null Beeld

Als de Cath van huis is: 'Ik zag Gordon afbrokkelen'

De al te voor de hand liggende double-entendres zullen weer niet van de lucht zijn: in de openingsaflevering van het nieuwe seizoen van ‘Buurman, wat doet u nu?’ zoekt ons aller Cath de populaire schertsfiguur Gordon op in zijn Gooise villa met zwembad. En wat zegt zo’n Gordon dan wanneer Cath vraagt of ze niet ’ns een duik mag nemen? Jawel hoor:

Cath Luyten «Hij zegt: ‘Nou meid, als jij erin springt, dan kom je d’r geheid zwanger weer uit!’ ‘Ja’, dacht ik, ‘dit is nu precíés de Gordon die ik verwachtte!’ Maar het leuke was nu juist dat dat imago van hem vervolgens uur na uur verder afbrokkelde. Op het einde wist ik zeker dat Gordon helemaal niet zo’n grote mond heeft: een klein hartje dat doet alsof.

»Dat gevoel had ik ook wel bij Jeroen Krabbé. In Nederland heeft-ie de reputatie nogal vol van zichzelf te zijn, en aanvankelijk leek dat misschien ook het geval: hij liep een beetje gewichtig te doen over zichzelf en over zijn schilderijen, en hij vertelde me dat meerdere Grote Sterren – ‘Ik zal hun namen hier maar niet noemen’ – werk van hem in huis hebben. Ik dacht: ‘O jee, kloppen de geruchten dan toch?’ Maar na een tijdje begonnen we allebei wat te ontdooien, en zag ik ineens in dat hij in wezen heel onzeker is. Dat is nu net het toffe aan dit programma: als Vlaming heb ik een wat opener en minder bevooroordeelde blik op bekende Nederlanders dan de Nederlanders zelf, waardoor ik makkelijker door hun imago heen kan kijken.»

HUMO Lukte dat ook bij Freek de Jonge? Die zeult in Nederland al vele jaren het imago van zure oude man met zich mee.

Luyten «Ja, en hij krijgt stevig de wind van voren, wat dat betreft. Nu, hij ís ook wel een beetje een grumpy old man, al heeft hij daar al minstens één gegronde reden voor: een paar jaar geleden is hij zijn kleindochtertje verloren, wat er heel zwaar heeft ingehakt. Hij is daar erg open over geweest tegenover mij, net als over het feit dat hij lijdt onder het leven van nu. ’t Is een bij momenten behoorlijk schurend portret geworden – tijdens de terugrit naar België waren we met z’n allen ook ongebruikelijk stil. Freek de Jonge, vroeger was dat voor ieder van ons een held, hè?»

HUMO Komt er een derde seizoen?

Luyten «Er wordt al voorzichtig over nagedacht.»

HUMO Nooit geprobeerd om je grote presentatiehelden over te halen, Mies Bouwman en Ivo Niehe?

Luyten «Ja! Maar Mies Bouwman zag het niet zitten – ‘Och kind, ik zit alleen nog in mijn stoel en ik lees boeken’ – en Ivo Niehe wil mij in zíjn programma, maar dat zie ik dan weer niet zitten (lacht). Ik ben uiteraard vereerd, maar er moet niet zonodig bij mij thuis gefilmd worden. Dus ja: zolang ik zijn wens niet inwillig, zal hij de mijne evenmin inwilligen.»

HUMO Tenzij je ’t hem héél lief vraagt, misschien?

Luyten «Zal ik het anders nog eens proberen? Ja, dat ga ik doen!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234