null Beeld

Animatieserie: Archer

Met welgemeende excuses aan het adres van ‘South Park’, ‘Family Guy’ en ‘The Simpsons’, maar de meest hilarische, foute, zich van alle ongeschreven wetten geen zier aantrekkende animatieserie op de buis is sinds geruime tijd toch het onnavolgbare ‘Archer’, over de al even onnavolgbare superspion met dezelfde naam.

vvp

'Archer' is een spionagespoof met een waanzinnige draaikolk van totaal geschifte personages, inventieve beledigingen en sloten drank, drugs en seks.'

‘Archer’ klinkt op papier als een spionagespoof, en zo nu en dan ís het dat ook wel, maar tegelijk is het zoveel meer: een waanzinnige draaikolk van totaal geschifte personages, inventieve beledigingen en sloten drank, drugs en seks. ‘Archer’ zit al aan seizoen zeven, maar bij Acht begon men recent aan de allereerste jaargang, zodat u zonder problemen kunt bijbenen.

- Waar komt het idee achter ‘Archer’ vandaan?

Adam Reed (bedenker) «Iemand heeft me ooit de volledige James Bond-boekenreeks cadeau gedaan – oude versies met van die vieze pulpcovers waarop James Bond vrouwen mismeestert terwijl hij aan het kaarten is en zo. Die boeken zijn donker, man. Bond is daarin geen zonnetje à la Roger Moore, maar een doorgewinterde klootzak, een racist, en al helemaal een vrouwenhater, die in elk boek wel minstens één seksuele aanranding op zijn actief heeft. Ik vond het wel leuk om dat idee van James Bond als smeerlap in het extreme uit te werken. Nu, ik heb van Archer wel geen aanrander gemaakt: hij moest nog een béétje sympathiek blijven.»

- Ik lees je even een stukje uit de recensie van The Washington Post voor: ‘’Archer’ is zo vervelend en wreed als maar mogelijk kan zijn binnen de grenzen van de comedy. Ik zou dialogen citeren, maar alle catchy stukjes zitten vol synoniemen voor genitaliën.’

Reed «Oei, ja, haha. Maar die mens heeft een punt: de show kan erg gemeen zijn, en is dus niet voor iedereen.

»Dat ‘Archer’ toch verteerbaar blijft, ligt voor een groot stuk aan de excellente stemmencast. H. Jon Benjamin, die Archer vertolkt, zorgt ervoor dat je tegen wil en dank toch voor hem begint te supporteren. Hij is zo ontwapenend dat zelfs de arrogantste, vreselijkste, meest kwetsende bagger die uit z’n mond komt, zo slecht nog niet klinkt.»

- Is het waar dat je bij aanvang een discussie had over de domheid van Archer?

Reed «Ja, in seizoen één was dat een moeilijke evenwichtsoefening: de domme geheim agent die alles per ongeluk verknoeit, dat was al zoveel gedaan. Tegelijk was Archer al ultraknap, sterk en rijk, en gaat hij continu lopen met alle vrouwen. Als je zo’n type ook nog eens de slimste kerel in de kamer maakt, is hij niet meer interessant.

»De oplossing kwam er in de loop van dat eerste seizoen: Archer is niet dom, heb ik toen besloten, hij zit gewoon op het debiele af vol zelfvertrouwen. Hij is er rotsvast van overtuigd dat hem niks kan overkomen, dus begint hij de idiootste dingen te doen, gewoon om te zien wat er kan gebeuren, en om moeilijk te doen. Vond ik zelf een goeie vondst (lacht).»

- Zijn er soms moppen die je van zender FX niet mag maken?

Reed «Dat is heel zeldzaam. Ik kan me maar één ding herinneren: een scène waarin Archer een pasgeboren baby naar een huurmoordenaar smijt om ’m te ontwapenen. Dan maar iets anders verzonnen.»

- Iets helemaal anders: Archers agentschap heet ISIS. Dat is, euh, onfortuinlijk.

Reed «Wat je zegt. Vanaf seizoen zes, toen die naam echt niet meer houdbaar was, hebben we ’m geschrapt. Maar we zijn niet teruggegaan om oude afleveringen te censureren, dat zou ook dom zijn. We hebben wél alle ISIS-merchandising uit de rekken gehaald. Ik grapte toen tegen mijn bazen: ‘Hé, misschien kunnen we al die overtollige T-shirts wel kwijt in Syrië.’ Waarop enkel een doodse stilte volgde. En een beteuterd: ‘We hebben echt véél ISIS-merchandise.’ Wie nog een T-shirt wil, kan er één gaan zoeken op de vuilnisbelten van LA, vermoed ik (lacht).»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234