null Beeld

Anjem Choudary: mentor van Fouad Belkacem (Sharia4Belgium)

Met Fouad Belkacem achter slot en grendel en Sharia4Belgium onthoofd, ligt de islamitische strijd in België op apegapen. Althans, dat lijkt zo: volgens de Britse oproerkraaier Anjem Choudary, lichtend voorbeeld van Belkacem, moet het beste nog komen.

rs/salvatore di rosa

Humo mocht op de thee bij de gevaarlijkste man van Groot-Brittannië, en kwam thuis met een zak vol discutabele standpunten, onder andere over de recente slachtpartij van de Britse soldaat Lee Rigby: 'Geen enkele moslim zal zeggen dat Rigby een onschuldige was.'

'Fouad Belkacem is een echte martelaar'

Choudary is een voormalig advocaat die vandaag geboekstaafd staat als haat- en geweldprediker, een religieuze extremist die als leider van de inmiddels verboden organisatie Sharia4UK vermeend betrokken was bij het organiseren en financieren van islamitische terreur. Hij wordt ook in verband gebracht met jihadistische netwerken die moslimjongeren rekruteren om te gaan vechten in Afghanistan, Irak en vooral Syrië.

HUMO Hoe bent u in contact gekomen met Belkacem?

Anjem Choudary «Hij kwam mij in maart 2010 in Londen opzoeken. Wij waren in die tijd zeer high profile: de Britse regering had juist besloten onze organisatie te verbieden.»

HUMO Hoe hebt u hem geholpen? Was u één van de financiers van Sharia4Belgium?

Choudary «Nee. Ik heb hem verteld hoe wij Islam4UK hebben georganiseerd, en hij was erg onder de indruk. Het is fenomenaal wat Belkacem in twee of drie jaar voor elkaar heeft gekregen. Hij heeft de roep om de invoering van de sharia op de politieke agenda gezet.»

HUMO Belkacem zit in de gevangenis en zijn organisatie ligt op apegapen. Hoe moet het verder?

Choudary «Broeder Fouad heeft een prijs betaald, maar hij heeft veel bereikt. De ideeën die hij verspreid heeft zijn nu algemeen bekend onder de Belgische bevolking. Het feit dat hij zijn eigen vrijheid heeft opgeofferd en bereid was naar de gevangenis te gaan, heeft zijn boodschap alleen maar krachtiger gemaakt. De man is een echte martelaar.»

HUMO Denkt u echt dat de sharia zal worden ingevoerd in Europa?

Choudary «De islam is de snelst groeiende ideologie en godsdienst in Europa en Groot-Brittannië. Volgens verschillende statistieken zal Groot-Brittannië tegen 2050 een islamitisch land zijn.

»Het idee van één ummah, één wereldwijde islamitische gemeenschap, is een heel diepgewortelde gedachte. Wij moslims zijn één lichaam, dat heeft de profeet zelf gezegd. Als je naar een moskee in België gaat, zal je merken dat de islam boven nationaliteit of afkomst staat. Je loyaliteit is aan een ideologie of geloof. De man die in Woolwich Lee Rigby onthoofdde, wilde waarschijnlijk ook iets dergelijks zeggen.»

HUMO Is de moord op Lee Rigby volgens u dan in te passen in de jihad?

Choudary «In de islam belist de kalief, het hoofd van de islamitische staat, wie bescherming krijgt en wie niet. Maar bij gebrek aan een islamitische staat en een kalief, mag de individuele moslim zélf bepalen hoe hij zich beschermt.»

HUMO De moord op Rigby was dus acceptabel?

Choudary «Rigby was niet zomaar iemand, hè. Hij heeft vrijwillig bij de Britse troepen in Afghanistan gediend, zijn machinegeweer op moslims afgevuurd. Dat hij teruggekeerd is en zijn uniform heeft uitgetrokken, betekent niet dat hij onschuldig is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234