null Beeld

Annemie Struyf over 'Chez Annemie': 'Op zoek naar de verhalen áchter de verhalen'

Naast ‘La vie en rose’ heeft Annemie Struyfs éénjarige verblijf in de Midi zowaar nog een tweede tv-programma opgeleverd: in het gelukkig geheel van gratuite seksistische opmerkingen gespeende ‘Chez Annemie’ ontvangt ze enkele protagonisten uit ‘Via Annemie’, nóg een ander programma van haar hand. Snel even reculer pour mieux sauter.

Noud Jansen

Annemie Struyf «Ik heb in mijn periode in Zuid-Frankrijk allerlei interessante mensen ontmoet, onder wie een Amerikaans koppel dat een weekend op vakantie was in de Lot-et-Garonne. Die mensen zijn er instant verliefd geworden op een schitterend 13de-eeuws landhuis op een heuvel, dat ik kende omdat ik bevriend was met de vorige eigenaars. Pech Gris heet het, wat oud-Frans is voor ‘grijze heuvel’: ’s ochtends hangt er vaak een heel mooie mist rond. In een bevlieging hebben die Amerikanen datzelfde weekend nog het huis gekocht – ’t zijn heel rijke mensen, met topjobs in Genève. ‘Kijk,’ hebben ze mij gezegd, ‘wij hebben het nu wel gekocht, maar we zullen minstens een jaar moeten nadenken wat we er precies mee doen. Wil jij niet een jaar lang huisbewaarder spelen?’ Een fantastisch aanbod, natuurlijk: ik mocht er feestjes geven en vrienden uitnodigen zoveel ik wilde, zolang er gedurende een jaar maar geregeld iemand verbleef. Toen kwam ik op een idee: wat als ik nu eens de hoofdpersonages uit de meest beklijvende afleveringen van mijn reeks ‘Via Annemie’ uitnodig in Pech Gris, en voor de camera gesprekken met hen voer over hun leven sinds die reportage? Met een aantal van hen had ik een persoonlijke band ontwikkeld; ik wist dat er onder hun verhaal nog een tweede en soms zelfs een derde verhaal schuilging. Dat wilde ik naar boven zien te krijgen in die bijzondere omgeving.»

HUMO In de eerste aflevering komt Leena op bezoek, de jonge verpleegster met wie je voor ‘Via Annemie’ een week op een palliatieve afdeling hebt gewerkt.

Struyf «Het grappige is dat het hele programma begonnen is met een toevallige ontmoeting met Leena op Jazz Middelheim. Ze vertelde me dat ze haar job in het ziekenhuis had opgezegd en dat ze drie weken later aan een wereldreis zou beginnen. Ik had opnieuw zo’n geweldige klik met haar, dat ik de ochtend erop al met de VRT ben gaan praten: ‘Toe, laat me met Leena alvast een pilot maken. Binnen drie weken is ze vertrokken, dus ik moet nú een afspraak maken.’ Ik mocht, en ja, al zeg ik het zelf: het is een buitengewoon ontroerende aflevering geworden, zoals de hele reeks erg ontroerend en fragiel is geworden.»

HUMO Ben je nu nog huisbewaarder van Pech Gris?

Struyf «Nee. De laatste opname was eind augustus, en daarna heb ik mijn Franse periode ‘voorlopig definitief’ afgesloten. Ik ben al aan een volgend tv-programma bezig: een soort ‘La vie en rose’, maar dan in Spanje.»

HUMO België zegt je niet veel meer?

Struyf «Zeker niet als er van die files zoals vanmorgen staan. Oi-oi-oi!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234