null Beeld

'Alors on danse': een soortement dance battle tussen gepatenteerde stijve harken

Dansen mag dan in de eerste plaats ‘de verticale uiting van een horizontaal verlangen’ zijn (Carmiggelt), volgens de dezer dagen werkelijk óveral opduikende schrijvende choreograaf – of choreograferende schrijver – Ish Ait Hamou is het tevens een uitgelezen manier om zelfvertrouwen te kweken en allerlei niet ter zake doende schaamtegevoelens overboord te gooien.

''We willen doorsnee-Vlamingen van beide geslachten en van alle leeftijden aan het dansen krijgen.'' Ish Ait Hamou

Ten bewijze: het nieuwe Eén-programma ‘Alors on danse’, dat ons door de VRT-propagandadienst als een soortement dance battle tussen gepatenteerde stijve harken werd aangeprezen. Benieuwd!

Ish Ait Hamou «De bedoeling van ‘Alors on danse’: doorsnee-Vlamingen van beide geslachten en van alle leeftijden aan het dansen krijgen. In iedere aflevering bezoek ik een bedrijf, waar ik eerst met het personeel en de kaderleden praat over hun job en over hun leven, en vervolgens twee dansteams samenstel die ik uitdaag om zich in vier weken te laten omscholen tot echte dansers, en om een dansperformance in een volle theaterzaal voor het voetlicht te brengen. ’t Zijn allerlei soorten bedrijven die ik bezoek: van een afvalcentrale tot een autofabriek, en zelfs ook een opvangcentrum voor vluchtelingen – daar laat ik zowel de medewerkers als de vluchtelingen meedoen.

»Vervolgens krijgen de twee groepen elk een choreograaf toegewezen, en werken ze vier weken lang naar hun grote moment toe. En ik ben al die tijd hun mentor: ik bereid ze mentaal voor op dat eerste dansoptreden, en help ze waar nodig. Want het is natuurlijk ook niet evident hè, om voor de allereerste keer voor een volle zaal te moeten dansen. Aanvankelijk denken de meesten: ‘Dat zal me nooit lukken’, maar uiteindelijk staan ze allemaal versteld van zichzelf. Niet zelden zie je ze echt schitteren op het podium. Ik zeg altijd: er schuilt een danser in iedereen.»

HUMO Soms zit die danser toch wel heel goed verscholen, nee?

Ish «Niet iedereen is even goed, dat geef ik toe. Maar dat is ook niet erg: je hóéft niet per se de beste te zijn. De groep die de twee choreografen en ik uiteindelijk tot winnaar uitroepen, is ook maar een symbolische winnaar. Het simpele feit dat ze de uitdaging zijn aangegaan en op dat podium hebben staan dansen: dát is de grootste overwinning. Velen van hen hebben in die vier weken ook een grote persoonlijke verandering ondergaan, die ze ongetwijfeld zullen meenemen in hun verdere leven. En ze hebben niet alleen zichzelf, maar ook hun collega’s beter leren kennen. Sommige mensen hebben samen met hun baas gedanst, iemand van wie ze tot voor kort niet eens wisten of hij kinderen had of niet, ook al werken ze dagelijks met hem samen. Sinds ‘Alors on danse’ kennen ze hem veel beter, wat de werksfeer alleen maar ten goede kan komen.»

HUMO Was het niet verdomd lastig om al die mensen überhaupt aan het dansen te krijgen? De gemiddelde Vlaming zal pas tot dansen overgaan wanneer er voldoende drank in de man is.

Ish (lachje) «Dat is een reactie die ik wel vaker heb gehoord van de mensen die meededen: dat het een stuk makkelijker zou gaan als er wat te drinken zou zijn. Maar kijk, de enige reden waarom mensen drank nodig hebben, is dat ze zich anders niet comfortabel genoeg voelen om eens goed gek te doen. Dat was dus mijn uitdaging, en ook die van de choreografen: hen zo ver proberen te krijgen dat ze zich tóch comfortabel genoeg voelden, ondanks de afwezigheid van drank. Wanneer je helemaal opgaat in de dans en de muziek, dan genereert dat toch hetzelfde effect? ’t Is wat ze noemen een, euh...»

HUMO Een natural high?

Ish « Dat is het!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234