speelt een rol, omdat meisjes die naar school gaan minder en later kinderen krijgen. Twintig jaar geleden dachten we dat we op twaalf miljard mensen afstevenden, nu blijkt dat we misschien niet verder komen dan een piek van negen miljard, en daarna zal de wereldbevolking waarschijnlijk iets afnemen.

» We zullen niet alleen méér mensen kunnen voeden, de kwaliteit van het voedsel zal ook verbeteren, en we zullen minder schade toebrengen aan het milieu. Ontwikkelingslanden kunnen leren van wat er elders gebeurd is: niet iedereen moet via dezelfde weg naar de vooruitgang. Op het Indiase platteland hadden ze tot voor kort geen telefoon, en nu maken ze daar meteen de sprong naar de mobiele telefonie. Ook op het vlak van de gezondheidszorg kan je zo ontzettend veel tijd winnen.»

undefined

Meer in Humo 3436

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234