null Beeld

Andere tijden: pedofilie

Pedofilie is taboe, en van kinderen blijf je af: daar zijn we het tegenwoordig allemaal over eens. Hoe de tijden veranderen: dertig jaar geleden stond men een stuk permissiever tegenover pedoseksuelen.

Katrien Depecker

Hans Goedkoop «Begin jaren zestig kwam de pil op de markt: mensen gingen seks hebben om ervan te genieten, en niet meer louter om zich voort te planten. Algauw werd het idee: waarom proberen we niet eens alles uit, nu het toch voor het plezier is?

»Het waren antiautoritaire tijden: ook kinderen mochten beschikken over hun seksuele leven, 'want wie zijn wij om dat in hun plaats te verbieden?' Er werd dus ook minder snel een oordeel geveld over jongeren die seks hadden met volwassenen.

»Zo kreeg de NVSH - de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming, een algemeen aanvaarde club - een werkgroep pedofilie. Pedofielen konden elkaar daar in een zaaltje ontmoeten en met elkaar praten.

»We hebben een pedofiel te gast die over die bijeenkomsten van de NVSH komt vertellen. Die bestaan nu niet meer, maar pedofielen onderling organiseren wel nog huiskamerbijeenkomsten.

»En de NVSH stond niet alleen: zelfs hooggeleerde wetenschappers veroordeelden pedofilie niet, maar rapporteerden erover in beschrijvende termen. Diezelfde wetenschappers houden de lippen nu stijf op elkaar.

»We hebben die mensen proberen te overtuigen om aan de uitzending mee te doen: 'U bent een deskundige die zich vroeger met die materie beziggehouden heeft: u zult daar nu toch vast ook een opvatting over hebben?' Maar ze weigeren elke medewerking.»

HUMO Zo'n verandering zien we hier ook. Filosoof Etienne Vermeersch schreef in 1979 nog een opiniestuk waarin hij poneerde dat pedofielen ook recht hebben op het nastreven van geluk, maar herzag vorig jaar zijn mening na het eindrapport van de commissie-Adriaenssens: 'We weten nu meer over de schade die het aanricht.'

undefined

Goedkoop «Precies. Slachtoffers van pedofilie kunnen natuurlijk verschrikkelijke emotionele schade oplopen. Dat leidt maatschappelijk tot een rigoureuze houding: voor pedofilie mag er nooit en nergens plaats zijn. Ik vind dat volkomen begrijpelijk.

»Lastig is alleen dat er nu eenmaal pedofielen zijn, en dat het denkbaar is dat sommigen van hen de zelfbeheersing opbrengen om niets schadelijks te doen met hun gevoelens. Het gevaar is dat ook zij het doelwit worden van een klopjacht.

»We zijn van het ene extreem in het andere gevallen. Als een ouder nu op een warme dag een foto maakt van zijn kind dat in de tuin in een badje aan het spelen is, en dat gaat naar de fotohandelaar, dan geeft die de ouder aan bij de politie.»

HUMO Was die ommezwaai al bezig vóór de pedofilieschandalen?

undefined

Goedkoop «Dat is wel interessant: het is de vrouwenbeweging die voor het eerst tegengas bood. Die beweging was het product van de seksuele bevrijding, maar ze vond tegelijk dat de pil de druk om seks te hebben verhoogde, en er kwamen allerlei onfrisse verhalen naar boven.

»Plots ging men anders denken: moeten we die vrijheid, die zo mooi leek, wel willen? Dat is eigenlijk de core business van ons programma: om die breuk met vroegere denkpatronen te tonen. Echt, om beelden over die vrijheid van toen terug te zien: dat is even schokkend als verbazingwekkend.»

undefined

Website Andere Tijden

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234