null Beeld

Anatoli Koetsjerena: Advocaat van klokkenluider Snowden

Klokkenluider Edward Snowden zit nog altijd vast op de luchthaven van Moskou- Sjeremetjevo, maar geen nood, de gewezen NSA-techneut houdt zich nuttig en in stilte bezig met de lectuur van de turf ‘Misdaad en straf’ van Fjodor Dostojevski.

Met Anatoli Koetsjerena heeft Snowden niet de eerste de beste advocaat. De van oorsprong Moldavische Rus is een vertrouweling van president Vladimir Poetin en zetelt in een hele reeks door Poetin in het leven geroepen raden en overheidsorganen, waaronder de publieksraad van de Russische veiligheidsdienst FSB, de interne opvolger van de KGB. Vooralsnog is Koetsjerena de enige die de klokkenluider mag bezoeken. Snowden kan namelijk nog steeds de luchthaven van Moskou-Sjeremetjevo niet verlaten, al leek dat vorige week woensdag wel heel even het geval.

De Amerikaanse klokkenluider zit er al sinds 23 juni, en de VS, die geen uitleveringsverdrag hebben met Rusland, dringen er al weken bij Poetin en de Russische diplomatie op aan om de 30-jarige voortvluchtige ‘informatieterrorist’ ‘naar huis te sturen’. Daar wacht de voormalige computerspecialist van de CIA en de afluisterdienst NSA vrijwel zeker een proces wegens spionage.

HUMO Meester Koetsjerena, hoe gaat het met Edward Snowden?

Anatoli Koetsjerena «Zijn omstandigheden lijken nog het meest op huisarrest. Hij is het natuurlijk beu om vast te zitten in de transitzone en hij kan weinig meer doen dan wachten. Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor zijn situatie, dit kan niet blijven duren.»

HUMO Waar verblijft hij overdag en waar slaapt hij?

Koetsjerena «Edward zit in een hotel in de transitzone. Hij heeft mij niet in zijn kamer uitgenodigd, ik heb hem enkel in een neutrale ruimte ontmoet. De eerste keer was twee weken geleden, toen hij bezoek kreeg van vertegenwoordigers van verschillende mensenrechtenorganisaties. Edward heeft me toen verteld dat zijn leefomstandigheden min of meer normaal zijn. Het luchthavenpersoneel bekommert zich om hem.»

HUMO Wat hebt u al kunnen doen om zijn situatie te verlichten?

Koetsjerena «Ik heb een paar handige cadeaus voor hem meegebracht. Edward heeft bijvoorbeeld meer dan een maand rondgelopen in één en hetzelfde hemd, het overhemd dat hij aanhad toen hij op 23 juni op Sjeremetjevo landde. Dus ik heb een paar hemden voor hem gekocht.»

HUMO Kon niemand anders dat voor hem doen?

Koetsjerena «Hoe moest hij daar aan een nieuw overhemd komen? Hij kon moeilijk aan een luchthavenmedewerker vragen: ‘Geef mij eens een vers hemd’? Hij kan evenmin de stad inlopen om een nieuwe garderobe in te slaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234