null Beeld

'Alloo in de buitenlandse gevangenis': 'Ik heb al heel wat gezien, maar dit sloeg alles'

Luk Alloo duikt opnieuw achter de tralies in den vreemde: nieuw seizoen, nieuwe landen, nieuwe gevangenen. Nieuwe Luk?

Luk Alloo «Wel degelijk, ja. Voor de opnames van dit seizoen ben ik naar twee gevangenissen in Congo geweest, eentje in Kinshasa en eentje in Kananga, en achteraf heb ik tegen mijn ploeg gezegd: ‘Er is een Alloo vóór en een Alloo na Congo’. Ik heb inmiddels al heel wat gezien, maar dit sloeg werkelijk alles. In Kananga verbleven drie- à vierhonderd gevangenen in onthutsende omstandigheden. Alles zit daar in één grote hangar bijeen: kinderen van tien, psychiatrische patiënten, zieken, zware criminelen. Ook vrouwen, die vaak om de meest banale redenen veroordeeld zijn – ze zijn bijvoorbeeld een keer verbaal tekeergegaan tegen hun echtgenoot. Voedsel en drinkwater zijn er amper voorhanden, om over de hygiëne nog maar te zwijgen. ’t Was amper te geloven dat zoiets in deze tijd nog mogelijk is – in sommige landen schiet het gewoon echt niet op.»

HUMO Wat had de Belg mispeuterd die in Kananga vastzit?

Alloo «In Kananga zat geen Belg opgesloten – we zijn er gewoon gaan filmen nadat we Francis waren gaan bezoeken in Kinshasa. Van de drieduizend gevangenen is hij daar de enige blanke, en hij moet twintig jaar brommen wegens een zedendelict: seks met minderjarige meisjes. Wat overigens nog een peulschil is in vergelijking met de straf van de man die we in Brazilië zijn gaan opzoeken: honderdtwintig jaar voor verkrachting.

»Na dat bezoek aan de gevangenis van Kinshasa zijn we door enkele agenten aangehouden omdat we beelden stonden te schieten van de buitenkant: daar hadden we geen toestemming voor. Zes uur lang hebben we vervolgens vastgezeten voordat we erin slaagden om onszelf vrij te kopen. Zo gaat dat vaak in Afrika en Zuid-Amerika, hè? Als je de mensen hier en daar maar wat geld toestopt, dan gaan alle deuren open. Ook die van de gevangenissen: je betaalt een paar honderd dollar, of je schenkt een printer of een zak cement, en je staat binnen.»

HUMO Buitenlandse Zaken maakte zich ten tijde van het vorige seizoen boos omdat bijna alle gevangen in ‘Alloo in de buitenlandse gevangenis’ zeiden dat ze door hen niet gehoord werden.

Alloo «Kijk: als negen van de tien in het buitenland opgesloten Belgen me iets soortgelijks zeggen – en dit seizoen is het niet anders – dan zou het maar raar zijn om dat uit de definitieve montage te knippen. Ik ben met mijn cameraploeg ook op meneer Reynders afgestapt om één en ander aan te kaarten, maar die dook ijlings de Zestien in: tja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234