'Elisabeth en Mathilde zijn de enigen die op stiletto’s over kasseien kunnen lopen. Ze oefenen daar zelfs op' Beeld Humo
'Elisabeth en Mathilde zijn de enigen die op stiletto’s over kasseien kunnen lopen. Ze oefenen daar zelfs op'Beeld Humo

Kijktip20 jaar Elisabeth van België

‘Als Elisabeth een jaar of dertig is en een heel tof lief heeft, zal ze er klaar voor zijn’

Prinses Elizabeth is, met haar vanzelfsprekende drietaligheid, de levensverzekering van onze monarchie. Vandaag viert de toekomstige koningin van België haar 20ste verjaardag, die extra in de verf wordt gezet met de documentaire ‘Elizabeth 20' vanavond op Eén. Joëlle Vanden Houden, de vrolijke producer van het voormalige VTM-programma ‘Royalty’, volgt de kroonprinses al een leven lang: ‘Ik heb geregeld gedacht: kan ik Mathilde niet als nanny inhuren?’

Jan Antonissen

Eind vorig jaar bracht Joëlle Vanden Houden, samen met Brigitte Balfoort, ‘Prinsessen van België’ (Houtekiet) uit, een goed geïnformeerd boek waarin de vrucht van twintig jaar ‘Royalty’ wordt geoogst. Het eerste hoofdstuk is voorbehouden voor een jonge vrouw die nog alles te bewijzen heeft: de negentienjarige Elisabeth. Volgens de auteurs spreekt zij nu al het meest tot de verbeelding van de Belgen. Ze noemen haar – conform de regels van de royaltyretoriek – ‘wijs, matuur en beschermend’, maar ook ‘intelligent, knap en stijlvol’. Als er geen ongelukken gebeuren, wordt Elisabeth de eerste regerende koningin van België.

'Mathilde heeft Filip geleerd hoe hij met kinderen moet omgaan. Hij had thuis niet meegemaakt dat er aandacht voor kinderen was' Beeld Photo News
'Mathilde heeft Filip geleerd hoe hij met kinderen moet omgaan. Hij had thuis niet meegemaakt dat er aandacht voor kinderen was'Beeld Photo News

Vanden Houden en Balfoort hebben het ook over de periode die aan de geboorte van Elisabeth voorafging. Lange tijd zag het er immers naar uit dat ons koninkrijk niet één maar twee troonopvolgers zou krijgen: het gerucht ging dat Mathilde zwanger was van een tweeling.

JOËLLE VANDEN HOUDEN «Op 7 mei 2001 hadden prinses Mathilde en prins Filip heuglijk nieuws: hun eerste kindje was op komst. Op grond van de informatie die ze gaven, kon je opmaken dat Mathilde drie maanden zwanger was. Daarna verdween ze uit het openbare leven. Ze bleef zelfs weg op de nationale feestdag – ze moest rusten.

Joëlle Vanden Houden: ‘Als Astrid geen prinses was, zou ze een goede bejaarden­helpster zijn, vermoed ik. Laurent zou een verkoper van tweede­hands­auto’s zijn en Filip een mecanicien.’
 Beeld Saskia Vanderstichele
Joëlle Vanden Houden: ‘Als Astrid geen prinses was, zou ze een goede bejaarden­helpster zijn, vermoed ik. Laurent zou een verkoper van tweede­hands­auto’s zijn en Filip een mecanicien.’Beeld Saskia Vanderstichele

»Op uitnodiging van de groothertogen van Luxemburg gingen Filip en Mathilde op vakantie naar Cap Bénat in het zuiden van Frankrijk, vlak bij het Fort de Brégançon, waar de Franse presidenten vakantie vieren. In de zomer stikt het er van de paparazzi. Eén van hen nam foto’s van een onbekende blonde enceinte, een zwangere blonde vrouw in een rood badpak, foto’s die uiteindelijk ook bij de Belgische persagentschappen belandden. In Brussel wisten ze wél wie die blonde was: Mathilde. Alleen, hoe kon haar buik zo groot zijn als ze nog geen zes maanden zwanger was? Zo ontstond het gerucht dat ze een tweeling verwachtte.»

HUMO Het gerucht leidde tot politieke zenuwachtigheid. Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) liet zijn kabinet uitzoeken wie van de tweeling desgevallend recht zou hebben op de troon.

VANDEN HOUDEN «Dat deed hij op grond van wat hij in de kranten had gelezen. En: hij wist dat de koninklijke familie vertrouwd was met tweelingen: Josephine Charlotte van Luxemburg, de zus van Albert en Boudewijn, had er één gekregen.

