null Beeld

Anderlecht en het Eurostadion: het echte verhaal achter de breuk

Als het van de Brusselse politiek en projectontwikkelaar Ghelamco afhangt, wordt deze zomer begonnen met de bouw van het Eurostadion in Brussel. In 2020 moeten daar wedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal worden gespeeld. Dat RSC Anderlecht er achteraf zijn intrek zal nemen, wordt steeds minder waarschijnlijk.

'Het Eurostadion is een storende factor in de onderhandelingen over een overname van de club'

Van enthousiaste partner evolueerde Anderlecht het voorbije anderhalf jaar naar een steeds koelere minnaar van het Eurostadion. Voor Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën en Begroting en notoir Anderlecht-supporter, was de emmer allang vol. Samen met schepen Alain Courtois is hij de grote bezieler van de Brusselse kandidatuur als gaststad van Euro 2020. Met een emotionele brief aan Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock zegde hij voor aanvang van het huidige voetbalseizoen zijn abonnement op en leverde hij zijn vip-parkeerkaart in.

Guy Vanhengel «Wat voor mij, na een lange reeks incidenten, de deur dichtdeed, was een tussenkomst van Anderlecht bij de UEFA. Die had ons om een stand van zaken omtrent het Eurostadion gevraagd. Er is toen een delegatie naar Zwitserland gereisd om uitleg te geven. Dat stond in de krant. Anderlecht heeft vervolgens de UEFA gebeld om te zeggen dat er niets van klopte: het had zich nooit akkoord verklaard om in dat stadion te gaan spelen!»

Insider 1 «Het Eurostadion is een storende factor in de onderhandelingen over een overname van Anderlecht door Alexandre Van Damme (telg uit de aandeelhoudersfamilie achter bierreus AB InBev, red.). Het is een publiek geheim dat er een aflossing van de wacht in de maak is. Van Damme leidde destijds namens Interbrew (de voorloper van AB InBev, red.) de overname van Belle-Vue, de geuzebrouwerij van de familie Vanden Stock, in goede banen. Toen al, in 1991, is de afspraak gemaakt dat hij, een voetbalfreak, op termijn eigenaar kon worden van de club.»

Insider 2 «Er zijn toen tussen beide families afspraken gemaakt, ook over Anderlecht blijkbaar. Een gentlemen’s agreement, met de belofte dat ze aan mekaar zouden verkopen, maar zonder dat er op dat moment een duidelijke prijs op werd geplakt.»

In 2010 vormde Anderlecht zich om in een nv. Roger Vanden Stock en zijn neef Philippe Collin, respectievelijk voorzitter en secretaris-generaal van de club, verwierven samen 60 procent van de aandelen. Van Damme bleef met 2,5 procent op papier een kleine speler.

Insider 1 «De afspraak tussen de oprichters van de nv was dat er vijf jaar lang geen aandelen zouden worden verkocht, tenzij aan elkaar. Na die vijf jaar is de discussie begonnen. Van Damme wilde een bod doen en eigenaar worden, maar hij schrok van de vraagprijs van de familie Vanden Stock. En hij heeft gezegd: ‘Nu zal er iemand komen om de juiste waarde van de club te bepalen en de boel ondertussen al wat op te kuisen.’ Dat was Jo Van Biesbroeck

Van Biesbroeck, voormalig AB InBev-kaderlid en vertrouweling van Van Damme, trad officieel in dienst bij Anderlecht op 1 september 2015.

Insider 1 «Van toen af was het changement d’attitude absolu. Van alles wat tot op dat moment was gezegd, gold plots niets meer. Maar je kunt toch niet de hele publieke sector mee op sleeptouw nemen in een verhaal met procedures en aanbestedingen, om dan ineens een nieuwkomer te laten zeggen: ‘Het gaat niet door’?»

Eind 2016 trad Van Biesbroeck toe tot de raad van bestuur, op een moment dat Anderlecht volop bezig was zijn activiteiten – catering, restaurant, fanshop – in een overkoepelende exploitatievennootschap te integreren. Een operationele herschikking die tegen volgende zomer afgerond moet zijn, volgens insiders met het oog op een ‘propere’ overname. Een Eurostadion past – voorlopig – niet in dat scenario: mocht de nieuwe thuisbasis voor Anderlecht een geldmachine blijken te zijn, zou dat de overnameprijs de hoogte injagen.

Insider 2 «Terwijl Van Damme de aandelen juist zo goedkoop mogelijk wil kopen! Dat zit ingebakken in de InBev-cultuur. Een euro is een euro, desnoods bijten ze hem in vijf. Hoe langer Van Biesbroeck het stadiondossier kan laten aanslepen, hoe meer er van de prijs afgaat. En hij heeft tijd, Ghelamco niet: Van Biesbroeck ligt niet wakker van de Brusselse kandidatuur als gaststad van Euro 2020.»

Philippe Collin en Michael Verschueren, zoon van voormalig Anderlecht-manager Michel Verschueren, trokken aanvankelijk namens Anderlecht het stadiondossier. Na de komst van Van Biesbroeck verdwenen zij geruisloos uit beeld.

undefined

null Beeld

Insider 2 «Vanden Stock zie je niet veel in België. Wie hem wil bereiken, moet naar één of andere golf court in Portugal of Schotland bellen. Hij probeert het allemaal van zich af te zetten, maar Collin ziet daar enorm van af.»

