null Beeld

André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen

We hebben het niet
gecontroleerd, maar het zou ons niks verbazen mocht er in de broek van
gouverneur André Denys een
zeemvel zitten. Denys, voormalig volksvertegenwoordiger en sinds zeven jaar
gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, is vergroeid met de koers.

Jan Antonissen

Hij is afkomstig van Gistel,
het dorp van Sylveer Maes en Johan
Museeuw
. Hij heeft nog gekoerst met Jempi
Monseré
, de jong verongelukte
wereldkampioen. En hij lijkt zijn kanker te hebben overwonnen op de wijze van Lance
Armstrong
: met ijzeren wilskracht en
ontembare leeuwenmoed.

Enkle quotes van André Denys

«De verhuizing van de Ronde lijkt me om drie redenen te zijn gebeurd. Commercieel: het evenement moet betaalbaar blijven. Sportief: drie keer de Paterberg en de Oude Kwaremont over is lastiger dan de combinatie van Muur en Bosberg. En het is ook veiliger: door de lussen in het parcours hoeven supporters zich niet langer van de ene plek naar de andere te reppen - het afsnijden zal worden teruggedrongen. Maar nogmaals: dat betekent niet dat het me niet zwaar valt.»

«In de jaren zeventig ben ik in de politiek gestapt. Ik twijfelde tussen de Volksunie, de partij van de jongeren, en de PVV, de partij van de zelfstandigen. Uiteindelijk heb ik voor de liberalen gekozen, omdat Willy De Clercq zelf me had gevraagd. Groot was mijn ontgoocheling toen ik op de eerste vergadering in Gent merkte dat die grotendeels in het Frans verliep.»

«Om eerlijk te zijn: ik ben pas liberaal geworden toen ik al in het parlement zat. De jonge Guy Verhofstadt heeft me wakker geschud. Op het congres in Kortrijk in '79, waar hij de oude garde - Frans Grootjans, Herman Vanderpoorten, Willy De Clercq - eventjes de levieten kwam lezen. Mijn mond viel open van verbazing. Ik was een product van het katholieke onderwijs, waar je toch vooral leert om braaf en gezagsgetrouw te zijn. Je luistert naar je ouders, je luistert naar de mensen die je zijn voorgegaan. Daar had Verhofstadt, een product van het rijksonderwijs, allemaal geen boodschap aan. Hij was mondig. Hij heeft krachten in me losgemaakt waarvan ik het bestaan niet eens vermoedde. Zijn vurige pleidooien voor een niet-gereguleerde vrije markt hebben ervoor gezorgd dat ik de grote liberale filosofen ben gaan lezen. En ik was verkocht: in '84 heb ik het bedrijfsleven voorgoed ingeruild voor de politiek.»

«Met Patrick Dewael kun je rustig een rondje in Knokke rijden en daarna een tomatte crevette eten. Met Verhofstadt en Peeters niet. Die gasten willen je eraf rijden.»

«Toen ik in het Zwitserse ziekenhuis lag, heb ik een filmpje van Lance Armstrong gekregen. Wilt u het zien? (Grijpt naar zijn iPad) Kijk, dit is het. (Een vriendelijke Armstrong spreekt de gouverneur in koersoutfit toe: ) 'Hi André, Lance Armstrong hier in Australië, in de Tour Down Under. Ik stuur je een videoboodschap om duidelijk te maken dat we aan je denken. Hopelijk herstel je snel. En ben je erbij in de Ronde van Vlaanderen, dan zien we elkaar wel. Hopelijk komt alles goed. Laat weten of we je kunnen helpen. Live strong, my man.' Net voor de eerste operatie gekregen: mooi, hè?»

undefined

Het volledige artikel leest u in Humo 3708 van dinsdag 27 september.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234