»De demarche van Verwilghen deed ons bij ‘Royalty’ twijfelen: ‘Als hij ervan uitgaat dat het een tweeling wordt, zal het wel waar zijn.’ Het ene gerucht versterkte het andere. Maar het prinselijke paar had gewoon ruim gerekend: ze hadden een marge van drie weken ingebouwd om alles rustig te laten verlopen.»

HUMO Er bestaat een ander woord voor ‘ruim rekenen’: liegen.

VANDEN HOUDEN «In Engeland staat de pers drie weken van tevoren op de stoep van het ziekenhuis te wachten. Is dat beter? Die mensen wilden gewoon op hun gemak zijn.»

HUMO Elisabeth werd op 25 oktober 2001 geboren in stuitligging en met de navelstreng twee keer om haar hals gedraaid. Was het kantje boord?

VANDEN HOUDEN (haalt de schouders op) «Elisabeth is via een keizersnede geboren omdat de gynaecoloog geen risico wilde nemen. Bij de geboorte van mijn beide dochters heb ik hetzelfde meegemaakt: de navelstreng zat telkens om hun hals. Mijn oudste dochter is zelfs met de nageboorte als een soort rugzakje ter wereld gekomen.»

‘In Laken bidden ze Christus nog altijd van zijn kruis. Met Pasen lopen ze met het hele gezin een deel van de camino naar Compostella. En elke zondag zitten ze met zijn allen in de mis.’
 Beeld REUTERS
‘In Laken bidden ze Christus nog altijd van zijn kruis. Met Pasen lopen ze met het hele gezin een deel van de camino naar Compostella. En elke zondag zitten ze met zijn allen in de mis.’Beeld REUTERS

HUMO Prins Filip, een timide man, was ontzettend spraakzaam achteraf. Royaltywatchers konden hun oren niet geloven.

VANDEN HOUDEN «‘Le nouveau Philippe est arrivé,’ zeiden we tegen elkaar. Maar laten we eerlijk zijn: dat hadden we wel vaker gedaan. Toen hij zijn verloving aankondigde, konden we onze ogen ook niet geloven. Plotseling kwam hij daar in zijn glanzende Porsche aanzetten met een blonde griet naast hem. Ik weet nog dat ik zei: ‘Hij heeft het model uit de showroom meegenomen.’ (lacht) Toen hij de zwangerschap van Mathilde aankondigde, straalde hij precies hetzelfde uit. En na de geboorte van Elisabeth zagen we het opnieuw. De prins die met zijn lichaamstaal zei: ‘Ik kan het wél!’ (Een verwijzing naar de legendarische uitspraak van hofdignitaris Herman Liebaers, die in De Morgen had verklaard dat Filip het niet kon, red.)»

HUMO Op de persconferentie na de geboorte van Elisabeth sprak Filip wel één zin uit die hem jarenlang zou achtervolgen: ‘Het is een vrouwtje.’

VANDEN HOUDEN (zucht) «Hij wilde zeggen: ‘Je ziet dat het een echt meisje is.’ Maar Filip denkt in het Frans: hij kon niet op het woord komen. En in plaats van ‘meisje’ zei hij ‘vrouwtje’. Het is makkelijk om hem daarop af te rekenen. Ik ben zelf tweetalig opgevoed, maar ik moet ook vaak diep nadenken voor ik dingen in het Frans zeg. En dan maak ik nog fouten.»

HET DNA VAN SISSI

HUMO Waarom hebben Filip en Mathilde voor de naam Elisabeth gekozen?

VANDEN HOUDEN (trots) «Dat had ik voorspeld: ze is genoemd naar Elisabeth, de echtgenote van Albert I en de strafste koningin die we ooit hebben gehad. Een kleine maar krachtige vrouw, een Coco Chanel-achtig type. Wat die allemaal heeft geflikt: ze ging op reis naar de Sovjet-Unie, ze droeg fluïde jurkjes in plaats van een korset, ze had een bobkapsel, á la garçonne, en ze was close met de meest vooraanstaande kunstenaars en wetenschappers van haar tijd – Albert Einstein was een vriend. Filip heeft haar niet lang gekend, tot zijn zesde, maar blijkbaar heeft ze wel indruk gemaakt. Ofwel was het haar papegaai, waar hij overigens bang voor was (lacht).

