null Beeld

Als Allah in Bosnië

'Submitten', 'swaffelen' en 'een warm project' mogen er natuurlijk ook meer dan wezen, maar de lelijkste uitdrukking van dit op zijn einde lopende decennium is wat ons betreft toch crossmediaal. Het is dus met lichte tegenzin dat wij u komen melden dat de VRT vandaag een driedaags crossmediaal project lanceert, en wel eentje dat geheel en al in het teken staat van het land dat dankzij België misschien wel voor het eerst aan het wk voetbal mag deelnemen (geen dank jongens): Bosnië.

Noud Jansen

Met name de Bosnische islam zal tot vrijdagavond belicht worden op nieuwswebsite deredactie.be; in radioprogramma's 'De ochtend' en 'Vandaag' (Kristien Bonneure is correspondent ter plaatse); en uiteraard ook in het Journaal en in 'Terzake', waar reportages van de hand van Stefan Blommaert zullen worden getoond.


Stefan Blommaert «Twee jaar geleden had ik bij de VRT al eens een gelijkaardig voorstel ingediend, maar toen was er geen belangstelling voor. Een jaar later vroeg Kristien me dan of ik niet samen met haar een project over de Bosnische islam wilde indienen bij de Koning Boudewijnstichting - die geven al jaren subsidies voor projecten rond de islam in Europa. Dat project werd goedgekeurd, en uiteindelijk is het dan een gezamenlijke onderneming geworden van de hele VRT-nieuwsredactie.»


HUMO Wat is precies de bedoeling?

Blommaert «We willen onderzoeken welk soort islam je in Bosnië hebt. Niet onbelangrijk, want vier op de tien Bosniërs is moslim, en het land is van plan ooit lid te worden van de Europese Unie. Nu, de meeste moslims in Bosnische steden zijn niet te onderscheiden van West-Europeanen. Ze drinken zelfs af en toe een pintje of een glas rakia, de plaatselijke sterke drank. 't Is een Europese vorm van islam, die al sinds de Ottomaanse overheersing haar wortels heeft in het land. Maar die Europese islam zou wel eens naar een Arabische islam kunnen evolueren, want na de oorlog zijn Arabische moslimlanden Bosnië geld beginnen te geven voor de bouw van moskeeën, koranscholen en islamitische culturele centra - ze hopen op die manier hun invloed te vergroten.

»En ten tweede willen we nagaan wat er geworden is van de radicale mujahedin die tijdens de oorlog uit Saoudi-Arabië en de Maghreblanden naar Bosnië waren gekomen om er mee te vechten met de Bosnische moslims. Heel wat van die mujahedin zijn er na de oorlog blijven wonen, maar na 9/11 is de Westerse druk opgevoerd om ze het land uit te zetten. De laatste jaren heeft men er effectief een heel pak uitgewezen, maar er zijn er zeker nog over. Dat hopen we althans te bewijzen door ze te interviewen.»


HUMO Je vertelde dat er oorspronkelijk geen belangstelling was voor je voorstel. Ben je eigenlijk wel tevreden bij de VRT?

Blommaert «Oh jawel hoor, meer dan tevreden zelfs; ik heb geen andere ambities dan wat ik nu doe. Dit jaar vier ik mijn 25ste verjaardag bij de VRT, en op mijn vijftigste lonkt het pensioen nog lang niet. Neen, ik wil niets liever dan nog heel veel reportages voor de VRT maken.»


HUMO Klinkt als een warm project, amice. Bedankt.

Het journaal, Eén | 19u.
Terzake, Canvas | 20 u.
De ochtend, Radio 1 | 6 u.
Vandaag, Radio 1 | 16 u.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234