null Beeld

Anthony Hopkins over 'The Two Popes': 'Ik vond het niet moeilijk om me in Ratzinger in te leven'

In 2013 diende voor het eerst in 600 jaar een paus zijn ontslag in: paus Benedictus XVI gaf zijn mijter door aan kardinaal Jorge Mario Bergoglio, waarop die de huidige paus Franciscus werd. ‘The Two Popes’, al een maand in een handvol Belgische cinemazalen en vanaf 20 december op Netflix, toont de gesprekken tussen de twee zeer verschillende pausen. In de hoofdrol twee klasbakken: Jonathan Pryce vertolkt de nieuwe kerkvorst en Anthony Hopkins de oude.

Redactie

– Meneer Hopkins, kon u zich herkennen in de omstreden paus Benedictus XVI?

Anthony Hopkins «Natuurlijk. Ik ben oud, net als hij (Hopkins wordt nog dit jaar 82, red.) en we hebben allebei slechte benen. Toen ik in de film een paar trappen nam, moest ik niet eens doen alsof ik daar moeite mee had (lacht). Ik zie in paus Benedictus een eenzame man met conservatieve waarden. Hij is gesloten en houdt zich het liefst met zijn eigen zaken bezig. Nee, ik vond het niet moeilijk om me in hem in te leven.

»In ‘The Two Popes’ gaan twee tegengestelde karakters in dialoog. Een oude paus die gelooft in structuur en een jongere leider die staat voor vernieuwing. Ik vind dat mooi. Anno 2019 hoor je geen mening meer te hebben, want als je het over één ding niet eens bent, ben je meteen de vijand. Polarisering is waardeloos. De mensheid heeft in de afgelopen 3.000 jaar genoeg blunders begaan om met zekerheid te weten dat niemand de definitieve antwoorden op het leven heeft.»

– Het Vaticaan laat geen filmcrews toe. De beelden werden dan maar geschoten in Rome en zien er wonderlijk uit.

Hopkins «Ja, hè? Ik was zelfs verbaasd toen ik de finale versie van de scène in de tuin zag. De beelden waren van zeer hoog geschoten en ik dacht: waar hebben ze toch zo’n hoge ladder gevonden? Iemand heeft me daarna moeten uitleggen dat men een drone had ingezet (lacht). We hebben trouwens ook met het vliegtuig van de paus gevlogen, met zíjn piloot. En alle kleren zijn gemaakt door een man uit het Vaticaan.»

– Ben jij religieus?

Hopkins «Vroeger was ik het niet en greep ik naar de fles om mijn problemen te vergeten. Ik was bijna 40 toen ik ineens geen zin meer had om te drinken. Ik was in één klap nuchter. Ik weet niet wat er precies was gebeurd, maar het voelde als een goddelijke interventie. Sindsdien durf ik niets meer met zekerheid te zeggen.

»Zelfs deze film voelt voorbestemd. Ik was in Rome in 1984. Een oude man, een Oostenrijkse priester uit het Vaticaan, kwam toen in het hotel op me af. Hij vroeg me of ik geloofde en ik antwoordde met twijfel. Waarop hij zei: ‘Ik zal je eens iets zeggen, mijn vriend. Op een dag ben jij terug in Rome en zal er je een grote verrassing te wachten staan.’ En kijk, ik keerde terug naar Rome voor één van de bijzonderste rollen uit mijn carrière.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234