»Koningin Elisabeth ging vaak op vakantie naar haar tante, die ook haar meter was, keizerin Sissi. Nog zo’n legendarische, prettig gestoorde en vooruitstrevende vrouw. Onze jonge Elisabeth torst een zware erfenis met twee zulke vrouwen in haar DNA.»

HUMO Elisabeth heeft, net als haar broers Gabriël en Emmanuel en haar zus Eléonore, een Bijbelse naam.

VANDEN HOUDEN «In Laken bidden ze Christus nog altijd van zijn kruis. Wat dat betreft, maken Filip en Mathilde deel uit van de traditie: met Pasen lopen ze met het hele gezin een deel van de camino naar Santiago de Compostella. Ze bezoeken bedevaartsoorden en volgen processies. En elke zondag zitten ze met zijn allen in de mis.

»Albert en Paola hebben elkaar teruggevonden dankzij het geloof: jarenlang hadden allebei andere relaties gehad, maar ze hebben berouw getoond, ze zijn op bedevaart naar Paray-le-Monial geweest en alles is vergeven en vergeten. Dat laatste mag je letterlijk nemen. Albert beschouwt zijn overspelige verleden als onbestaande. Dat heeft hij aan de telefoon ook tegen zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël gezegd: ‘Jij bent mijn dochter niet.’ Het is de consequentie van zijn geloof: als je berouw toont voor je zonden, verdwijnen die zonden vanzelf.

»Kijk ook naar de kinderen van prinses Astrid en prins Lorenz: ze hebben allemaal Maria tussen hun voornamen staan. Allemaal kinderen van God.»

HUMO Filip heeft een beroerde jeugd gehad. Van meet af aan maakte hij duidelijk dat hij het met zijn kinderen anders wilde aanpakken. Heeft hij dat ook gedaan?

VANDEN HOUDEN «Filip en Mathilde hebben altijd zélf voor hun kadeeën gezorgd. Elke dag staat Mathilde om zes uur op om ze aan te kleden en samen te ontbijten. Filip brengt ze dan – met chauffeur en security – naar school: daardoor is de koning al om kwart over acht op kantoor. En Mathilde haalt ze ’s avonds weer op.»

HUMO Ze hoeven niet naar de naschoolse opvang?

VANDEN HOUDEN «Nee. Daar houdt Mathilde rekening mee als ze haar agenda opmaakt. Bij het oudercontact zitten zij en Filip ook, net als alle andere ouders, in de gang te wachten tot het hun beurt is. Mathilde is voorleesmoeder. En als één van haar kinderen jarig is, nodigt ze de hele klas uit voor een uitje met een culturele of educatieve meerwaarde: het Magritte Museum, het Museum voor Natuurwetenschappen, de Kinderuniversiteit. Kinderen kunnen altijd iets bijleren (lacht)

HUMO Opmerkelijk: de kinderen van Filip en Mathilde gaan naar Nederlandstalige scholen.

VANDEN HOUDEN «Filip is zelf in het Frans begonnen, aan het Collège Saint-Michel in Brussel. Later is hij op aanraden van Herman De Croo (Open VLD) naar de Abdijschool van Zevenkerken gegaan om Nederlands te leren.»

HUMO Dat was niet de beste ingeving van De Croo senior.

VANDEN HOUDEN «Natuurlijk voelde Filip zich daar niet thuis. Hij had nooit Nederlands gesproken, behalve in de speciaal voor hem opgerichte scoutsgroep van Laken. Astrid heeft, als eerste van de koninklijke familie, haar kinderen gelijk naar een Nederlandstalige school gestuurd. Eerst woonde ze met haar gezin in Zwitserland – Lorenz bestierde er de bank van zijn vader – maar toen Boudewijn in 1991 de Salische wet liet wijzigen, waardoor Astrid de eerste troonopvolger na Filip werd, zijn ze naar België verhuisd. Ze hebben hun oudste kind, Amedeo, naar het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel laten gaan. Ook haar andere kinderen gingen naar Sint-Jan Berchmans, net zoals die van Filip. Alleen de kinderen van Laurent niet.»

HUMO Frans thuis, Nederlands op school en met de nanny: is dat de taalafspraak in Laken?

VANDEN HOUDEN «De nanny’s komen allemaal van hetzelfde instituut: De Hummeltjes in Hasselt, waar jarenlang een non aan het hoofd stond. De eerste nanny heette Petra, een braaf meisje met een onmiskenbaar Limburgs accent. En zo waren ze allemaal: doodbrave meisjes.»

HUMO Is het Nederlandse accent van Elisabeth en co. vlekkeloos?

