null Beeld

Als je onlinedate in rook opgaat: 'Ghosting ondermijnt je zelfbeeld'

Je ontmoet die ene op Tinder met wie het klikt, je flirt, maakt een afspraakje, belandt in bed. Dit kan iets worden, denk je op je roze wolk.


Deelnemen aan het onderzoek kan via www.liefdeintijdenvantinder.be

En plots laat je date niets meer van zich horen, die reageert niet meer op je berichten, lijkt van de aardbol verdwenen – als een geest. Ghosting is de pijnlijkste trend op het slagveld van onlinedating, zegt communicatiewetenschapster Elisabeth Timmermans (foto). De onderzoekster aan de Erasmus Universiteit Rotterdam wil nu bestuderen waarom iemand een date na een tijdje bewust negeert, en welke impact dat op de andere heeft.

HUMO Volgens een Brits onderzoek over onlinedating heeft 50 procent van de gebruikers ervaring met dates die plots verdwijnen. Evenveel ondervraagden hebben zelf al aan ghosting gedaan.

Elisabeth Timmermans «Cijfers voor Vlaanderen en Nederland zijn er nog niet, maar uit de interviews die ik vorig jaar heb afgenomen voor mijn doctoraatsstudie over datingapps, bleek dat ghosting héél vaak voorkwam. Voor veel mensen was het ook veruit de negatiefste ervaring in onlinedating. Zonder uitleg gedumpt worden kan je onzeker maken, en als het meerdere keren gebeurt, kan het je zelfbeeld ondermijnen. Mensen vinden het zo erg omdat de beslissing eenzijdig is genomen. De andere verbreekt plots het contact, terwijl jij er net een goed gevoel bij had. Eerst vraag je je af: heb ik iets verkeerd gedaan? Misschien heeft hij een ongeluk gehad, is hij in het ziekenhuis, of dood? Maar dan zie je dat hij of zij je berichtje wel heeft gelezen, maar niet wil reageren. En plots liket hij de Instagramfoto van iemand anders. Dan begin je aan jezelf te twijfelen: was ik niet interessant genoeg? Het maakt je verward, verdrietig, gefrustreerd en soms heel boos.»

HUMO Waarom beslissen mensen om te ghosten? Lafheid? Onverschilligheid? Te weinig respect?

Timmermans «Dat ga ik dus onderzoeken. Opmerkelijk in mijn vorige interviews was dat mensen die het slachtoffer van ghosting waren geweest, toegaven dat ze het zelf ook weleens hadden gedaan. Vaak hadden ze er niet eens bij stilgestaan hoe dat bij de ander aankomt. Het gebeurt niet altijd opzettelijk: soms verliezen ze hun interesse en vergeten ze de ander gewoon. Onlinecontacten zijn nu eenmaal vluchtiger. Je voelt minder de reflex om verantwoording af te leggen.

»Misschien heb je met verschillende mensen tegelijk leuke gesprekken en wil je graag alle opties zo lang mogelijk openhouden door er één of twee on hold te zetten, om ze uiteindelijk niet meer op te vissen. Misschien heb je de ander al veel signalen gegeven dat je er niet mee wilt doorgaan, en is die zo’n slechte verstaander dat je het contact dan maar bruusk verbreekt, tot je eigen grote opluchting. Soms is het gewoon makkelijker. Misschien vind je de ander niet aantrekkelijk, maar wil je hem of haar niet kwetsen. Wil je als slachtoffer van een ghost dan liever de waarheid horen? Hoe vaker je het meemaakt, hoe normaler je het ook vindt. Dan ga je het misschien zelf vaker doen.»

HUMO Zijn het vooral mannen of vrouwen die ghosten?

Timmermans «Volgens mij is er geen verschil. Maar ik heb de voorbije dagen, sinds bekend werd dat ik dit ga onderzoeken, al veel mails van mannen gekregen die door een vrouw waren geghost.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234