null Beeld

'Als de dijken breken' op één

Wat als de dijken breken en de Nederlanders véél minder efficiënt zijn dan de Belgische politici?

Stefaan Werbrouck

Vier weken na de start op de Nederlandse televisie mochten ook de Belgische kijkers kennis maken met 'Als de dijken breken', een dramareeks over een tienduizendjarige storm die over de Lage Landen raast en grote delen van de kustlijn onder water zet. De serie is een coproductie tussen de Nederlandse EO en de VRT, al bleek de schermtijd in de eerste aflevering toch niet helemaal eerlijk verdeeld: het gros van de verhalen speelde zich immers in Nederland af, wij moesten het doen met de belevenissen van een familie in Oostende die in een veredelde caravan woonde en exotisch West-Vlaams met elkaar praatte, en van wie de vader in een Nederlandse gevangenis zat. De dienst toerisme van de provincie West-Vlaanderen heeft toch nog wat werk boven de Moerdijk.

En toch kwamen wij Belgen er beter uit. De Belgische premier (Tom Van Dyck) was immers zodanig voorzienig dat hij voor alle zekerheid een groot deel van West-Vlaanderen liet evacueren terwijl de Nederlandse minister-president nog met zijn vingers zat te draaien op een gala-avond voor een pianist en de Nederlandse meteorologen niet eens wisten hoe groot de storm zou worden. En toen de minister-president lucht kreeg van de evacuatie en zijn Belgische collega opbelde, zei die dat het gewoon uit voorzorg was en de Nederlanders niets hoefden te vrezen. Waarop de minister-president nog wat verder ging twijfelen en aarzelen, de dijken effectief braken, een deel van de Randstad - het economische hart van Nederland - begon te overstromen en tienduizenden mensen op de vlucht sloegen. Waarop de minister-president telefoon kreeg van de premier, die zich excuseerde en zei dat Nederland het maar moest laten weten 'als we nog iets kunnen doen'.

Enfin, zoals dat vaak het geval is bij een rampenfilm liep het scenario van 'Als de dijken breken' niet echt over van de logica en ook sommige dialogen en personages werkten eerder op de lachspieren dan op de zenuwen (onze persoonlijke favoriet: de medewerkster van de Nederlandse premier wier enige taak het blijkbaar is om de man op de hoogte houden van zijn scores op sociale media). Maar we hebben ons daar nooit aan geërgerd, omdat de vaart erin gehouden wordt en alles spectaculair genoeg in beeld wordt gebracht - indrukwekkend maar toch geloofwaardig, hebben we neergeschreven. Bovendien: elke serie die begint met een scène waarin een onfortuinlijke kitesurfer te pletter vliegt tegen een flatgebouw heeft meteen onze sympathie.


Quote

'We zitten hier 6,5 meter onder NAP!'

Eén ding hebben we al geleerd uit 'Als de dijken breken': de modale Nederlander weet op elk moment van de dag waar hij/zij zich bevindt ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil, de referentiehoogte van het land.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234