null Beeld

Allesbehalve sisyfusarbeid: Gilles Van Bouwel wint de finale van 'De slimste mens ter wereld 2016' op een drafje

'Sa-la-mi bestaat voor twee derde uit noten. Welke noten zijn dat?' Terwijl Olga, Gilles en Eva hun brein braken over dit muzikale woordspelletje, benadrukte de jury maar wat graag dat we wel degelijk naar de finale van 'De slimste mens ter wereld' aan het kijken waren. Ondanks het feit dat Eva De Roo als enige het antwoord wist op de salamivraag, moest ze in het finalespel toch de duimen leggen voor de enige man in de finale van de quiz. Incontournable!

kve

'Ik werk nu achter de schermen mee aan een nieuw programma waar ik vermoedelijk nog niks over kwijt mag'

HUMO Proficiat met je overwinning, Gilles!

Gilles Van Bouwel «Dankjewel!»

HUMO Je moet me tegenspreken als het niet zo is, maar het leek erop dat jij van de drie toch het hardst wou winnen.

Van Bouwel «Ah ja, ik dacht dat het best meeviel. Ik kan natuurlijk niet voor de rest spreken, maar voor mij was het halen van de finale eigenlijk al een overwinning op zich: ik was al heel blij dat ik daar zat. Er heerste ook echt een heel rustige, aangename sfeer in de studio: we hadden op voorhand al met ons drieën staan dansen omdat we vooral heel veel zin hadden in het feestje achteraf. We waren daar als vrienden onder elkaar. Ik was vrij relaxed omdat ik er vrede mee had dat één van ons gedrieën de winnaar zou worden. Ik ging ervan uit dat het sowieso leuk en spannend zou worden met een finale die waarschijnlijk zou uitdraaien op een situatie waarin de ene nog 1 seconde had en de andere nog 2. Zo eindigt zo'n finale meestal.»

undefined

null Beeld

HUMO Nou, dat is toch even anders verlopen. Eva moest Sisyfus aan zich laten voorbijgaan en plots had je gewonnen.

Van Bouwel «Ja, ik schrok er zelf ook heel erg van. Ik was niet echt naar mijn scherm en de seconden aan 't kijken en zat gewoon te ratelen tot ik plots doorkreeg dat ik nog maar één antwoord moest geven. Ik flapte er nog iets uit en hoorde plots de eindtune.»

HUMO Ik had ook de indruk dat jij je zenuwen beter de baas kon dan Eva in dat finalespel.

Van Bouwel «Dat kan, maar ik heb mijn kalmte kunnen bewaren omdat ik al zo content was dat ik daar zat. En ik zat op dat moment ook in de minst stressvolle periode. Eva had het heel druk gehad met de voorbereidingen van 'De warmste week' en Olga moest studeren. Intussen kon ik gewoon elke dag op mijn gemak de actualiteit volgen en had ik de tijd om nog eens te overlopen wat er allemaal was gebeurd in 2016.»

HUMO Was het gemakkelijk om je overwinning nog een paar dagen te verzwijgen voor vrienden en familie?

Van Bouwel «Het goeie is dat heel veel vrienden en familie bij de opnames aanwezig waren. Tegen hen moest ik gelukkig mijn mond niet houden. Een groot verschil met 'De mol': daar was ik de enige die op de hoogte was en mocht ik absoluut niks zeggen of heel dat programma was naar de knoppen, nu waren er een driehondertal mensen die wisten wie de winnaar was. Wel handig, want ik had vorig weekend al een kerstfeestje met vrienden en als mijn gasten de afloop toen nog niet hadden geweten, hadden ze me de hele tijd op de rooster gelegd. Nu konden we gezellig samen nakaarten.»

HUMO Heb je ze plechtig doen beloven dat ze je het komende jaar met 'slimste mens' zullen aanspreken?

Van Bouwel (lacht) «Nee, het is eerder omgekeerd. Telkens als ik niet op een naam kan komen, of ik zeg iets dat niet helemaal juist blijkt te zijn, krijg ik al de opmerking: 'Allee, die is dan slimste mens ter wereld en die weet dat niet!'»

HUMO Zijn er vragen die je ook nu nog blijven achtervolgen omdat je het antwoord niet wist?

Van Bouwel «Ik ben heel blij met het parcours dat ik heb afgelegd, maar tijdens de aflevering met Louis Talpe had ik het toch even moeilijk tijdens de fotoronde. Ik kreeg allerlei partituren van klassieke muziek te zien en ik bakte er echt niks van. Daarna bedacht ik me nog dat ik beter bij elke foto 'Bach! Beethoven! Mozart!' had geroepen, dan had ik er waarschijnlijk toch nog drie juist gehad. Maar goed, het maakt niet uit: ik had toen al afleveringen genoeg overleefd om tot in de finale te raken. Dus echt wakker heb ik er niet van gelegen.»

undefined

null Beeld

HUMO Wat is, buiten de finale dan, het hoogtepunt van je deelname aan 'De slimste mens?'

Van Bouwel «De aflevering met Bieke Ilegems en Julie Van den Steen was mijn meest succesvolle op gebied van punten: de puzzel helemaal gevonden, alle foto's herkend... en ik heb dan ook nog eens veel kunnen stelen bij de anderen. Daardoor had ik op 't einde de hoogste score ooit behaald, en daar ben ik best trots op. Nu, volgend jaar zal er waarschijnlijk wel weer iemand dat record breken, maar kom.»

HUMO Heb je nu een paar weken verlof of moet je volop meewerken aan het nieuwe tv-seizoen van Woestijnvis?

Van Bouwel «Geen verlof voor mij, ik werk nu achter de schermen mee aan een nieuw programma waar ik vermoedelijk nog niks over kwijt mag, dus ik ga me er ook niet aan wagen.»

HUMO Hebben ze je niet gevraagd om mee te werken aan het nieuwe seizoen van 'De mol'? Jij als mollenexpert?

Van Bouwel «Nee, ik ben hier pas beginnen te werken in oktober, minder dan een maand voor ze op reis vertrokken, dus dat was niet mogelijk. Een paar dagen geleden is de eerste teaser gelost en ik werd er weer helemaal enthousiast en nostalgisch van. Oh, ik zou zó graag terug vertrekken. Maar ik ga deze keer gewoon zoals de rest van Vlaanderen meezoeken naar de mol. Geen idee of ik er nu anders naar zal kijken, maar ik ga alleszins niet al na de eerste aflevering staan roepen dat deze of gene de mol is. Zoiets kan alleen maar in je gezicht ontploffen.

undefined


Lees hier ook het interview met Gilles Van Bouwel over het onbestaande zwarte gat na 'De mol'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234