null Beeld

American Gangster

Bericht aan de filmjunks onder u: 2BE heeft vanavond bedwelmend goed spul in de aanbieding.

Redactie

'American Gangster' vertelt het waargebeurde verhaal van Frank Lucas (Denzel Washington), een even sluwe als meedogenloze gangsterbaas uit Harlem die de straten van New York in de jaren zeventig overspoelde met de vanuit Thaïland geïmporteerde superdrug blue magic (macaber detail: Lucas smokkelde de heroïne het land binnen in de doodskisten van gesneuvelde Amerikaanse soldaten).

Parallel volgen we het gesjouw van Richie Roberts (Russell Crowe), een eerbare flik die gezworen heeft om Franks imperium met de grond gelijk te maken. Regisseur Ridley Scott, onze favoriete dealer in topcinema, heeft 'American Gangster' versneden met alle juiste ingrediënten: veel geestverruimende soulmuziek, coole leren jasjes en uitzinnige punthemden, af en toe een lekkere shootout, en één indrukwekkende chinchillabontjas. Groovy!

- Denzel, in 'American Gangster' doe je dingen die we niet van jou gewend zijn, zoals mensen door het hoofd schieten en tegenstanders levend in de fik steken.

Denzel Washington «Heerlijk! (lacht) Het werd tijd dat ik eens mijn duistere kant kon laten zien: ik zit al veel te lang vastgepind op het imago van de deftige huisvader. Nou ja, ik bén natuurlijk ook een deftige huisvader. Maar zo heel af en toe kan het deugd doen om - zoals in 'American Gangster' - iemand onder de vleugel van een piano te verpletteren (lacht)

- Je hebt de echte Frank Lucas meermaals ontmoet. Welke indruk maakte hij op jou?

Washington «Na vijftien jaar cel en een zware hersenbloeding is Frank nog maar een schaduw van zichzelf, maar hij is wel nog een heerlijke raconteur. Hij vertelde me schitterende verhalen over de hoogdagen in de jaren zeventig, toen hij en zijn gangstermaatjes de keizers van Harlem waren.

»Die kerels zwommen in het geld, en ze genoten met volle teugen van hun flashy levensstijl. Zelfs toen hij begon te beseffen dat de politie de netten rond hem aan het sluiten was, bleef Frank zich wentelen in luxe. 'Het waren fantastische tijden,' zuchtte hij meermaals.»

- Laten we toch ook niet vergeten dat hij een koelbloedige moordenaar was.

Washington «Wees gerust, die gedachte zat voortdurend in mijn achterhoofd. Overdag liet hij zich kennen als een sympathieke babbelkous, maar 's avonds laat, als we allebei doodmoe en een beetje geïrriteerd waren, ving ik soms glimpen op van een andere Frank.

»Dan verscheen er een vreemde, ietwat verontrustende schittering in zijn ogen, en op die momenten besefte ik heel goed: hola, onder dat sympathieke oppervlak schuilt nog een andere man. Een gevaarlijke man. Een heleboel mensen die vandaag niet langer onder ons zijn, hebben die vreemde schittering waarschijnlijk ook gezien - het was misschien zelfs het laatste wat ze zagen.»

- In 'The Book of Eli', momenteel in de Belgische bioscopen, vertolk je een Clint Eastwood-achtige eenzaat die met een mysterieus boek in een post-apocalyptisch landschap ronddoolt. Hoe verleen je in godsnaam geloofwaardigheid aan zo'n personage?

Washington «Heel simpel: ik droeg geen ondergoed. Ik redeneerde: mijn personage dwaalt al dertig jaar rond in de woestijn, zijn onderbroek zal intussen wel zijn weggesleten. Zo ken je meteen ook de reden waarom Eli er zo grimmig bijloopt. De man snakt naar een verse slip!»

American GangsterBekijk de trailerHerlees de bespreking van \'American Gangster\'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234