null Beeld

Amber Heard, niet langer mevrouw Johnny Depp: ' 'Ongelijkheid is een probleem voor iedereen. We moeten er gewoon iets aan doen'

In mei 2016 gingen foto’s van een gehavende Amber Heard (32) de wereld rond. De actrice beschuldigde haar man Johnny Depp ervan dat hij een mobiele telefoon in haar gezicht had gegooid. Vandaag is Heard niet meer ‘de vrouw ván’ maar een vastberaden voorvechtster van vrouwenrechten.

Redactie

'Een trauma besluipt je. Plots lig je te huilen op de vloer'

De scheiding werd vorig jaar uitgesproken; de 7 miljoen dollar die ze als schikking van Johnny Depp kreeg, schonk Amber Heard aan een goed doel. Sinds haar relatie op de klippen liep, is ze in de roddelpers al aan verschillende andere wereldsterren gekoppeld, onder wie model Cara Delevingne en Tesla-CEO Elon Musk. Maar Heard, die Depp in 2011 leerde kennen toen ze samen in ‘The Rum Diary’ acteerden, concentreert zich nu vooral op haar filmcarrière en op haar rol als activiste.

null Beeld

Ze is in Den Haag voor de One Young World-conferentie, een jaarlijks evenement waar jonge mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten om te werken aan verandering. Heard komt er spreken over de rechten van migranten aan de grens tussen Mexico en de VS, een thema waarover ze al snel vol vuur praat: ‘Als de rechten van één persoon worden geschonden, ondermijnt dat de mensenrechten voor iedereen.’ Maar ze wordt pas echt emotioneel als het over Christine Blasey Ford gaat, de hoogleraar die enkele maanden geleden rechter Brett Kavanaugh beschuldigde van seksueel misbruik. Kavanaugh, die door Donald Trump was genomineerd voor het Amerikaanse hooggerechtshof, haalde zijn aanstelling uiteindelijk binnen, maar Fords getuigenis voor de senaatscommissie maakte diepe indruk.

AMBER HEARD «Bij iedere vrouw die ik ken, maakte die hoorzitting pijnlijke herinneringen los. Christine Ford is ieder van ons. Dat beseffen we maar al te goed. (Kijkt me indringend aan) Ik weet dat het pijn deed om die hoorzitting te bekijken, maar ik voel met je mee. Dat is het goede nieuws: we voelen allemaal met je mee. We zijn allemaal zusters.»

– Rakelde die zaak ook je eigen trauma weer op?

HEARD «Een trauma uit zich niet altijd op een typische manier. Ik duik niet onder de tafel als ik een luide knal hoor, zoals sommige mensen met posttraumatisch stresssyndroom. Nee, het besluipt je op de gekste momenten. Dan lig je plots als een hoopje ellende op de vloer te huilen terwijl je naar het nieuws kijkt, en denk je: waarom trek ik me dat zo aan? Het is mijn proces toch niet? Maar dat is het wél.»

– Je scheiding is rond, maar daarmee is de zaak nog niet afgelopen. Vorige maand nog ontkende Depp alles in een interview en stelde hij zichzelf als slachtoffer voor: hij was ‘gekwetst’ door de aantijgingen. Wat zou je tegen je jongere zelf willen zeggen?

HEARD (denkt lang na) «Wat ik nooit had kunnen vermoeden, is hoe diepgeworteld en taai de systemen zijn waardoor vrouwen en minderheidsgroepen worden onderdrukt. De waarheid komt bovendrijven, dat geloof ik nog steeds. Alleen had ik geen idee hoeveel fucking pijn het zou doen om zover te raken. De eindstreep is nog niet in zicht, maar ik vecht er iedere dag voor, en iedere dag wordt het een beetje beter. En telkens als er een vrouw me komt bedanken, bevestigt dat wat ik instinctief geloof: dat het recht uiteindelijk altijd zegeviert, dat leugens en onrecht niet vol te houden zijn, dat wij aan de goede kant van de geschiedenis staan en dat de vooruitgang niet te stuiten is.

»Onlangs ontdekte ik dat mijn moeder haar job in de technologische sector destijds heeft moeten opgeven door seksuele intimidatie. Daar ben ik nog altijd niet goed van, maar ik denk dat er de laatste jaren echt een kentering is ingezet.»

– Hoe belangrijk zijn andere vrouwen voor jou?

HEARD «Ik heb echt het gevoel dat ik deel uitmaak van een wereldwijde zusterschap. Het patriarchaat heeft ons concurrentes van elkaar gemaakt, maar diep vanbinnen zijn we gemaakt om bruggenbouwers te zijn, moeders, zusters, vriendinnen. Hollywood wakkert rivaliteit aan, dat voel ik bij bepaalde actrices en modellen, maar ik neem het hun niet kwalijk. Ik denk gewoon dat er nog nooit een vrouw hun in de ogen heeft gekeken en heeft gezegd: ‘Ik sta aan jouw kant, ik geloof in je.’ Dat is precies wat ik wil doen.»

– Lukt het je als beroemdheid ook om zo’n innig contact te leggen?

HEARD «Het is moeilijk. Als ik onder de mensen kom, voel ik meteen de vooroordelen die mijn reputatie als bekende actrice oproept. Dat maakt het moeilijk om iemand echt te leren kennen, of om mezelf te tonen zoals ik echt ben. Maar net als jij worstel ik met onrechtvaardigheid en onbehagen. Ik heb dezelfde onzekerheden, dezelfde sterktes en zwaktes.

»Als mensen me herkennen, zie ik twee soorten gezichten. Het ene is het ‘selfiegezicht’, en dat is fijn, het wil zeggen dat ze blij zijn om me te zien. Maar soms zie ik ook dit: (legt haar hand op haar hart en fluistert) ‘Dankjewel. Dankjewel.’ Dat zijn vrouwen die speciaal voor mij komen, die hun zus of hun beste vriendin hebben meegebracht, om me te bedanken. En diep vanbinnen weet ik waarom.»

– Nog zo’n vooroordeel: beroemdheden die zich inzetten voor het goede doel, doen dat vooral om de publiciteit. Je bezoekt vluchtelingenkampen en pleit voor de minderbedeelden, maar als steractrice kun je zelf altijd terug naar de glamour van Hollywood. Voel je je daarover soms schuldig?

HEARD «Nee. Naar Amerikaanse normen ben ik niet zo geprivilegieerd opgegroeid, hoor: mijn vader werkt in de bouw, niemand geloofde in me toen ik als 17-jarige van Texas naar L.A. trok om model en actrice te worden. Ik besef hoe ongelooflijk veel geluk ik heb gehad, maar ik schaam me er niet voor. Ongelijkheid is een probleem voor iedereen. We moeten er gewoon iets aan doen.»

© The Sunday Times

Vertaling en bewerking: Robrecht Vandemeulebroecke

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234