VANDEN HOUDEN «Ze spreken een beetje met een Brusselse ‘r’, vooral Gabriël. Maar hun woordenschat is uitstekend.

»Ze spreken in elk geval beter Nederlands dan hun ouders. Mathilde komt uit de Ardennen en heeft pas op volwassen leeftijd echt Nederlands geleerd. Filip is een Brusselaar pur sang. Hij is grotendeels opgegroeid tussen het huispersoneel. Hij zat vaak bij de tuinmannen en de chauffeurs: dat verklaart zijn grote liefde voor mechaniek, maar ook het Brusselse accent waarmee hij Frans spreekt.»

HUMO Primeurtje voor Elisabeth: ze is de eerste Belgische prinses wier Frans moest worden bijgespijkerd.

VANDEN HOUDEN «In het Nederlandstalige onderwijs is Frans niet meer het hoofdvak van weleer. Mathilde zal hebben gevonden dat de spelling en grammatica van Elisabeth niet waren wat ze hoorden te zijn. Dat Elisabeth bijles Frans kreeg, was een typische ingreep van de koningin.»

DE FAMILIE FRAMBOOS

HUMO Is Mathilde een perfectioniste?

VANDEN HOUDEN (knikt) «Kijk eens naar hun gezinsfoto’s: ze gaan allemaal op dezelfde manier gekleed. De kleuren zijn op elkaar afgestemd, het is altijd een plaatje.»

HUMO Frambozenrood is Mathildes favoriete kleur, tot wanhoop van Elisabeth.

VANDEN HOUDEN «Mathilde heeft haar hele jeugd lang rood gedragen. The Lady in Red, dat was zij echt wel. Daarom kleedt ze haar kinderen zo graag in frambozenrood. En noemden wij hen ‘de familie Framboos’ (lacht).

»Mathilde is une jeune fille de bonne famille. Toen de verloving met Filip in 1999 bekend raakte, zei Jan Van den Berghe, op dat moment de eindredacteur van ‘Royalty’: ‘Steek alle data voor een lief van Filip in de computer en Mathilde komt eruit.’ Ze voldoet werkelijk aan alle criteria: een zekere noblesse, gelovig, tweetalig. Ze had het geluk dat ze een praatgrage Nederlandstalige oom had, Henri d’Udekem d’Acoz alias Nonkel Henri.»

HUMO Een flamingant, naar eigen zeggen, maar hij deugt voor geen meter.

VANDEN HOUDEN «Dat wisten we toen nog niet. En: Mathilde zag er goed uit. De blijde intredes in Belgische steden in 2013 waren een succes: elk kind dat haar voor de voeten liep, kreeg een knuffel. Mathilde heeft Filip geleerd hoe hij met kinderen moet omgaan. Dat wist hij niet. Hij had thuis niet meegemaakt dat er aandacht voor kinderen was.»

HUMO Kun je dat leren?

VANDEN HOUDEN «Laurent is er in elk geval niet in geslaagd.»

HUMO Hij heeft wel leuke kinderen, lijkt het.

VANDEN HOUDEN «Zijn dochter Louise is een leuk meisje, absoluut. Maar bij ‘Royalty’ hebben we ooit beelden van RTL binnengekregen waarop Laurent met zijn jonge tweeling, Nicolas en Aymeric, in een speeltuin is te zien. Hij staat aan de voet van een glijbaan. Hoe sta je daar normaal, als ouder? Met je armen open, zou je denken, om je glijdende kinderen op te vangen. Laurent dus niet. Hij stond met zijn handen in zijn zakken. Resultaat: die jongens vlogen één voor één tegen de grond.»

HUMO Heb je die beelden uitgezonden?

VANDEN HOUDEN (knikt) «Als je zelf nooit bent opgevangen, kun je het ook niet voor een ander. (Zwijgt) Met Kerstmis vorig jaar vernamen we dat Claire weg is bij Laurent. Ik heb de nieuwsdienst van VTM op de hoogte gebracht. Die hebben naar het paleis gebeld, en enkele dagen later heeft Laurent een kerstkaart verspreid waarop zijn hele gezin met een Marc Van Ranst-trui te zien was. Maar bekijk die foto eens goed: ze dateert van vorige zomer.

