null Beeld

Amok om het Delwaidedok: 'Geef het de naam van een Joodse vakbondsmilitant. Dat zal Bart De Wever niet leuk vinden'

Nu duidelijk is dat Antwerps oorlogsburgemeester Leo Delwaide een actieve rol speelde bij de Jodenvervolging in zijn stad, heeft het schepencollege beslist om het dok dat zijn naam draagt te herdopen. De socialistische vakbond ABVV pleit voor een Piet Akkermandok, naar een vergeten maar bijzondere local hero. Ook gemeenteraadslid Yasmine Kherbache (SP.A) wil dat meer verzetshelden zichtbaar worden in het straatbeeld.

Tom Pardoen

'Collaborateurs als Leo ­Delwaide krijgen een plaats in het publieke domein. Waarom verzetsstrijders als Piet Akkerman niet?'

Bruno Verlaeckt (ABVV Antwerpen) «Piet Akkerman was een Joodse, communistische vakbondsleider uit Antwerpen. Hij is op heel jonge leeftijd naar Spanje getrokken om toe te treden tot de Internationale Brigades, die vochten tegen de rechtse generaal en latere dictator Franco. Daar is hij gesneuveld.»

HUMO Akkerman had zich voordien ook al doen opmerken in eigen land.

Verlaeckt «Hij was een erg militant lid van de diamantbewerkersbond, op zijn 17de werd hij al eens opgepakt bij een tumultueuze betoging. Hij schopte graag tegen de schenen van de gestelde lichamen, ook die van zijn eigen centrale (lacht).

»Akkerman was een opmerkelijke jongeman, rebel in binnen- en buitenland, clever, idealistisch en strijdvaardig. Als hij niet gesneuveld was, was hij ongetwijfeld een belangrijk vakbondsbestuurder geworden. Misschien zelfs burgemeester.»

HUMO Waarom wil u het Delwaidedok naar hem noemen?

Verlaeckt «Voor een symbolische nieuwe naam wordt nu naar slachtoffers van de Duitse bezetting gekeken. Dat is Akkerman niet, hij was dood vóór de Tweede Wereldoorlog begon, maar hij is wel een belangrijk symbool: de Spaanse burgeroorlog wordt algemeen beschouwd als een voorafname op de Tweede Wereldoorlog. Hitler en Mussolini waren betrokken partij in de strijd tegen de verkozen regering. En daar ging de jonge Piet manu militari zijn idealen verdedigen. Akkerman is dus een boeiende figuur, die bovendien een ander beeld schetst van de Joodse gemeenschap, van wie we soms de indruk krijgen dat het hulpeloze slachtoffers waren.»

HUMO Mevrouw Kherbache, u hebt wel oren naar de oproep van het ABVV.

Yasmine Kherbache «Het is niet aan mij om straten en havendokken nieuwe namen te geven, maar wanneer we het debat voeren tijdens de gemeenteraad, zal ik zijn naam noemen. Het is onbegrijpelijk dat hij in de plooien van de geschiedenis is verdwenen. De stad is een boek: straatnamen, standbeelden en ook havendokken vertellen haar geschiedenis. En er zijn te weinig Piet Akkermans zichtbaar in het straatbeeld. Terwijl belangrijke collaborateurs wél een prominente plek krijgen in het publieke domein: het valt me altijd op dat we hun namen kennen, maar niet die van verzetsmensen. Wie heeft ooit gehoord van onderwijzer en verzetsstrijder Marcel Louette, de oprichter van de Witte Brigade? Auschwitz-overlever Regine Beer heeft een plein, maar dat is weggestoken in het Groen Kwartier. Dat onevenwicht vertekent ons beeld van het verleden, alsof verzetshelden minder belangrijk zijn in de Antwerpse geschiedenis. We moeten trouwens op dezelfde manier nadenken over ons koloniale verleden. Wat niet betekent dat we alle standbeelden moeten weghalen, het kan volstaan om ze met de juiste informatie te kaderen.»

HUMO Over de nieuwe naam van het dok beslist uiteindelijk het Havenbedrijf. Maakt een communistische vakbondsman een kans met een havenschepen die niet bekendstaat om haar hartstochtelijke sympathieën voor alles wat links is?

Kherbache «Ik vind deze discussie te belangrijk om ze over te laten aan één partij of strekking. Daarom moet het schepencollege zo snel mogelijk wetenschappelijk advies inwinnen en grondig overleggen, en dan een voorstel formuleren.»

Verlaeckt «Havenschepen Annick De Ridder is niet alleen, hè: een significant deel van de Antwerpse coalitie draagt ons geen warm hart toe. Maar je kunt veel zeggen over de burgemeester, hij is wél historicus, en over historische feiten heeft hij zich altijd correct uitgelaten. Vindt hij het daarom een prettig idee dat een havendok in zijn stad genoemd wordt naar een communist? Wellicht niet (lacht). Maar hij kan het socialisme niet wegdenken uit onze geschiedenis. Links heeft België én Antwerpen mee gekleurd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234