Anne Martens: 'Voor de NMBS moet het toch perfect mogelijk zijn om haar aantal passagiers te tellen?' Beeld Thomas Sweertvaegher
Anne Martens: 'Voor de NMBS moet het toch perfect mogelijk zijn om haar aantal passagiers te tellen?'Beeld Thomas Sweertvaegher

Waarnemend gouverneur West-VlaanderenAnne Martens

‘Als de stranden vol zitten, moet het treinverkeer stoppen’

Waarnemend West-Vlaams gouverneur Anne Martens (50) verdedigt ‘het recht op verfrissing’. Uiteraard ook voor jongeren met een kleurtje. ‘Dat de Veiligheidsraad beslist, daar heb ik vragen bij’.

Jeroen Van Horenbeek

Een massale vechtpartij op het strand van Blankenberge, relletjes in Knokke-Heist, overvolle treinen richting zee, boze burgemeesters die hun stations en invalswegen afsluiten: het voorbije weekend is op een nachtmerrie uitgedraaid aan de kust.

Aan waarnemend gouverneur Anne Martens om snel orde te scheppen in de chaos. Voor het weekend van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart begint. Zij – de dochter van voormalig premier Wilfried Martens – springt in voor Carl Decaluwé. ‘Midden deze week, als de gouverneur terug in het land is, moet er een oplossing zijn’, zegt ze.

- Welke dan?

ANNE MARTENS «De vaststelling is dat de kust dit weekend overvol was. Zeker op vrijdag en zaterdag. Er werden te veel dagjestoeristen naar de stations van Oostende en Blankenberge gebracht. De kust heeft de toestroom niet kunnen verwerken.»

- U wil dat er treinen worden geschrapt.

MARTENS «Er zijn minstens afspraken nodig met de NMBS over een stopzetting van het treinverkeer naar de kust als de stranden helemaal vol zitten. Dat is het minimum minimorum. Daarnaast lijkt het me een goed idee om de extra treinen naar de zee te schrappen en de normale treinen – drie per uur – niet helemaal vol te proppen.”

»Het klopt: de federale regering moet hiervoor het huidige vervoersplan van de NMBS aanpassen. Ik weet niet goed waar men momenteel nog op wacht.»

- Volgens bevoegd minister François Bellot (MR) betekent minder treinen niet minder volk.

MARTENS «Sorry, maar de cijfers spreken nochtans voor zich. Op zaterdag zijn 15.000 toeristen aangekomen in het station van Oostende. Dat terwijl op het strand van Oostende door de coronaregels maar plaats is voor 15.000 mensen. Je moet geen uitmuntend wiskundige zijn om te beseffen dat dit niet kan. Dat zijn gewoon te veel mensen.»

- Wat verwacht u dan? Dat de NMBS heel haar vervoersplan omgooit?

MARTENS «Voor de NMBS moet het toch perfect mogelijk zijn om haar aantal passagiers te tellen? Al is het maar voor het besmettingsgevaar. Ik snap dat de conducteurs op de trein geen politionele macht hebben om reizigers tegen te houden. Maar dan kan je afspraken maken met de spoorwegpolitie en lokale politie. Of er moet gewerkt worden met onlinetickets in tijdslots. In het VK en Frankrijk gebeurt dit vandaag al.”

»We bevinden ons in uitzonderlijke omstandigheden. Iedereen moet nu zijn verantwoordelijkheid opnemen. Anders vrees ik later deze maand voor nog meer problemen.»

- Is er een verband tussen de vele treinreizigers en de vechtpartijen?

MARTENS «Die vechtpartijen, dat ging om jonge relschoppers die gedronken hadden en zich niet aan de coronaregels hielden. Politie en justitie moeten hen kordaat aanpakken. Maar dit neemt niet weg dat er sowieso te veel toeristen aan de kust waren.»

- Heeft u contact met minister Bellot?

MARTENS «Mijn aanspreekpunt bij de regering is minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Hij onderhandelt met zijn collega’s. Ik hoop snel duidelijkheid te krijgen. Zeker omdat deze problemen zo voorspelbaar zijn. In mei heeft gouverneur Decaluwé al aangedrongen op een plan om het treinverkeer te beperken.»

- Intussen zijn dagjestoeristen niet meer welkom in Knokke-Heist. Kan dat?

MARTENS «Ik begrijp dat na dit weekend even een time-out nodig was. Onderschat niet hoeveel kritiek sommige kustburgemeesters krijgen van hun eigen bevolking – mensen die zich al maanden aan de regels houden en dan plots geconfronteerd worden met relschoppers die geen mondmaskers opzetten. Ik heb dus begrip voor de situatie in Knokke-Heist. Tegelijk is het opletten dat we het probleem niet verplaatsen. Sowieso zal ik alle kustburgemeesters midden deze week samen rond de tafel brengen.»

