null Beeld

Animatieserie: De kleine prins

'Le petit prince' van Antoine de Saint-Exupéry, geschreven in 1943, is - 't is een prestatie als een andere - het meest vertaalde Franse boek ter wereld.

Het magische sprookje over een kleine prins die naar verschillende planeten reist en vriendschap sluit met een piloot en een vos, wordt inmiddels in meer dan 220 talen gelezen.

Orson Welles stond ooit te likkebaarden om er samen met Walt Disney een tekenfilm van te maken, maar ome Walt wilde niet mee: 'Hier is geen plaats voor twee genieën!'

Case closed, maar ondertussen diende het 100 pagina's dunne boekje met de schattige waterverfillustraties als inspiratiebron voor videogames, musicals, een symfonie, en zelfs een aflevering van 'Lost'.

Nu doet Olivier d'Agay, neef van Saint-Exupéry en directeur van La Succession de Saint-Exupéry, er nog een schep bovenop. Hij verzamelde 18,6 miljoen euro om een 52-delige animatiereeks over de kleine prins te maken, en die komt vanaf deze week op Ketnet.

Olivier d'Agay «De reeks loopt al een tijdje in Frankrijk, en daar is ze een succes: we hebben een marktaandeel van ongeveer 20% in de leeftijdscategorie van 4 tot 10 jaar.»

HUMO U koos ervoor een adaptatie te maken. Is de reeks dan een vervolg op het originele verhaal?

d'Agay «Ongeveer 80% van het materiaal is geïnspireerd op het oeuvre van Saint-Exupéry. We hebben de personages behouden, maar we hebben bijvoorbeeld een heleboel nieuwe planeten bedacht. Het voornaamste doel was: de waarden uit het boek overbrengen op de kinderen van nu.»

HUMO En die waarden zijn?

d'Agay «Verantwoordelijkheid. Verbeelding, want dat helpt om oplossingen te vinden. En natuurlijk: verdraagzaamheid - tussen culturen, tussen leeftijden, enzovoort.»

HUMO Dat is heel wat anders dan wat kinderen te slikken krijgen in veel andere tv-series en op het internet.

d'Agay «Dat klopt, en dat was een bewuste keuze. Maar het moet niet saai worden, hè! We willen de kinderen wel entertainen, met een verhaal, met avontuur, en met een echte held: de kleine prins.

»Net als Saint-Exupéry zelf - zoals u weet was hij tijdens de oorlog piloot, en is hij tijdens een missie met zijn vliegtuig verdwenen boven zee.»

HUMO Wilt u, naast de langspeelfilm over 'Le petit prince' die in de steigers staat, dan geen film over Saint-Exupéry maken?

d'Agay «Jawel! En ik kan u onthullen dat we daar ook mee bezig zijn. Ik zou het binnenkort graag officieel kunnen aankondigen, maar we zijn nog hard op zoek naar een manier om een groot publiek aan te spreken zonder te veel compromissen te moeten sluiten.

»Film is een tricky medium, hè. Maar ik vind: we zijn in de 21ste eeuw, en als we willen dat de waarden van Saint-Exupéry de mensen blijven bereiken, dan moeten we voor 21ste-eeuwse media kiezen.

»Zo zouden we op Facebook graag alle vrienden van de kleine prins verenigen: er zijn nu al van 3 miljoen fans, maar we willen naar 30 miljoen. In een jaar tijd. Dat zou ik nou leuk vinden (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234