‘Met Kerstmis vernamen we dat Claire weg is bij Laurent. Als reactie heeft hij een kerstkaart verspreid waarop zijn hele gezin met een Marc Van Ranst-trui te zien was. Bekijk die foto eens: ze dateert van vorige zomer.’
 Beeld Instagram
‘Met Kerstmis vernamen we dat Claire weg is bij Laurent. Als reactie heeft hij een kerstkaart verspreid waarop zijn hele gezin met een Marc Van Ranst-trui te zien was. Bekijk die foto eens: ze dateert van vorige zomer.’Beeld Instagram

»In Tervuren, de woonplaats van het gezin, horen wij dat Claire niet meer te zien is. Laurent gaat er naar de plaatselijke Carrefour om kant-en-klaarmaaltijden te kopen. De prinses is met de kinderen naar haar ouders in Chaumont-Gistoux getrokken. Al anderhalf jaar is ze niet meer in het openbaar gesignaleerd. Tijdens de eerste coronagolf verscheen een artikel waarin stond dat ze met het virus was besmet en zwaar ziek was. Maar een vertrouwelinge van Paola en Claire vertelde ons dat Paola uit de lucht viel toen ze dat nieuws vernam — en zij komt erg goed overeen met Claire.

»Claire trekt in de zomer ook vaak met de kinderen naar de boot van Albert en Paola in het Zuiden van Frankrijk. Laurent gaat dan niet mee. Een kapper – van kappers verneem je alles – zei me dat Laurent hem vertelde: ‘Ze nemen me zelfs mijn vrouw en kinderen af.’

»Je hebt disfunctionele families, en je hebt Laken.»

HUMO Terug naar het gezin van Filip. Is hij in staat anders met zijn kinderen om te gaan?

VANDEN HOUDEN «Op de jaarlijkse persmomenten met de Coburgs in de zomer en de winter heb ik met eigen ogen gezien dat hij van hen houdt. Filip en Mathilde brengen hun kinderen goede omgangsvormen bij, zoals alle ouders: ‘Ga netjes in de rij staan’, ‘Wees een beetje geduldig: je krijgt straks een ijsje’. Dat is een gewoon gezin. Het wordt wel altijd en overal door veiligheidsmensen omgeven, maar de kinderen merken dat niet meer op.»

HUMO Denkt u dat werkelijk? Zelfs als Elisabeth op school is, zit iemand van de veiligheid in het lokaal ernaast.

VANDEN HOUDEN «Als de kinderen gaan logeren bij hun grootouders, is er ook security. Elisabeth heeft jarenlang gezongen in het koor van Sint-Jan Berchmans. In de paasvakantie toerde dat in Frankrijk en sliepen de leden bij mensen thuis, behalve Elisabeth: zij sliep op hotel, met de mensen van de veiligheid in de kamers ernaast. Ze heeft nooit anders gekend.»

GOED GEDRESSEERD

HUMO Als voorbereiding op dit interview heb ik wat rondgebeld. Het woord dat in verband met Elisabeth telkens terugkeert, is ‘verantwoordelijkheidszin’. Dat lijkt me niet zo spannend voor een negentienjarige.

VANDEN HOUDEN «Ik zal nooit vergeten hoe we het gezin van Filip en Mathilde filmden op een persmoment in Bokrijk in 2006. Elisabeth was vijf. Dat kind werd toen al om de haverklap lastiggevallen door mensen die haar een hand wilden geven. Op een bepaald moment kon ik het niet meer aanzien, en ik zette een scheef gezicht naar de cameraman. Mathilde had het opgemerkt. Ze zei: ‘Mevrouw, ze zal haar leven lang een hand moeten geven aan mensen die ze niet kent. Ze kan beter nu al beginnen.’

»Toen Elisabeth en Gabriël na het filmen eindelijk in de zandbak mochten spelen, moesten ze van hun moeder eerst hun schoenen uitdoen. Je moest die schoentjes naast elkaar zien staan, kaarsrecht, aan de rand van de zandbak. Dat heb ik mijn kinderen nooit zien doen (lacht)

HUMO Heeft Elisabeth een strenge opvoeding gehad?

VANDEN HOUDEN «Ik heb geregeld gedacht: kan ik Mathilde niet als nanny inhuren? (lacht) Met de kinderen van Filip en Mathilde kun je ergens komen. Dat is niet vanzelfsprekend met de kinderen van Astrid en Lorenz. Met hen hebben we stoten meegemaakt. Ik herinner me het huwelijk van Laurent en Claire in het stadhuis van Brussel, in 2003. Op het moment dat het prinselijke paar vanaf het balkon naar het publiek ging zwaaien, en alle aandacht op hen was gericht, begon Joachim de speldjes met de namen van de gasten uit de bekleding van de stoelen te trekken. Die ket verzamelde ze en stak ze langs de andere kant weer door de bekleding (lacht). Enfin, dat maak je dus niet mee met de kinderen van Filip en Mathilde. Die zijn gedresseerd.»

