Anne Frank die op Netflix 'geroast' wordt door Adolf Hitler: 'Smakeloze satire'
Een ‘roast’ van Anne Frank door Hitler op Netflix zorgt voor boosheid. ‘Smakeloze satire’, vindt de Anne Frank Stichting.
Veel mensen denken bij de term ‘roosteren’ aan de croque monsieur en de barbecue, maar in de Verenigde Staten is ‘roosteren’ ook de benaming van een komische praktijk waarin een gast op een stoel plaats neemt om zich bewust door anderen te laten fileren. De gastheer onder wiens leiding dat plaatsvindt heet de ‘roastmaster’. De Amerikaanse stand-upcomedian en roostermeester Jeff Ross bedacht de nieuwe Netflix-serie Historical Roasts, waarin beroemde historische figuren ‘op de barbecue’ belanden.
‘Niemand is verboden terrein, niemand is heilig’, is het motto daarvan. Maar toen Ross vorige week in The Tonight Show verklapte dat behalve onder meer Cleopatra, Abraham Lincoln en Rosa Parks ook Anne Frank in de serie wordt ‘geroosterd’, reageerde het publiek in de studio hoorbaar ontzet. Dat was nog voor mensen die roast op Netflix hadden kunnen bekijken. Daarin krijgt Anne Frank, gespeeld door Rachel Feinstein, onder meer te maken met een soort dronken versie van Adolf Hitler (Gilbert Gottfried). ‘Iedereen kent jou als een held en een bestsellerauteur. Maar voor mij blijf je altijd m’n kleine nummer 825060’, zegt deze Hitler met een iets te grote snor. Een andere oneliner van de comedy-Hitler op Netflix: ‘Van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar.’
Grote ophef op sociale media in de VS sloeg dinsdag snel over naar Nederland. Dat ‘de Verenigde Staten, Anne Frank en humor’ een ‘lastige combinatie’ vormen, was een van de mildere constateringen te midden van tweets waarin adjectieven als ‘walgelijk’ en ‘smakeloos’ domineerden. De Anne Frank Stichting verklaarde niet door Netflix op te hoogte zijn gebracht van de serie en wilde het dinsdag laten bij de constatering dat het afgaande op de informatie ‘een smakeloze satire betreft’. Een woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) noemde de roast eveneens ongepast. ‘Ik denk dat weleens vergeten wordt dat er nog overlevenden zijn en dat trauma’s doorleven in andere generaties.’
Eerbetoon
Netflix verklaarde in een reactie dat de makers van de serie de provocatie zien als ‘een manier om de kijker iets over de geschiedenis te leren’. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat dit een gevoelig onderwerp is’, aldus een woordvoerder. Bedenker Jeff Ross verklaarde in Amerikaanse media voor deze serie uitsluitend eigen historische helden te hebben gekozen. Volgens hem zijn de roasts verkapte eerbetonen. In Nederland kreeg hij gisteren een vorm van bijval van schrijver Ronald Giphart, die de roast in een tweet ‘hier en daar best grappig en op sommige momenten zelfs liefdevol’ noemde.
Ⓒ Volkskrant