'Sowieso zal ik alle kustburgemeesters midden deze week samen rond de tafel brengen', zegt Martens.  Beeld Thomas Sweertvaegher
'Sowieso zal ik alle kustburgemeesters midden deze week samen rond de tafel brengen', zegt Martens.Beeld Thomas Sweertvaegher

- De politie van Blankenberge wil groepen jongeren ‘met het profiel van amokmakers’ tegenhouden in het station en terugsturen. Kan dat?

MARTENS «Ik denk niet dat ze dit doen. De politie probeert wel op basis van IT-informatie te achterhalen of er dagjestoeristen met een crimineel verleden afzakken naar Blankenberge (de vechtersbazen in de kustgemeente waren al langer bekend bij justitie, JVH). Het fijne weet ik hier niet van. Hoe dan ook: het moet duidelijk zijn dat iedereen welkom blijft aan de kust. Uiteraard ook jongeren met een kleurtje.»

- Nu worden ook alle toeristen met goede bedoelingen bestraft.

MARTENS «Dit maakt het net zo moeilijk. Alles wat we doen, moet proportioneel blijven. Een gezin met kleine kinderen dat op een appartementje woont in de stad moet steeds de kans hebben om verfrissing op te zoeken. Op voorwaarde dat het veilig kan. Ik reken hiervoor op minister Bellot en de NMBS om te doen wat nodig is.»

- Hoe moeilijk is het om alle kustburgemeesters op dezelfde lijn te krijgen?

MARTENS «Dat is niet eenvoudig, maar je probeert met heldere argumenten iedereen te overtuigen. De meningsverschillen zijn ook normaal. Onze kustgemeenten zijn moeilijk te vergelijken. Knokke heeft een lang strand, dat amper te controleren is. Iets wat in Oostende bijvoorbeeld wel kan. Aan de westkust zijn er minder problemen dan aan de oostkust, om de simpele reden dat daar geen vlotte treinverbinding is. Als je in De Panne wil raken, moet je vanuit Gent een uur op een boemeltreintje zitten.»

- Bidt u voor regen de komende weken?

MARTENS (lacht) «Tja, het weer speelt uiteraard een essentiële rol in de drukte.»

- Hoe groot is de imagoschade voor de kust?

MARTENS «Daar kan ik moeilijk op antwoorden. Wat ik wel weet is dat veel gezinnen geschrokken zijn van de incidenten van vorig weekend. Wat moet je doen als je opeens met je kinderen midden in zo’n vechtpartij belandt? Ook de middenstand hoopt natuurlijk dat het goed komt. Die heeft al zoveel schade geleden door de coronacrisis.»

- Hoe is het om als Gentse even de plak te zwaaien in West-Vlaanderen?

MARTENS «Niets speciaals. Ik groeide op in Gent, maar bracht een groot deel van mijn jeugd door in Oostduinkerke (waar haar vader Wilfried Martens een tweede verblijf had, JVH). Vanaf mijn twee jaar gingen we in de weekends en vakanties altijd naar de kust. Ik zie geen verschil meer tussen Oost- en West-Vlaanderen.»

- De coronacrisis bewijst hoe belangrijk de rol van gouverneurs nog is. Kijk naar Antwerpen, waar Cathy Berx mee aan het roer staat.

MARTENS «In noodplanning hebben gouverneurs een vooraanstaande functie. Bovendien vormen ze een centraal aanspreekpunt. De laatste maanden is gebleken hoe belangrijk het is om een heldere commandoketen te hebben, met niet te veel stemmen.

»Dat de Nationale Veiligheidsraad – met al die politici en experten – beslist over de coronaregels, daar heb ik bijvoorbeeld vragen bij. Vroeger stond de minister van Binnenlandse Zaken in voor de coördinatie en werd er sneller beslist. Als het over noodplanning gaat, geldt de regel: hoe meer mensen hun zeg hebben, hoe moeilijker.»

- Heeft uw vader u ooit lessen crisismanagement gegeven?

MARTENS «Toen hij premier werd was ik maar negen jaar oud. Ik herinner mij wel het Heizeldrama en de ramp met de Herald of Free Enterprise, maar ik was spijtig genoeg niet oud genoeg om het beheer van die crisissen te kunnen volgen.»

Wie is Anne Martens?

• elf jaar arrondissementscommissaris onder gouverneur West-Vlaanderen

• momenteel waarnemend gouverneur, ter vervanging van Carl Decaluwé

• verplichtte eind juli het dragen van mondmaskers op alle zeedijken

• dochter van voormalig CVP-toppoliticus en oud-premier Wilfried Martens

• kwam in 2006 op voor de Gentse CD&V en zetelde in de gemeenteraad

• verliet in 2009 de lokale politiek, na interne tegenstellingen over het hoofddoekenverbod. Zij was tegen

• woont in Oostduinkerke en heeft twee zonen

(DM)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234