‘Elisabeth doet wat van haar wordt verlangd. In ruil mag ze af en toe met vriendinnen kleren kopen in de Zara aan de Louizalaan.’
 Beeld Photo News
‘Elisabeth doet wat van haar wordt verlangd. In ruil mag ze af en toe met vriendinnen kleren kopen in de Zara aan de Louizalaan.’Beeld Photo News

HUMO Elisabeth heeft Latijn-Grieks gevolgd aan het Sint-Jan Berchmanscollege, maar die opleiding heeft ze niet afgemaakt: op haar zestiende vertrok ze naar het United World College of the Atlantic in Wales. Was ze niet liever wat langer in Brussel gebleven?

VANDEN HOUDEN «Het was haar keuze. Dat begrijp ik wel: in Wales was ze één van de vele kinderen van hogere adel. Niemand keek haar op de vingers. De gelukkigste jaren van Filip waren ook in het buitenland, toen hij aan de universiteit van Stanford studeerde.»

HUMO Is Elisabeth slim?

VANDEN HOUDEN «Op het Sint-Jan Berchmanscollege had ze altijd goede cijfers. In Wales slaagde ze voor het pittige toelatingsexamen, en ze is ook netjes afgestudeerd. Dus ik denk het wel, ja.»

HUMO Hebben jullie gefilmd in het Atlantic College?

VANDEN HOUDEN «Daar kom je niet binnen, no way. We moesten het doen met één foto van de persdienst van het paleis. En dat hebben we aanvaard: afspraak is afspraak. Zo is de Belgische pers.»

HUMO Er zijn geen paparazzi in dit land?

VANDEN HOUDEN «Nee. Met de verjaardag van Elisabeth gingen we weleens aan de deur staan, ja, omdat we wisten dat Filip met een doos pateekes naar binnen zou gaan, maar dat kan geen kwaad. Het paleis wist ook wel dat we daar stonden.»

HUMO Niemand fotografeert Filip en Mathilde tijdens hun vakantie op Île d’Yeu bij de Franse kust?

VANDEN HOUDEN «Als daar foto’s worden genomen, komen ze van plaatselijke fotografen. Wij doen dat niet.»

HUMO Als het koninklijke gezin tijdens zijn vakantie een restaurant boekt, schrijf je, doet het dat onder een schuilnaam.

VANDEN HOUDEN «In het buitenland heten ze Legrand, in het binnenland Vermeiren. Mathilde heeft in haar jeugd enkele weken Nederlands geleerd op een Vlaamse boerderij bij het gezin Vermeiren, vandaar. Legrand was ook de vaste schuilnaam van Albert als hij op reis ging. Op de Boekenbeurs zat hij ooit naast Tom Lanoye. De schrijver wilde een boek aan de koning opdragen. Bij wijze van grap vroeg hij: ‘Wat was de naam ook alweer?’ — ‘Legrand’, zei Albert.»

HUMO In Wales had Elisabeth ook een andere naam: Elisabeth de Brabant.

VANDEN HOUDEN «Ze is hertogin van Brabant.»

HUMO Na haar verblijf in Wales ging ze in augustus 2020 naar de Koninklijke Militaire School (KMS) voor een opleidingsjaar. Deed ze dat met plezier? In je boek staat dat ze ervan droomt kunstenares te worden.

VANDEN HOUDEN «Als koningin zal ze later het opperbevel voeren over het leger: ze moet dat erbij nemen. De twee zonen van Astrid zijn ook naar het leger geweest. Joachim is in een roze broek op de KMS aangekomen. Amedeo heeft bevelen in het Nederlands leren geven: ‘Om te hroeten, hroet!’ Hij sprak het West-Vlaams van zijn pelotonscommandant (lacht). Een survivalkamp in Elsenborn of Aarlen is geen pretje, zeker niet als het regent. Maar Elisabeth doet wat van haar wordt verlangd. In ruil mag ze af en toe met vriendinnen kleren kopen in de Zara aan de Louizalaan. En een koffietje drinken bij Le Pain Quotidien.»

HUMO Op legerfoto’s zie je haar hoogstens gereserveerd glimlachen.

VANDEN HOUDEN «Ze heeft altijd een gereserveerde glimlach. Die had ze ook op het feest voor haar achttiende verjaardag in 2019, waar ze een prachtige toesprak gaf.»

