null Beeld

An Inconvenient Truth

Kijk uit uw raam, en u kunt het met eigen ogen vaststellen: het klimaat is finaal op hol geslagen. Tsoenami's, tornado's, orkanen, overstromingen, hittegolven: als we niet met onze schoenen in het water staan, vliegen onze haren in brand!

Erik Stockman

En het zal er niet op verbeteren: als we nu niets ondernemen, dan zal onze goeie ouwe planeet aarde binnen de kortste keren simpelweg onbewoonbaar worden. Die laatste waarschuwing komt niet van één of andere fantast maar van voormalig presidentskandidaat Al Gore. Sinds hij zes jaar geleden op hoogst pijnlijke wijze naast het presidentsschap greep - herinner u de hertellingsklucht in Florida - heeft Gore zich geprofileerd als supermilieuactivist. Als een soort doemprofeet reist hij de wereld rond met een ontluisterende, schokkende, en nu ook op film vastgelegde slideshow die ons attent moet maken op de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde.

De kern van zijn boodschap: die opwarming is géén sprookje, maar het is niet te laat om er iets aan te doen! Af en toe beginnen de cijfertjes, curves en statistieken waarmee Gore uitpakt je voor de ogen te dansen, maar de meeste beelden - Gore toont bijvoorbeeld spectaculaire foto's waarop heel goed is te zien hoe de gletsjers van de Kilimandjaro en het Himalayagebergte razendsnel wegsmelten - liegen er niet om. Sommige feiten zijn ronduit verbijsterend: wist u bijvoorbeeld dat steeds meer ijsberen de verdrinkingsdood sterven omdat ze stomweg geen ijskappen meer kunnen vinden waarop ze even kunnen uitrusten? En wist u dat onze vrienden de muggen tegenwoordig veel hoger rondzoemen dan vroeger? De opwarming van de aarde blaast hen letterlijk omhoog! Als dát geen slecht nieuws is voor uw bovenburen!

De melige intermezzo's waarin Gore over zijn kinderen spreekt, vonden we eerlijk gezegd even verstikkend als een wolk koolstofdioxide, en de man zelf slaagt er echt niet in om zijn stijvehark-imago van zich af te schudden, maar aan zijn boodschap zal niemand kunnen twijfelen - tenzij u werkzaam bent in de automobielsector, natuurlijk.

Het strafste is nog dat 'An Inconvenient Truth' een totaal ander licht werpt op andere brandend actuele kwesties zoals het onveiligheidsgevoel, asielzoekers en onverdraagzaamheid. Ga maar na: als Nederland door het smelten van de ijskappen over enkele jaren geheel onder water verdwijnt, dan zal Vlaanderen potverdekke in één klap vijftien miljoen voor het wassende water vluchtende Hollanders op z'n dak krijgen! Heeft iemand dáár al eens bij stilgestaan?! U wil dit apocalyptische doemscenario vermijden? Welaan dan: schroef spaarlampen in, ruil uw auto in voor een fiets, plaats zonnepanelen op uw dak, plant eens een boom, en ga om te beginnen vooral kijken naar 'An Inconvenient Truth'.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234