Ondertussen ziet Anderlecht zijn supportersaantallen in het Constant Vanden Stockstadion teruglopen.

Insider 2 «Dat speelt in de kaart van Van Biesbroeck: ‘Zie je wel? Waarom hebben wij een stadion nodig dat drie keer zo groot is?’ Hoe minder volk, hoe minder de club waard is. Dat ze ondertussen bloedt: geen probleem.»

Twee weken geleden liet Anderlecht op zijn website weten dat zijn raad van bestuur ‘haar ernstige bezwaren en beslissing dat het niet in het belang van de club is om deel te nemen aan het voorliggend project’ aan Ghelamco heeft overgemaakt. Volgens de pers omdat het Eurostadion ‘veel te groot is, niet genoeg comfort biedt aan de supporters en te veel kantoren bevat’.

undefined

'Roger Vanden Stock zet de overnameperikelen van zich af en gaat golfen in Portugal en Schotland.'

Philip Neyt (gedelegeerd bestuurder Ghelamco) «Ghelamco heeft hetzelfde belang als Anderlecht: een stadion bouwen met maximale fanbeleving en een optimale kijkerservaring. Het is bovendien onjuist dat er niet is tegemoetgekomen aan de wensen van Anderlecht: er zijn wel degelijk specifieke ruimtes en meubilering, op kosten van Ghelamco, voor hen voorzien. Trouwens, de UEFA heeft het ontwerp eerder al ‘een voorbeeld qua fanbeleving’ genoemd.»

Dat Anderlecht het Eurostadion (capaciteit: 62.000 zitjes) te groot zou vinden, is opvallend. In mei 2014 – nog voor Ghelamco de opdracht in de wacht sleepte – opperde de club zelf bij de drie kandidaat-bouwers dat het stadion een capaciteit van 50.000 toeschouwers mocht hebben, er expliciet aan toevoegend dat 60.000 ook kon, als de Belgische voetbalbond dat nodig achtte voor de Rode Duivels en Euro 2020.

Insider 2 «Precontractueel staat Anderlecht heel zwak. Wat ik nog altijd niet snap: waarom heeft Van Biesbroeck het hele project in oktober 2015 toch laten doorgaan, nadat de club eerst had aangekondigd zich terug te trekken? Als hij de deal wilde blokkeren, had hij het dáár moeten doen. Zijn enige redding nu, is dat de vergunningen niet worden afgeleverd. Hij zal dan naar de Brusselse politiek kunnen wijzen en zeggen dat het hún schuld is.»

Het grootste obstakel voor het verkrijgen van de nodige vergunningen was een buurtweg, die nog over Parking C – waar het nieuwe stadion moet komen – bleek te lopen. Vorige week donderdag sprak de gemeente Grimbergen, op wiens grondgebied Parking C ligt, zich uit voor de afschaffing van die buurtweg.

Insider 2 «Zolang de buurtweg er lag, hoefde Anderlecht niet te communiceren. Hij speelde in hun kaart. Nu hij wordt afgeschaft, moeten zij kleur bekennen. Vandaar die mededeling op hun website: ze wisten dat dit er zat aan te komen.»

Humo nam contact op met Anderlecht, maar dat verkoos niet te reageren. Didier De Baere, tussen 2012 en 2015 Stadium Project Manager bij de Belgische voetbalbond, doet dat wel.

Didier De Baere «Ik kan me niet voorstellen dat Alexandre Van Damme en Roger Vanden Stock ruziënd met elkaar over de vloer rollen. Daarvoor zijn beiden te intelligent. Volgens mij hebben zij goede afspraken gemaakt.

»Nee, de hoofdreden is dat er binnen Anderlecht een groeiend bewustzijn is ontstaan over hoe je de bouw van een nieuw stadion aanpakt. Er zijn de voorbeelden van Ajax, Arsenal en Porto, die zélf hebben gebouwd. Laat Anderlecht nu uitgerekend met FC Porto recent in contact zijn geweest over enkele spelerstransfers, en twee jaar geleden voor zijn Europese duels bij Arsenal en Ajax op bezoek zijn geweest. Het heeft daar zeker gehoord welke winsten er kunnen worden gemaakt met een stadion in eigen beheer, en hóé.

»Anderlecht heeft in tempore non suspecto documenten getekend, waarbij het zich ertoe verbond om in het nieuwe stadion te gaan spelen. Naar mijn mening heeft vooral de onervarenheid van de mensen die het op dit dossier had gezet, hun parten gespeeld.»

De Baere betwijfelt of Anderlecht zo zwak staat als sommigen denken.

De Baere «De vraag is nu: wat wil Anderlecht? Technisch gezien is Parking C de beste locatie, voor iedereen. Die keuze van het Gewest was terecht. Maar misschien heeft Anderlecht betere alternatieven? Of zal het druk zetten om de huurprijs (een kleine 10 miljoen euro per jaar, red.) te verlagen of de regeling te veranderen? En als het dat is: wil Ghelamco daar dan in meegaan?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234