‘Elisabeth heeft altijd een gereserveerde glimlach. Die had ze ook op het feest van haar achttiende verjaardag waar ze een toespraak gaf die haar haar hele leven zal achtervolgen.’
 Beeld BELGA
‘Elisabeth heeft altijd een gereserveerde glimlach. Die had ze ook op het feest van haar achttiende verjaardag waar ze een toespraak gaf die haar haar hele leven zal achtervolgen.’Beeld BELGA

HUMO En aankondigde: ‘Het land kan op mij rekenen.’

VANDEN HOUDEN «Dat citaat zal haar, volgens mij, haar leven lang blijven achtervolgen. De beelden van de piepjonge Queen Elizabeth II, die belooft dat ze haar plicht zal vervullen, worden ook nog altijd getoond.»

HOMO’S BESTAAN NIET

HUMO Op 21 juli zal Elisabeth met andere kandidaat-officieren voor haar vader defileren. Een onvergetelijk moment voor de royaltyfans?

VANDEN HOUDEN «Die bestaan dus echt, hè, mensen die de koninklijke familie overal volgen, in binnen- en buitenland. Sommigen hebben ook altijd bloemen bij zich. Wat een geluk dat die mensen bestaan. Wij mochten de royals geen rechtstreekse vragen stellen. Dus wat deden wij? Wij brieften de fans. Wij lieten hen de juiste vragen stellen met onze camera en geluidsstok in de buurt: ‘Is het waar, monseigneur? Is Mathilde weer zwanger?’ Filip bevestigde. En wij hadden onze soundbites (lacht)

HUMO Royaltyfans als onbetaalde werkkrachten.

VANDEN HOUDEN «Die mensen vonden het fantastisch als ze weer eens op de televisie kwamen. Interviews met de koninklijke familie zijn zeldzaam. Aan het einde van een buitenlandse missie mocht je weleens enkele vraagjes stellen, maar met een staatshoofd doe je geen interview. Dat hoort niet.»

HUMO In Nederland gebeurt dat wel. Matthijs van Nieuwkerk heeft laatst uitvoerig met koningin Máxima gesproken.

VANDEN HOUDEN «Filip en Mathilde hebben naar aanleiding van hun twintigste huwelijksverjaardag ook een uitgebreid interview aan de RTBF gegeven. Dat was volledig gescript, net als het interview van Máxima. Alleen, Máxima brengt het beter. Dat is het verschil tussen een tangodansende vrouw uit Argentinië en een vrouw uit de Ardennen die onvermijdelijk een beetje carré is.

»Ik heb Mathilde daarnet een jeune fille de bonne famille genoemd. In die kringen is een goed huwelijk met de juiste persoon het hoogste goed voor een jonge vrouw. In dat opzicht heeft Mathilde de hoofdprijs gewonnen: hoger dan een kroonprins kun je niet mikken.»

HUMO Is er veel liefde tussen Filip en Mathilde?

VANDEN HOUDEN «Als je ziet hoe ze met elkaar omgaan, denk ik van wel, maar ik lig ’s nachts natuurlijk niet onder hun bed. Ik heb ook ‘Koningskwesties’ gelezen, het boek van Frédéric Deborsu (uit 2012, red.) waarin wordt gesuggereerd dat Filip homo is. (Blaast) Ik weet het niet.

»Eerlijk gezegd, ik zie meer vreemde dingen in de omgang tussen Willem-Alexander en Máxima. Voor hij zijn statement deed over de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, gaf de Nederlandse koning zijn vrouw instructies waar ze hoorde te staan om instemmend te knikken. Maxima rolde met haar ogen. Dat zal Mathilde nooit doen.»

HUMO Wat gebeurt er met Elisabeth na haar jaar aan de KMS?

VANDEN HOUDEN «Wellicht zal ze ergens gaan studeren en daarna stage lopen bij bedrijven en instituten, als voorbereiding op het koningschap. Ik hoop dat ze naar het buitenland mag, dan is de discussie meteen beslecht over wat voor soort universiteit het moet zijn: Nederlands- of Franstalig, katholiek of vrijzinnig.»

HUMO Op haar negentiende circuleren ook de eerste namen van kandidaat-prinsen-gemaal.

