Ann Van Elsen 2020 Beeld rv
Ann Van Elsen 2020Beeld rv

samengesteld gezinAnn Van Elsen

Ann Van Elsen: ‘Ex-partners zijn eigenlijk gezinsleden die niet binnen onze vier muren wonen’

Een op de tien gezinnen in Vlaanderen is een samengesteld gezin. Dat van Joe-radiopresentatrice Ann Van Elsen is er daar een van. In haar boek ‘Blend’ hoopt ze met haar ervaringen mensen te inspireren om altijd goed aan de kinderen te blijven denken.

Freek Evers

- Op welke manier is uw gezin samengesteld?

Van Elsen «Er is mijn dochter June (10), uit mijn vorig huwelijk met Gunter (Van Handenhoven, ex-voetballer, FE). Ik ben getrouwd met Filip, hij heeft een zoon Lewis (20) en samen hebben we een dochter Jackie-Lou (4).»

- De belangrijkste tip in uw boek is: zet de kinderen op de eerste plaats. Op welke manier?

Van Elsen «Mijn ouders zijn ook gescheiden. En ik herinner me dat ik dat als kind helemaal niet begreep. Mijn vader bleef thuis wonen, terwijl mijn mama ons verliet. Ik had het gevoel dat zij me in de steek liet. Later heb ik geleerd dat zulke zaken veel genuanceerder zijn, maar als kind kan dat zwaar zijn. Toen Gunter en ik uit elkaar gingen, heb ik de situatie proberen uitleggen aan onze dochter June. Ze was toen 2,5, en natuurlijk begreep ze dat niet allemaal. Maar die vragen houden niet op. Als kinderen naar het eerste leerjaar gaan, moeten ze zich voorstellen en praten ze ook over hun ouders. Maar op dat moment maken ze zich ook voor het eerst zorgen over hoe anderen naar hen kijken. Als ouder is het belangrijk die emoties en vragen te proberen beantwoorden.»

- In een nieuw samengesteld gezin komen er veel extra vragen bij.

Van Elsen «Klopt. In een nieuwe relatie waar ook kinderen in het spel zijn, komt er meteen een grote verantwoordelijkheid bij. Je moet constant rekening houden met je kroost. En dan hebben we het nog niet over het moment waarop je beslist samen te wonen. Bij een nieuw samengesteld gezin staat je leven meteen op zijn kop. Het voordeel is dat je direct heel duidelijke afspraken met elkaar moet maken. De eerste weken kan dat nog een beetje op een vakantie lijken. Het is leuk en nieuw. Maar nadien volgde er bij mij een klop. Je beseft dat het allemaal niet zo gemakkelijk zal verlopen.»

- Waar had u het moeilijk mee?

Van Elsen «Waar ligt mijn grens als plusmama? Aan de ene kant wil ik heel betrokken zijn in het leven van Lewis. Aan de andere kant moet je voldoende afstand houden. Je hebt als plusmama niet het recht om meteen mee te beslissen over grote opvoedkundige vragen. Tenzij je erom gevraagd wordt, natuurlijk. Daar heb ik toch even mee geworsteld. Daarnaast moeten Filip en ik opletten voor wat ik de compensatievalkuil noem. Als hij grenzen oplegt voor June, heb ik de neiging op te komen voor mijn dochter. Hij heeft dat ook met zijn zoon. Dat is een continu gesprek.»

- Hoe ga je om met ex-partners?

Van Elsen «Eigenlijk zijn dat gezinsleden die niet binnen onze vier muren wonen. Je moet constant met hen onderhandelen zodat er gaan misverstanden ontstaan. En vooral: let op wat je over ex-partners zegt wanneer je kinderen in de buurt zijn. Mijn broer en ik kregen vroeger wel eens minder leuke dingen over ons mama te horen en dan durf je al eens te twijfelen of je haar nog graag mag zien. Daarnaast is het kwestie om wat er dan buiten de muren van je gezin gebeurt, los te laten. Vechten tegen dingen waar je het niet helemaal mee eens bent, heeft geen zin. Blijf er wel over praten. Dat geluk heb ik wel met Gunter. Wij kunnen nog steeds goed communiceren met elkaar.»

Blend, Ann Van Elsen, 22,99 euro, Lannoo.

Ann Van Elsen boek Blend Beeld RV
Ann Van Elsen boek BlendBeeld RV
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234