null Beeld

Annabelle over de voordelen van meerdere partners

Annabelle (25) wil oud worden met Sara, maar ze gelooft niet dat liefde zich tot één persoon beperkt. Ze kiest voor een polyamoreus bestaan: zij en haar vriendin houden er nog andere geliefden op na. ‘Het mooie aan deze relatie is dat er geen uitgestippeld pad voor bestaat.’

jana antonissen

'Roddelen over onze minnaars'

Na een comfortabele, maar afgeschermde jeugd in een klein Waaslands dorp verhuisde Annabelle (25) vijf jaar geleden naar Antwerpen. In een stad waar niemand haar kent, besluit ze opnieuw te beginnen. Ze breekt met zo goed als iedereen uit het verleden, inclusief haar ouders.

Annabelle «Ik stelde alles in vraag: doe ik dit omdat ik het zelf wil of omdat het van mij verwacht wordt? Ook mijn ideeën over de liefde moesten eraan geloven. Ik had enkele kortstondige, monogame relaties met jongens gehad, maar eigenlijk was ik ook in meisjes geïnteresseerd. Zo was ik op mijn 16de verliefd geworden op mijn beste vriendin, met wie ik elke dag van school naar huis fietste. Aangezien ik niet veel vrienden had, wist ik dat ik die gevoelens maar beter kon onderdrukken. Ook in Antwerpen durfde ik lang niet met meisjes te flirten: hoe wist ik in godsnaam of zo’n meisje daarvoor openstond?

»Een kennis had me een artikel over polyamorie doorgestuurd. Ik raakte geïntrigeerd, begon er veel over te lezen. Het leek mij een enorme verrijking om niet alles bij één persoon te zoeken, om je liefde over meerdere partners te kunnen verdelen.»

undefined

'In monogame relaties ligt elke stap op voorhand vast: je leert iemand kennen, gaat samenwonen, koopt een huis en krijgt kinderen'

Op haar 21ste leert Annabelle via datingsite OkCupid een jongen kennen die ook in polyamorie geïnteresseerd is. Ze beginnen een relatie en onderhouden er tegelijk elk nog een aantal andere. Door gebrekkige communicatie loopt hun verhouding al snel spaak, maar Annabelle is er wel van overtuigd geraakt dat polyamorie haar beter ligt dan monogamie.

Annabelle «In monogame relaties ligt elke stap op voorhand vast: je leert iemand kennen, gaat met elkaar naar bed, binnen niet al te lange tijd ga je samenwonen, koop je een huis, krijg je kinderen en als je dan ook nog eens samen sterft, heb je gewonnen. Bij polyamorie ben je vrij om je relaties vorm te geven zoals je zelf wilt, er bestaat geen uitgestippeld pad.»

Helemaal zeker dat meervoudige liefde haar het gelukkigst maakt, is Annabelle sinds ze vier jaar geleden Sara leerde kennen op café in Antwerpen. Het kleurrijk geklede, goedlachse meisje was er samen met haar twee vriendjes, maar ze toonde ook interesse in haar.

Annabelle «De eerste keer dat Sara bleef slapen was onwennig. We gingen er allebei van uit dat de ander al ervaring had met meisjes, wat niet het geval was. Maar we amuseerden ons en we spraken steeds vaker af. Op de Gay Pride van 2015 liepen we samen mee in een delegatie van Polyamory Belgium. Sara zag er ongelofelijk goed uit. Ik heb haar toen voor het eerst gezegd dat ik haar graag zag.»

Sinds anderhalf jaar zijn Annabelle en Sara officieel samen.

Annabelle «Ik bewonder Sara enorm. Zij volgt altijd haar gevoel, ik ken niemand die zo vrijgevochten en aimabel is. Sara heeft oneindig veel compassie, is lief voor iedereen. Bij haar had ik voor het eerst het gevoel dat ik me niet stoerder hoefde voor te doen dan ik ben; iets wat ik vroeger vaak deed omdat ik bang was anders niet serieus genomen te worden. Bij Sara mag ik me kwetsbaar opstellen. Dat is volgens mij liefde: iemand graag zien om wie hij of zij is.

»Wat onze verhouding zo bijzonder maakt, is dat mijn rol erin niet vastligt. Soms ben ik de dominante persoon, dan weer stelt Sara zich meer masculien op. Onze relatie is de vreemdste, maar tegelijk ook de beste die ik ooit gehad heb. Ze heeft mijn ogen geopend op zoveel verschillende niveaus.»

Zowel Sara als Annabelle hebben naast hun relatie met elkaar nog een aantal andere romantische verhoudingen, de één al serieuzer dan de ander. Zo heeft Annabelle haar hart ook verloren aan een Finse Erasmusstudent in Antwerpen. Hem ziet ze niet liever, maar wel vaker dan Sara, aangezien ze in dezelfde stad wonen. Ze heeft ook nog twee zogeheten ‘kometen’, geliefden in het buitenland met wie ze al jaren contact onderhoudt, maar die ze slechts sporadisch ziet.

Annabelle «In principe ben ik een relatie-anarchist. Al mijn geliefden staan op dezelfde lijn, ik probeer niemand voor te trekken.

»Sara en ik hebben geen regels, maar we bespreken wel wat we met wie gedaan hebben. Soms haal ik haar echt de pieren uit de neus. Ik wil dan alles weten, ook de expliciete details.»

Jaloers op de romantische avonturen van haar vriendin is Annabelle nooit geweest.

Annabelle «Sara is bij mij omdat ze me graag ziet, dat weet ik en daarom maakt het mij niet uit wie ze daarnaast nog liefheeft. Wij steunen elkaar onvoorwaardelijk. Maar in mijn relaties met mannen bespeur ik soms wel enige afgunst. Toen mijn Finse vriendje me onlangs vertelde dat hij iemand had leren kennen, voelde ik me even onzeker. Ik geloof dat ik bang was dat ik door dat nieuwe meisje minder speciaal voor hem zou worden.

»In zo’n geval neem ik de tijd om uit te vogelen waar dat gevoel vandaan komt en wat ik eraan kan doen. Afgunst komt altijd voort uit eigen onzekerheden. Door polyamoreus te leven zie ik jaloezie niet langer als een vervelend gevoel waarvoor ik me moet schamen, eerder als een kans om iets bij te leren over mezelf.»

Volgens Annabelle is polyamorie een manier om een beter, minder zelfzuchtig mens te worden. Omdat deze relatievorm bij ons nog te veel het stigma van losse seks draagt, richtte ze drie jaar geleden de belangenvereniging Polyamory Belgium op.

Annabelle «Mensen denken vaak dat je alleen verliefd kunt worden op iemand anders wanneer er iets scheef zit in je relatie, maar dat klopt niet. Polyamoreuze relaties kunnen juist erg duurzaam zijn.

»Mijn relatie met Sara is er echt één voor de lange termijn. Kinderen zullen we niet krijgen, maar ik zou heel graag samen oud worden. Ik zie het al helemaal voor me: twee kromme dametjes die in het rusthuis gezellig roddelen over hun minnaars, en tips uitwisselen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234