null Beeld

Alloo in de psychiatrie: 'In Vlaanderen kampen ongeveer 700.000 mensen met een min of meer ernstig psychisch probleem'

’t Had een guitige kinderboekenreeks uit de jaren 50 kunnen zijn, met een harde kaft en mooie grote kleurplaten: ‘De avonturen van Luk Alloo’, met veelbelovende titels als ‘Alloo in de gevangenis’, ‘Alloo uit de gevangenis’, ‘Alloo in de vrouwengevangenis’, ‘Alloo bij de lokale politie’, ‘Alloo bij de wegpolitie’ en ‘Alloo bij Jambers’. Nieuwste album in de reeks: ‘Alloo in de psychiatrie’. Luk?

Noud Jansen

'Heel veel mensen wilden niet gefilmd worden. 't Was makkelijker om voor 'Alloo in de gevangenis' een moordenaar te vinden die wilde getuigen.'

Luk Alloo «De cijfers zijn ronduit hallucinant: over een periode van een jaar kampen in Vlaanderen ongeveer 700.000 mensen met een min of meer ernstig psychisch probleem. Eén op de vier Vlamingen krijgt er vroeg of laat mee af te rekenen. Soms gaat dat snel over; soms blijft het aanslepen. En in dat geval kun je al eens in de psychiatrie belanden, zoals bijvoorbeeld in het psychiatrisch centrum Caritas in Melle, waar mijn ploeg en ik onze tenten in mei 2014 hebben mogen opslaan, en de vrijheid kregen om te praten met wie we wilden. ’t Ging van mensen die één maand tot mensen die twintig jaar of zelfs langer in de psychiatrie verbleven, om uiteenlopende redenen.»

HUMO Je bent hier al sinds mei 2014 aan bezig?

Alloo «Toen zijn de opnames gestart, ja. En nu zijn we nog altijd bezig met filmen. Een lange periode, maar dat was ook nodig: ik wilde geregeld nog eens teruggaan naar mensen die ik al eerder had geïnterviewd, om te kijken hoe het met hen gesteld was: ging het nu beter, of juist niet? Iedere keer weer was ik ontroerd wanneer ze het aandurfden om hun hart tegenover mij te openen, want er waren opvallend veel mensen die niet geïnterviewd of gefilmd wilden worden. Ik méén dit: ’t was gemakkelijker om voor ‘Alloo in de gevangenis’ een moordenaar te vinden die wilde getuigen. Veel mensen waren bang voor de reacties van de buren, of van de collega’s en de bazen op het werk, wat ik overigens goed kan begrijpen.

»Kijk, niet iedereen is bestand tegen de ratrace; tegen de hardheid en de kilheid van het leven. Niet iedereen heeft een uit-knop of een harde bast; kan makkelijk loslaten en zeggen: ‘Morgen wordt het beter.’ Sommige mensen blijven emotioneel hangen bij een afscheid, een breuk, druk of stress. Maar de samenleving eist wel dat je de rug recht, de vuist in de broekzak steekt, en dóórgaat. En dus willen veel patiënten niet dat het geweten is dat ze in een instelling zitten: ze willen na hun zogenaamde ‘time-out’ of ‘sabbatical’ gewoon de draad weer oppikken.

»’t Is eigenlijk raar – er zijn duizenden boeken over geschreven en films en platen over gemaakt: leef eens wat meer in het nú, neem wat afstand van het ik-wil-meer-op-mijn-bankrekening-syndroom. Maar toch lijken we daar veelal niet in te slagen. We zitten allemaal op een sneltrein, hè? En ondertussen moet het huis afbetaald worden, en mag je niet ziek worden – je moet blijven werken. En voor je het weet, ben je 60 of 70.»

HUMO Hoe zit dat met jou, Luk?

Alloo «Ik sta relatief stabiel en gelukkig in het leven. Als jongeman van 18 heb ik mezelf een plechtige belofte gedaan: ‘Ik ga mijn studententijd kunstmatig verlengen tot ik erbij neerval.’ Tot dusver slaag ik daar wel in – hout vasthouden – omdat ik altijd een grote mate van onafhankelijkheid heb weten te behouden. Als een weg mij niet aanstaat, dan kies ik een andere weg: zo simpel is het. Ik kan dus ook gewoon mijn middelvinger opsteken wanneer ik geconfronteerd word met idiotie of met beunhazen, of met het soort opportunistische hufter dat – mag ik dat zeggen? – al te vaak de dienst uitmaakt in het maatschappelijk bestel. Enfin, ik héb het nu gezegd. Nè.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234