null Beeld

Animatieserie: Adventure Time

Oké, ja, wij gaan het hier hebben over een tekenfilmreeks waarin een jongetje samen met zijn pratende hond in een kleurrijke postapocalypstische wereld naast een snoepjeskoninkrijk leeft. En dan? Als volwassene hoeft u zich er allang niet meer voor te schamen dat u ‘Adventure Time’ bingewatcht: Rolling Stone noemde de reeks onlangs nog ‘the trippiest show on television’ en als dát geen aanleiding is om vanavond uw beste zak paddo’s open te trekken, dan kennen wij onze lezers niet meer.

vvp

Jeremy Shada (stem van Finn the Human) «Het speciale aan ‘Adventure Time’ – en de reden waarom we er alsmaar kijkers bij krijgen – is dat de reeks op een wonderbaarlijke manier evolueert. Aanvankelijk zie je gewoon wat wacky onnozelheden – de kinderen blijven hangen voor de mooie kleuren en de volwassenen voor de totaal willekeurige humor – maar na verloop van tijd blijken die wereld en haar personages heel wat geheimen te verbergen. We beginnen meestal bij een archetype of een cliché uit de fantasywereld of uit videogames of zo, maar er blijkt dus steevast veel meer achter te zitten. Kleine stukjes verhaal en schijnbaar achteloos vermelde details blijken opeens aanleiding te zijn voor enorme plotlijnen, en zo. Het zal buitenstaanders allicht ook verbazen hoe donker we soms durven te zijn – niet alleen in de achtergrondgrappen, maar in de algehele uitdieping van ‘Adventure Time’. En hoe langer we doorgaan, hoe duisterder de toon wordt. Zo ook dit seizoen: je komt veel te weten over Finns achtergrond, maar daar ga ik uit angst voor lijfstraffen niet dieper op in.»

- Nog iets dat ‘Adventure Time’ uniek maakt: het stemmenwerk wordt met de hele cast opgenomen, terwijl dat bij andere animatiereeksen steeds apart gebeurt.

Shada «Weet je waar dat mee te maken heeft? Wij schieten goed op met elkaar en zijn graag in elkaars gezelschap. Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat dat bij andere reeksen níét het geval is (grijnst). Het is in ieder geval een heel goeie methode: het is leuker om live op elkaar in te spelen dan dat er ergens een regieassistent zegt: ‘Die heeft dat gezegd; nu is het aan jou – go!’»

- Is het waar dat je de rol van Finn eigenlijk aan je broer te danken hebt?

Shada «Een béétje, maar ik geloof toch graag dat ik er zelf ook voor iets tussen zit (lacht). Dat zat zo: ik had een casting call gekregen voor de reeks, en de titel deed meteen een belletje rinkelen, al wist ik niet precies waarom. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat mijn oudere broer Zack drie jaar vóór ik die oproep kreeg, de pilootaflevering van ‘Adventure Time’ had ingesproken. Toen ik die aflevering op YouTube ging opzoeken, om me voor te bereiden, schrok ik mij een bult: onze stemmen leken als twee druppels op elkaar. Maar daarna heb ik toch gewoon auditie moeten doen, hoor. Echt (lacht).»

- Vind je het, als jonge snaak van 18, plezierig dat er zo veel beroemde gaststerren de revue passeren?

Shada «O ja! Soms levert dat wel een gênant fanboy-momentje op, zoals die ene keer dat Mark Hamill er was. Tja, wat wil je? Dat is Luke Skywalker! Met Rainn Wilson, Dwight uit ‘The Office’, heb ik me ook geweldig geamuseerd. Op een bepaald moment tikte hij op mijn schouders: ‘Jeremy, hou zou ik dit zinnetje het best aanpakken?’ Rainn Wilson! Die raad vraagt aan mij! Zoiets uitzinnigs is zelfs in ‘Adventure Time’ nog niet voorgevallen (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234