null Beeld

Amatorski en School Is Cool: het dubbelinterview

Zij stond met Amatorski in de finale van Humo's Rock Rally 2010, ging met lege handen naar huis maar scoorde meteen een hit met 'Come Home', en eerder dit jaar bracht haar groep een gelauwerde eerste langspeler uit, 'TBC'. Hij won die bewuste Rock Rally met School Is Cool, waarvan in oktober het nog ongetitelde debuut verschijnt.

Katia Vlerick

Inne Eysermans en Johannes Genard: zij maakt ingetogen sprookjesmuziek, hij euforische meezingrock. Maar ze hebben ook veel gemeen. Ze zijn allebei drieëntwintig, bijvoorbeeld, zijn allebei dol op de eigenzinnigheid van Björk, dromen er allebei van om ooit in Scandinavië te spelen. En over een paar dagen staan ze allebei op Pukkelpop.

Antwerpen, de eerste stralende dag na weken vol zomerregen, een grand café naast de Zoo. Johannes kiest voor een plat watertje, Inne voor een tonic, en ze kletsen wat bij over de voorbije weken. Die zaten stampvol: een combinatie van studeren en examens afleggen (hij studeert filosofie, zij muziekproductie), repetities inplannen en optreden.

HUMO Zijn jullie tevreden met jullie plaats op de Pukkelpop-affiche?

Johannes Genard «Met het podium - de Marquee - ben ik zeker tevreden, maar ik ben wel een beetje bang dat er nog niet zo veel volk zal zijn: we spelen om 14 uur, als tweede groep. Iedereen: komen! De officiële voorstelling van onze plaat is pas voor oktober, maar ik voel toch een soort van premièrestress.»

Inne Eysermans «Wij spelen 's nachts: we sluiten de eerste dag af in de Wablief?!-tent. Leuk, maar de Chateau vind ik nog toffer - als Pukkelpop-bezoeker was ik daar vroeger meestal te vinden. Een optreden van Hanne Hukkelberg in die tent is me erg bijgebleven.»

HUMO Johannes, jij bent zelfs als bezoeker nog nooit naar Pukkelpop geweest.

Johannes «Tja, ik hou gewoon niet zo van zulke drukke plekken.

»Begin deze zomer ben ik naar het Main Square Festival in Arras gegaan om Arcade Fire te zien. The National speelde er ook die dag, en White Lies en Kaiser Chiefs. We wilden helemaal vooraan staan bij Arcade Fire, dus hadden we vijf uur op voorhand al op de eerste rij postgevat. Wat wil zeggen dat je daar ook de passage van Kaiser Chiefs moet ondergaan - ofwel: een hoop mensen die tegen elkaar staan te duwen. Niks voor mij.»

Inne «Ik heb nog als jobstudent op Rock Werchter gewerkt: ik moest er bandjes controleren. Ik herinner me nog dat ik dat weekend een klein beetje gek werd van al die mensen (lacht).»

HUMO Wie rijk en beroemd is in Vlaanderen, vraagt gewoon frontstagepassen aan bij de festivalorganisatie: gedaan met tussen de massa staan.

Johannes «Dat is het niet, hoor. Ik ga gewoon liever in een zaal naar een concert. Dan is de hele avond ook van die ene band - dan spelen ze wat ze willen, mogen ze hun hits al eens overslaan, en kunnen ze het publiek echt meenemen op een reis door hun universum.»

HUMO In dat verband: Amatorski speelt 'Come Home' niet meer live. Kill your darlings?

Inne «'t Is heel simpel: sinds onze plaat uit is, zijn we met een ander verhaal bezig. Toen we onze setlist opstelden, hebben we er goed over gepraat, en we konden alleen maar besluiten: 'Come Home' past niet in dat verhaal.

»Nu, bij mij ligt die kwestie wel nog gevoelig: dat lied is mijn kindje, je mag het niet beledigen. Integendeel: je moet me er uiterst diplomatisch over aanspreken (lacht).»

HUMO En wat vindt het publiek van jullie keuze?

Inne «Tja, natuurlijk wordt er wel geroepen: ''Come Home'!'»

Johannes «Ai. Niet leuk, zeker?»

Inne «Ik begrijp het wel, hoor. Als ik naar een groep ga kijken en ze slaan mijn lievelingsnummer over, trek ik ook wat teleurgesteld naar huis.

»Vorige maand hebben we 'Come Home' nog eens gespeeld op Boomtown in Gent, puur omdat de mensen erom vroegen - uiteindelijk is dat ook een compliment, hè.»

undefined

Lees het volledige dubbelinterview in Humo 3701 van dinsdag 9 augustus.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234