VANDEN HOUDEN «Eén van hen is Alexandre d’Arenberg, net als de Coburgs een telg van een oud Belgisch adellijk geslacht. Maar Mathilde zal wel ingrijpen als ze zijn Instagram-account ziet: hij is een fuifnummer met veel geld, hè. Je hebt ook Matisse d’Ursel – van Kasteel Hex in het Limburgse Heks. En de Deense prins Nikolai, zo’n mooie jongen. Zijn oom Frederik is de kroonprins van Denemarken: hij is in mijn ogen de allerknapste. De dag dat hij trouwde, is mijn hart een beetje gebroken (lacht)

HUMO Het zou ook kunnen dat Elisabeth niet voor de mannen is.

VANDEN HOUDEN «Dat hoofdstuk hebben ze bij de royals overgeslagen: homo’s of lesbiennes bestaan niet in hun universum.»

OPA IS BITTER

HUMO Elisabeth heeft sinds haar achttiende recht op een dotatie van een klein miljoen euro. Waarom heeft ze die nog niet opgenomen?

VANDEN HOUDEN «Dat is een beslissing van Filip en Mathilde. Ze willen Elisabeth de dotatie pas laten opnemen als ze is afgestudeerd en zich werkelijk op het koningschap voorbereidt. Haar broers en zus zullen moeten werken voor de kost. Dat doen de oudste kinderen van Astrid nu ook al. Gelukkig hebben die de hersenen van hun vader.»

HUMO Is Astrid niet van de slimsten?

VANDEN HOUDEN «Als Astrid geen prinses was, zou ze een goede bejaardenhelpster zijn, vermoed ik. Een ontzettend vriendelijk mens. Laurent zou een verkoper van tweedehandsauto’s zijn – zo’n type dat je met de glimlach een auto verkoopt waarvan het wiel er al in de eerste bocht afloopt. En Filip een mecanicien.»

HUMO Hoelang blijft Filip nog op de troon?

VANDEN HOUDEN «Hij is nu eenenzestig. Ik schat: minstens tot zijn zeventigste.»

HUMO Zijn vader heeft te lang op de troon gezeten. Je mag hopen dat hij niet dezelfde fout maakt.

VANDEN HOUDEN «Albert is tien jaar te lang koning geweest. Bij ‘Royalty’ zeiden we altijd: ‘Wij zijn geen royalisten, maar Albertisten.’ Albert was een sympathieke man, een toffe pei uit Brussel, maar nu is hij niet meer tof, met zijn aanhoudende gezeur over geld en zijn gedwongen erkenning van Delphine. Hij is een verbitterde oude man. Ik denk niet dat Filip hetzelfde zal overkomen.

»Hij doet het ook goed, hè: de erkenning van Delphine, de spijtbetuiging voor het Belgische koloniale verleden in Congo, de afwijzing van de dotatie voor Elisabeth. Chapeau. In Nederland doet Willem-Alexander het helemaal niet zo goed. Kroonprinses Amalia heeft zelf moeten laten weten dat ze geen dotatie hoeft – dat hadden haar ouders veel sneller kunnen doen.»

‘Albert be­schouwt zijn over­spelige verleden als onbe­staan­de. Het is de conse­quentie van zijn ge­loof: als je berouw toont, verdwijnen je zonden vanzelf.’ Beeld Photo News
‘Albert be­schouwt zijn over­spelige verleden als onbe­staan­de. Het is de conse­quentie van zijn ge­loof: als je berouw toont, verdwijnen je zonden vanzelf.’Beeld Photo News

HUMO In vergelijking met Amalia heeft Elisabeth geluk met haar looks.

VANDEN HOUDEN «Ze heeft de benen van Mathilde, die niet lijken te eindigen. Mathilde en Elisabeth zijn de enigen die op stiletto’s over kasseien kunnen lopen. Kasseien waarop ik met mijn sneakers bijna mijn benen breek.»

HUMO Oefenen ze daarop?

VANDEN HOUDEN «Ja.»

HUMO Dat weet je zeker?

VANDEN HOUDEN «Couturier Edouard Vermeulen (die al jaren leden van de koninklijke familie kleedt, red.) heeft het ons verteld. (Staat op en doet voor) Ze kantelen hun bekken een beetje naar voren en verplaatsen het gewicht naar hun tippen. Ze lopen op hun tippen over de kasseien – niet op hun hakken.»

HUMO Als je dat kunt, ben je klaar om koningin te worden.

VANDEN HOUDEN «Als Elisabeth een jaar of dertig is, zal ze er klaar voor zijn. Hopelijk heeft ze tegen die tijd een heel tof lief gevonden. Dan kan ze helemaal op háár manier de eerste koningin van dit land worden. Dat is wel een fijn vooruitzicht.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234