null Beeld

Amerikaanse verkiezingen: Tom Van de Weghe en Greet De Keyser over de October Surprise (aanvulling)

Bewonder ons gevoel voor timing. We vragen Amerika-correspondenten Greet De Keyser (VTM) en Tom Van de Weghe (VRT) het hemd van hun lijf over de kansen van Hillary Clinton en Donald Trump. Nauwelijks is de inkt van het interview droog, of er valt een forse October Surprise uit de lucht.

Erik Raspoet


Lees hier het artikel dat nu in Humo staat:

'Correspondenten Tom Van de Weghe (VRT) en Greet De Keyser (VTM) over de Amerikaanse presidentsverkiezingen'

We hebben het uiteraard over de door FBI-baas Comey aangekondigde heropening van het onderzoek naar e-mailgate. Net nu we ons geld op Hillary dachten in te zetten, ligt de strijd weer helemaal open. Hillary baalt als een stekker, Trump kraait nu al victorie. En uw onvermoeibare Humo-dienaar? Hij nam zijn telefoon en trommelde Greet De Keyser en Tom Van de Weghe op voor extra times.

HUMO Is dit nu de gamechanger waar jullie in ons interview voor waarschuwen?

Greet De Keyser «Het is in elk geval erg belangrijk voor deze laatste week. FBI-baas Comey heeft met zijn opvallende mededeling de opmars van Clinton in de peilingen stopgezet. Meer en meer opiniepeilingen wijzen er zelfs op dat Trump zijn achterstand lijkt in te lopen, de laatste Washington Post/ABC-peiling geeft Trump zelfs 1 procent voorsprong. Die cijfers zijn vooral te wijten aan een extreme daling in het enthousiasme om te gaan stemmen bij de Clinton-kiezers. Het Trump-kamp moet bijzonder opgelucht zijn dat de schandaalsfeer die voortdurend over hun campagne hing, nu over Hillary is neergedaald. Uit de opiniepeilingen blijkt dat ze er steeds op vooruitging wanneer Trumps campagne weer eens in een schandaal belandde. Daar blijft hij nu waarschijnlijk van gespaard tot de verkiezingen van volgende week.»

Tom Van de Weghe «Je kan er niet naast kijken: dit is een godsgeschenk voor Trump. Zijn campagne zat in het slop, hij zat in een negatieve nieuwsspiraal. Maar die is nu doorbroken en Hillary staat weer in het oog van de storm. Dat geeft de Trump-aanhangers nieuwe energie, zo merk ik als ik met hen spreek. In het Clinton-kamp heerste aanvankelijk verslagenheid toen het nieuws bekend raakte, paniek ook. Maar na enkele dagen werd voorzichtig gehoopt dat het allemaal maar een storm in een glas water is, dat de FBI geen echte zaak heeft. De peilingen slaan nu lichtjes over naar Trump, hij dicht volgens sommige peilingen de kloof. Toch is dit volgens mij niet de grote gamechanger die velen ervan maken. Clinton ligt voorlopig nog op kop, maar ook dat kan nog wijzigen als de strijdstaten kantelen in Trumps voordeel.»

HUMO Wat als Hillary Clinton tegen alle verwachtingen in toch nog verliest? Hoe zal de rol van FBI-baas Comey worden getaxeerd?

Van de Weghe «Comey wordt nu al vergeleken met de beruchte FBI-baas J. Edgar Hoover die in de jaren 60 Martin Luther King liet afluisteren en die nog allerlei schimmige zaken op zijn geweten heeft. Comey is een Republikein, dat was ook bekend toen Obama hem 3 jaar geleden benoemde. Hij had echter de reputatie van een man die ondanks zijn partijvoorkeur zijn neutraliteit kon bewaren. Het kan verkeren: deze zomer werd hij door de Democraten de hemel in geprezen en door de Republikeinen verketterd na zijn beslissing om de e-mailaffaire niet verder te onderzoeken. Vergeet niet: Comey stond onder enorme druk van rechts omdat hij te braaf zou zijn geweest voor Clinton. Hij had nu geen andere keuze, zo zegt hij, om dit nog voor de verkiezingen bekend te maken. Maar wat ook de uitslag wordt, ik vrees dat zijn dagen als FBI-topman sowieso geteld zijn. Dit is een belangrijk precedent, en de reputatie van een onafhankelijke FBI staat op het spel.»

De Keyser «Er komt zo goed als zeker een onderzoek naar Comey. De FBI mag wettelijk gezien de verkiezingen niet proberen te beïnvloeden. Harry Reid, de Democratische senaatsleider, heeft hem nu al in een open brief beschuldigd van het overtreden van de wet. Reid wijst daarbij ook op een gebrek aan rechtlijnigheid: Comey heeft een onderzoek naar de Russische connecties van Trumps voormalige campagneleider niet bekendgemaakt. Comey heeft ook het advies van justitieminister Loretta Lynch om het nieuwe e-mail-onderzoek niet openbaar te maken, in de wind geslagen. Voor het Trump-kamp is hij daarmee een held, of wat had je gedacht.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234